Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 4°C | 8°C Még több cikk.

Futhat az autós, ha nem jó a rendszer

Könnyen pórul járhat az autós, ha nem tartja magánál a kötelező felelősségbiztosítás befizetésének igazolását. Megtörténhet ugyanis, hogy ellenőrzéskor a Belügyminisztérium (BM) nyilvántartójából ártatlanul is adósként jelzik, s a rendőr elveszi a forgalmi engedélyt.
Olvasónknak, Both Zoltánnak rengeteg idegölő órájába került, mire visszakapta autójának egy rendőri ellenőrzés során elvett forgalmi engedélyét. Forgalmi nélkül nem járhatott saját autójával tizenkét napig. Pedig nem volt más „bűne", minthogy ellenőrzéskor nem tudta igazolni a felelősségbiztosítás befizetésének tényét.

Csak az a nyilvántartás...

Az egy dolog, hogy valakinél feledékenységből éppen nincs a szükséges szelvény. Az igazoltató rendőr ilyenkor azt mondja, megkérdezi a BM központi járműnyilvántartását. Olvasónk esetében is ezt tette, s a nyilvántartóból az a válasz érkezett, az adott
autónak egyáltalán nincs felelősségbiztosítása. Az ilyenkor szokásos eljárás: a forgalmi bevonva.

Both Zoltán fejében először az ötlött fel: de hiszen tavaly augusztusban újonnan, márkakereskedésben vette autóját, a szalon intézte az átírást, a biztosítások kötését és egyebeket – ő pedig boldog új tulajdonosként átvette a papírokat és az autó kulcsait... Hogy lerövidítsük a történetet: a rendőr március 13-án (Sümegen) intézkedett, ahogy neki a szabályok szerint kell, s aztán, ahogy olvasónk mondja, „mosolyszünet hazáig a nejemmel". Otthon aztán előkerült a február elején befizetett, március végéig érvényes felelősségbiztosítás igazolószelvénye.

Irány a biztosító: valaki elfelejtette a befizetést a gépkocsi rendszámához rendelni. Így aztán a BM-nyilvántartásban hiába jók a gépkocsi adatai, a biztosítás kötvényszáma is – a fizetés ténye valahol elkallódott. Irány tovább az okmányiroda, ahol kiderítik, a nyilvántartás szerint valóban nincs biztosítva a kocsi, de sebaj, a befizetési szelvény alapján korrigálják a hiányt.

A szoftver „leválaszt"

Ezután, mert olvasónk alaposságra szánta el magát, hazulról még hatszor telefonált a Belügyminisztériumba, mire megtudta, ott nem módosíthatják az adatbázist, azt csak az okmányiroda teheti meg. Újabb telefon tehát az okmányirodába: a jelenleg használt szoftver akkor is leválasztja a gépjármű adatai mellől a felelősségbiztosítási szerződést, ha a páciens késett a befizetéssel vagy a biztosító ügyintézője az adatrögzítéskor „elüti" a rendszámot... Olvasónk végül is tizenkét nap elteltével visszakapta forgalmi engedélyét, mérgét is lenyelte már, történetét csupán okulásul osztja meg autóstársaival.

A hasonló esetek nekik is rengeteg pluszmunkát adnak – mondta Hestenczné Kiss Mária, a győri okmányiroda ügyfélszolgálati csoportvezetője. A húsvét környéki fokozott rendőri közúti ellenőrzések még a „szokásos" esetekre is úgymond rátettek jó néhány lapáttal. Tény ugyan: az érvényes BM-rendelet szerint a jogos gépjárműhasználathoz tartozik, hogy az autósnál legyen mindig ott a jogosítványán kívül a forgalmi engedélye, a zöldkártyája és a felelősségbiztosítás befizetésének igazolása (a csekk vagy átutalásos fizetés esetén a biztosító által kiküldött igazolás). Ha ezek rendben találtatnak, kicsi a valószínűsége, hogy az intézkedő rendőr a központi adatbázishoz fordul.

Járjunk utána?

S ha meg is van minden dokumentum, még egyáltalán nem biztos, hogy a nyilvántartó is rendjén talál mindent. Ma már igen sok biztosítótársaság van, s valóban elég egy apró adminisztrációs hiba, a rendszám banális elírása (jellemzően például az U és a V), s a központi nyilvántartás szerint az autós már „biztosítatlan". Az érvényes felelősségbiztosítással nem rendelkezőket kiszűrik, két negyedév után felkerülnek a listára, s az okmányirodától kapják a szükséges felszólítást. Ha nincs igazolás, a járművet értelemszerűen kivonják a forgalomból. Sok ilyen eset van – s köztük olyanok is, amikor valóban a rendszerben történt bosszúságot okozó hiba.

S bár megtörténhet, hogy akár öt- vagy tízévente fut bele az ember egy rendőri ellenőrzésbe, olvasónk szerint jobb, ha negyedévente felkeresi az ember a biztosítóját és az okmányirodát: tényleg rendben van-e vele minden.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megszépülnek a győri parkok

A héten beindultak a fűnyíró gépek – van-e biztosabb jele a nehezen, de mégis megérkezett… Tovább olvasom