Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Fűtéskorszerűsítés: Meggyőző érv a jó minőség és a gyorsaság

Győr - Olyannyira sikeres a győri fűtéskorszerűsítési kísérlet, hogy a fővárosban is ezt akarják, s az országos 'panelprogramba' is bekerülhet a támogatottak közé, az épületszigetelés mellé. A mintaprojektről tegnap sajtótájékoztatón számoltak be.
Teljesült ez a választási ígéret, s még több is lett annál, mondta tegnap Borkai Zsolt polgármester a Győrhőnél tartott sajtótájékoztatón abból az alkalomból, hogy befejeződött az önkormányzat által támogatott fűtéskorszerűsítési mintaprojekt. Az eseményen ott volt a város mindegyik alpolgármestere, valamint a kivitelező cégek, a lakosságnak speciális hitelt nyújtó pénzintézet vezetői, a lakóközösségek képviselői – mert a program a tapasztalatok alapján folytatódik.


Nem a lakosság pénzéből

Lapunkban már többször írtunk róla, hogy öt győri házgyári épületben, végül is összesen 172 lakásban (Lepke u. 24–28., Erfurti u. 37–41. és 43–45., Jereváni u. 19. és Szabolcska u. 43–49.) átalakították a régi fűtési rendszert úgy, hogy az épületek önálló hőközpontot kaptak, a lakások radiátoraira termosztatikus szelepet, költségmegosztókat szereltek. Így nemcsak szabályozható lett a lakások fűtése, hanem mérhető is, a lakókon múlik, hogyan tudnak majd takarékoskodni.

A sajtótájékoztatón a polgármester emlékeztetett rá: az így korszerűsített lakások értéke legalább félmillió forinttal növekszik, tulajdonosaik pedig öt év múlva, amikor az átalakításra felvett hitel futamideje lejár, a fűtési költség legalább 25–30 százalékát spórolhatják meg. Borkai Zsolt elmondta, hogy a most sikeresnek bizonyult programot az önkormányzat a jövőben folytatni kívánja. A kísérlet tapasztalatai alapján a fővárosban is ezt a módszer kívánják alkalmazni.

Az átalakítás (mérettől függően) lakásonként 310–345 ezer forint. A költség egyharmadát (maximum 100 ezer forintot) az önkormányzat magára vállalta a saját cégétől, a Győrhő Kft.-től közérdekű kötelezettségvállalás címén befizetett 50 millió forint felhasználásával. (A félreértések elkerülése végett elhangzott a sajtótájékoztatón: a Győrhőnek ez a pénze nem a lakosságtól beszedett fűtésdíjból van, hanem a saját erőművében termelt eladott energiából.)


Az igazi megtakarítás öt év után jelentkezik

A mintaprojekt fővállalkozója, az Ecotechnology Kft. műszaki igazgatója, Enrique L. Grosser arról beszélt, hogy ritka alkalom, amikor sikerül találkozni egy támogató önkormányzattal, egy hőszolgáltatóval, kiváló szakemberekkel, szigorú, de baráti lakástulajdonosokkal, no és egy olyan pénzintézettel, jelen esetben az OTP Bankkal, amely különösen alacsony kamatozású hitellel vállal partnerséget.

Az ötéves futamidő alatt lakásonként 1200–1900 forint közötti a havi törlesztési díj. Ebben az időszakban az érintett lakások tulajdonosai a mindenkori fűtési díj 95 százalékát fizetik, a beruházó ugyanis az átalakításra fordított pénzét a megtakarításból nyeri vissza. Öt év után azonban a teljes megtakarítás a lakóknál jelentkezik, ez a fűtési díj 25–30 százaléka, de ennél nagyobb is lehet.


Máshol is megéri

H. Szováti Miklós, a Győrhő Kft. igazgatója ezért is tartja különlegesnek ezt a győri kísérletet, mert megyeszékhelyünkön az országoshoz képest alacsony a hőfelhasználás és a hődíj is a legalacsonyabbak közé tartozik. Tehát ha az átalakítással még ebből is jelentős lehet a megtakarítás, akkor másutt, nagyobb összegekből (a fővárosban a győrinek a duplájából) még inkább megéri a beruházás.

Az átalakított épületek esetében a fűtésszámlát ezentúl egy tételben a beruházó cégnek küldi meg a Győrhő, amely már átadta az érintett fogyasztók adatait, beleértve például a szociális és gázártámogatásokat is. A lakásonkénti elosztás majd e szerint, az elhasznált energia, illetve az egyes lakások fogyasztása alapján történik.

A sajtótájékoztatón a lakóközösségek képviselői csak a köszönet hangján nyilatkoztak, dicsérve a kivitelezők gyors és minőségi munkáját.

Jutasi Ferenc

Olvasóink írták

 • 1. Szalay Dezső 2008. március 22. 11:41
  „A földszinti lakások fütéséhez köztudomásuan jóval több hőenergia
  szükséges mint a felsőbb emeleti lakásokhoz.
  Adódik ez abból,hogy ezen lakások alatt hideg helyiségek,átjárók
  vannak.Szintén hátrány az a tény is,hogy a felsőbb szintekről
  csövekben leérkező energia már veszít a hőértékéből.
  Fentiekből következik,hogy ha a földszinti lakást azonos
  hőfokura akarom füteni (ez természetes)akkor jóval több energiát kell felhasználnom mint a felsőbb szinteken lakók.
  Ez többletköltséget jelent.
  Kérdés mi a megoldás ezen hátrányos helyzet kiküszöbölésére?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fidesz–KDNP: nem volt elbocsátási hullám

Győr - „Az önkormányzati választások óta eltelt egy évben összesen két olyan nem nyugdíjaskorú… Tovább olvasom