Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

Galamb-helyzet: több a soknál

A belvárosi lakóknak, üzlettulajdonosoknak egyre inkább elegük van a városrészt ellepő több ezer galambból. Egyes padlásokon bokáig ér az ürülék. A helyi képviselők ígérik: megkeresik a megoldást.

A győri belvárosban élők egyik legnagyobb problémájává nőtte ki magát az ott élő több ezer galamb – állítja Takács Miklós, a Magyar Demokrata Fórum városi elnöke. A politikust több lakos kereste meg panasszal, de helybeliként maga is elszenvedője a természetes ellenség nélküli madarak elszaporodásának. Kérdésünkre számba vette, melyek a legfőbb problémák ezekkel az állatokkal.

Drága a védekezés

Ürülékükkel, tollpihéjükkel szennyezik a környezetet, eldugítják az esőcsatornákat, betegségeket okoznak, rontják a házak állagát. A tulajdonosoknak – miután önkormányzati ingatlanokról is szó van, a városnak is – fokozott munkát (több vegyszert, pénzt és időt) igényel az udvarok és a lépcsőházak takarítása, amely tökéletesen el sem végezhető feladat. Aki védekezni akar ellenük, nem kis összegeket fizethet: van olyan ház, ahol több százezer forintot költöttek madárhálókra, amelyek megakadályozzák, hogy a galambok berepüljenek, és madártüskékre, amelyek nem engedik, hogy a párkányokra üljenek.

Takács Miklós szerint a galambok létszámát mindenképpen csökkenteni kell. A megoldás kidolgozását szakemberekre bízná, de a döntésbe bevonna állatvédőket is. Szerinte nem feltétlenül a legdrasztikusabb módszert, a kilövést kellene választani, elképzelhető, hogy fogamzásgátló szer kijuttatása is eredményre vezethet.

Egy zsák guanó tíznaponta

Hasonlóan vélekedik Czinger Ervin, aki az Arany János utcában lakik és működtet művészgalériát. „Az udvaron több éve megtelepedtek a galambok, általában ötvenen-hetvenen vannak. Tíznaponta egy zsák ürüléket és szemetet takarítunk fel. Évek óta szenvedünk ettől" – mondta.

Reizinger György takarítócéget vezet, így közelről ismeri a problémát. „A legnagyobb gond az, hogy ezek a madarak a rossz tetőszerkezetek miatt sok padlástérbe bejutnak, és fertőzésveszélyt okoznak. Több száz galamb fészkel egy helyen, bokáig ér a guanó. Esetenként eldugítják az esőcsatornákat is, ami rongálja a homlokzatokat. Sok lakó akkor döbben rá erre, amikor valamilyen munkálatot akar végeztetni a tetőn, és a mesterember csak a padlás kitakaríttatása után hajlandó felmenni" – tette hozzá.

Megoldást keresnek

A győri belváros két önkormányzati képviselője, Németh Zoltán és Somogyi Tivadar kérdésünkre hangsúlyozta: nem speciálisan győri, hanem más nagyvárosokban is jellemző problémáról van szó. „A galambok tömeges kiirtásával nem értünk egyet, valamilyen fogamzásgátló szer alkalmazása ugyanakkor megfontolandó" – jegyezték meg, és ígéretet tettek arra, hogy felveszik a kapcsolatot szakemberekkel és állatvédőkkel, hogy megtalálják a helyes megoldást.

A politikusok hosszú távon azt látják célravezetőnek, ha megtörténik a belváros rekonstrukciója, és így szűkül a madarak élettere. Addig is a lakosság azzal segíthet, ha nem eteti a galambokat.

Hancz Gábor

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Védett lesz Gyárváros?

A városképi rendelet módosításával a jövőben nemcsak teljes épületek, hanem azok egyes részei külön-külön is helyi oltalom alá kerülhetnének. A történelmi Gyárvárosra ez valószínűleg nem vonatkozik majd, a városrész ugyanis országos védelem alá kerülhet. Tovább olvasom