Kisalföld logö

2017. 02. 19. vasárnap - Zsuzsanna -3°C | 7°C Még több cikk.

Fűtetlen helyiségek: a lakók panaszkodnak

A Kisalföld 2010. december 22-én írt cikke szerint több Bán Aladár utcai lakó nem ért egyet azzal, hogy fűtetlen helyiségek után – mint amilyen a fürdő és az előszoba – is fizetni kell távhődíjat.

A Győr-Szol Zrt. válaszából akkor kiderült: a jogszabályok szerint fűtöttnek tekintendő az a helyiség, amelyben fűtőtest vagy a szomszédos helyiségekből átáramló hő biztosítja a meleget. Ha a fürdőben kiegészítő megoldással fűtenek, akkor viszont csak a helyiség légköbméterének 60 százaléka számít bele a díjba.

A lakók nemrégiben levelet írtak szerkesztőségünknek, amelyben több dolgot is nehezményeznek. Az egyik, hogy a gyárilag a lakásba épített fürdőszobai hősugárzó miatt havi több ezer forintos plusz áramköltségük van télen.

"A vonatkozó önkormányzati rendelet szerint ezekben a helyiségekben is a távfűtés biztosítja az alaphőmérsékletet, de ezt lehetetlen elérni, hacsak ki nem nyitjuk az ajtókat.

Ez a megoldás azonban nem megvalósítható, hiszen ezáltal a fűtött helyiségek hőmérséklete is az elvárható hőmérséklet alá csökken – főként azért, mert a két szomszédos helyiségben (a konyhában és a nappaliban) a fűtőtestek épp az ellentétes oldalakon helyezkednek el, és még azoknak a helyiségeknek a megfelelő hőfokra történő melegítéséhez is sok esetben kevésnek bizonyulnak. Ráadásul a konyhaszekrény a legtöbb lakásban szinte teljes egészében elfoglalja a fürdőszoba falát, így az nem igazán melegedhet át.

Másrészt a fürdőszoba és a vécé ajtaja közvetlenül a folyosóra nyílik, amelyben szintén nincs fűtőtest és azt a kis meleg levegőt, amely a konyhából, illetve a szobákból áramlik a folyosóra, a lépcsőház szinte teljesen kiszívja" – olvasható a lakók levelében. Az is szerepel benne, hogy jogi lehetőséget keresnek, ami segítheti ügyüket előbbre mozdítani.

"Nem a díjfizetés alól szeretnénk kibújni, hanem mindössze azt elérni, hogy a pénzünkért megfelelő minőségű szolgáltatást kapjunk" – zárul a levél.

Olvasóink írták

 • 4. peet2 2011. március 08. 19:42
  „Ugye az ott lakók nem 2010-ben költöztek a mostani lakásukba???”
 • 3. peet2 2011. március 08. 19:33
  „szélmalomharc.csak veszithetsz!!!
  Fütetelenség ellen nem lehet .pi....ni”
 • 2. dw748a 2011. március 08. 16:02
  „Győr-Szol Zrt. :):):):) Távfűtés :):):)
  Tényleg sajnálom akiknek ez a jutott... :(
  Csak ezt nem értem:"...illetve a szobákból áramlik a folyosóra, a lépcsőház szinte teljesen kiszívja..." Ezzel kétlem hogy a gyp-szól tudna mit kezdeni... Ajtócsere vagy szigetelés...”
 • 1. Goldmund 2011. március 08. 13:06
  „Szerintem meg kéne mérni minden helyiségben a hőmérsékletet csukott ajtóknál. Úgy tudom, van valami előírás, hogy az egyes lakóhelyiségekben legalább hány foknak kell lennie. Ha ez teljesül, nincs miért panaszt tenni, ha nem teljesül, akkor érdemes szólni.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyógyítóház: ősszel nyithat

A járóbeteg-szakellátó központ Tét legimpozánsabb épülete lesz és már csaknem kész. A kivitelezés a… Tovább olvasom