Kisalföld logö

2017. 11. 18. szombat - Jenő 3°C | 8°C Még több cikk.

Füstölgő csikkek az aluljáróban

Győr - Közel két hónapja országos hírként röppent fel, hogy szigoríthatják a dohányzásról szóló törvényt a játszóterek és az aluljárók környékén. A helyzet azóta nem sokat változott, a győri vidéki pályaudvart és a várost összekötő aluljáró ugyanúgy eldobott csikkekkel teli. A megoldás egyelőre várat magára.
A Kisalföld tapasztalata szerint az aluljárókban és a játszótereken sokan nyúlnak a cigaretta után és dobják el a csikkeket, gyakran nem a kukába. A hinták és más gyermekjátékok mellett ugyanúgy megtalálhatók a dohányzás maradványai, mint Győr több aluljárójában. Az ÁNTSZ mellett a közterület-felügyeletre is feladat hárul ennek ellenőrzésében.

A vasútállomás területén ugyan vannak táblák és figyelemfelkeltő jelzések, amelyek a dohányzás tilalmára figyelmeztetik a járókelőket, illetve az utasokat, viszont ez nem mondható el a vidéki buszpályaudvart a belvárossal összekötő aluljáróra. Hiányoznak a táblák, nincs felhívás, az eldobott cigarettacsikkek pedig egyértelműen mutatják az ellenőrzés hiányosságát.

Az aluljáróban nincsen dohányzást tiltó tábla. Fotó: Szük Ödön
Az aluljáróban nincsen dohányzást tiltó tábla. Fotó: Szük Ödön

– A városháza mögötti aluljáró nem közterület. A dohányzás véleményem szerint magánügy, kivéve akkor, ha olyan helyszínen gyújt rá az illető, ahol az tiltva van. A közterület-felügyeletnek nincs kapacitása arra, hogy a város aluljáróit is ellenőrizze – mondta el kérdésünkre Truka István. – Maximális kihasználtság mellett működünk, képtelenek vagyunk az aluljárókat is figyelni. Lehet, hogy megoldásként szolgálna, ha a rendőrség is kivenné a részét az ellenőrzésből.

Ha valaki egy egyenruhást lát az aluljárónál, nagy valószínűséggel nem fog rágyújtani. A tiltó táblák kihelyezésének pedig csak akkor van értelme, ha azt be is tartják a járókelők – fűzte hozzá a győri közterület-felügyelet vezetője.

Az aluljáró egyébként a MÁV tulajdona. A vasúttársaság kérdésünkre a következő nyilatkozatot küldte szerkesztőségünkbe: „A vasúttársaság minden állomáson kijelöl dohányzóhelyeket, amelyeket táblával jelöl meg, s felhívja a figyelmet a dohányzás tilalmára. Ezek általában belső utasterek, várótermek, utascsarnokok. Az utasperonokon és az aluljárókban ennélfogva jelenleg nincs korlátozva a dohányzás."

Olvasóink írták

 • 12. elemerne marika nenye 2008. május 13. 09:37
  „beleje mentem az aluljardának amikor feljottem eladni a retkeket meg a paradecsmomom. sokszor volt ilyen. de multkor amikor be mentem hogy atmennyek venni ilyen börtokot az internetthő az unkoamnak a valamelyik botba,akkor átmentem.
  úgy füstőgött az ögész mint a kurva török gecije.ahogy zrinyi mondana. vagy zorany.. nem tudom. mindenki bagzik jobbra mindenki baGzik balraja. a népek mennek és annyi bagzik mar mint a rossebb. aztán egy ilyen aluljaraban belém megy a föstös annya uristene.
  és puszticcsa a tüdöholyagomat. nem köne szabalyokkal szarakodni. olyanok mint a böglyös lófasz azok a retkes állatok.
  Tegyik ki a tablat,hogy paraszt!ne gyuccs reá!.
  aztán ha rája gyuut,jöjjön oda a csendőr és valagalja ki.
  ennyi kő.”
 • 11. nagymami 2008. május 08. 17:23
  „Etessétek csak bátran a rákot.”
 • 10. tollas 2008. május 08. 13:46
  „" Füstölgő csikkek az aluljáróban "”
 • 9. orgona 2008. május 08. 00:25
  „Ahol tiltva van ott a dohanyos nem dohanyzik,ahol nincs tiltva ott a TOLLAS nem szolhat bele!Alkalmazkodni kell ahogy en is teszem nem csak pofazni!”
 • 8. andrea hadaro 2008. május 06. 23:51
  „A csikk dobáláshoz szeretnék hozzá szolni. Én is a dohányosok sorába tartozom, szeretem a tisztaságot és be is tartom a szabályokat! Nagyon egyszerü a megoldás megfelelö szemetest kell kihelyezni. Olyan kell amibe el lehet nyomni a csikket ugy hogy nem gyujtjuk fel a szemetest. Pl. az iparkamarai alluljáro környékén szép és modern szemetesek vannak olyan ami több funkcios- ilyen kell a xxI.sz-ban. Jo lenne mindenhol ilyet látni és talán használni is megtanulnák a most még szemetelök. Nem megvédeni akarom a csikk dobálókat, hanem jo ötlettel segiteni.Köszönettel:andrea”
 • 7. kovár 2008. május 06. 19:21
  „A dohányosok között szerintem is több a jóérzésű, rendes, becsületes, empatikus ember mint a nemdohányzók között. Na, rá is gyújtok....”
 • 6. antistar 2008. május 06. 07:16
  „Tollas!! A magadfélék agresszívak, az írásod alapján ez megállapítható, ez tény ! Nagyon sok jóérzésü bagós embert ismerek, többekközött azt is aki megtanított téged írni !”
 • 5. tollas 2008. május 05. 11:00
  „Bátran kimerem jelenteni, - a szemét háromnegyede a cigarettából indul ki. Az utolsó szál cigaretta után automatikusan
  repül az üres doboz!!!!!!!!! - és már meg is van az alap a többi
  szeméthez.
  Ne sajnáljuk a tiltó táblák kihelyezését és utána a szigorú
  büntetést. - A dohányosokat igen is mindenütt megkell szidni,
  vegyék észre magukat,
  A játszótéren az unokámat hintáztatom, - elmegy mellettem egy
  alak szintén unokával, . kiszúrom az orrommal hogy dohányzik.
  - Rászóltam hogy nyomja el azonnal, - erre fel odajött hozzám
  és felajánlotta hogy "meghintáztat" ilyen agresszívek a bagósok.”
 • 4. aaa45 2008. május 05. 10:20
  „Az még hagyján! De, hogy a temetőben sem bírják kia büdös bagósok, hogy ne gyújtsanak rá az azért már felháborító! Tudtommal megszentelt hlyen nem szokás rágyújtani de sok parasztot nem zavar, hogy mások sírja fölött bagóznak!”
 • 3. vabra 2008. május 05. 09:38
  „Nekem a tököm tele van az olyan bunkó parasztokkal, akik első dolga a vonatról leszállás után, hogy az aluljáró lejárata körüli tömeg kellős közepén remegve rágyújtson, nagyokat pöfékeljen, én meg nem győzök szlalomozni a füstpamacsok között. Utána persze nagy levegő, át az aluljárón, mert kikerülni nem lehet...
  Még a villamos-, busz- és trolimegállókban is megtiltanám a dohányzást. Mindenhol, ahol tömeg van. Utálom, hogy emberek között nem lehet normálisan levegőt venni, mert egy majom mindig odapöfékel az orrom alá.”
 • 2. upho 2008. május 05. 09:19
  „tulajdonkeppen ez a cikk mirol szol? csikket eldobni parasztsag, de egyenlore lehet dohanyozni ugyhogy nem ertem.”
 • 1. Regos Bendeguz 2008. május 05. 03:15
  „En hulye a minap eldobtam egy cigarettacsikket az utcan, San Francisco belvarosaban. / nem egy steril hely / Egy rendor kiszurta, es az eredmeny $150.- penzbuntetes, es 8 ora kozmunka lett. Ez egy teljes muszakot jelentett egy szemet gyujto brigadban a varos teruleten, aminek letolteset igazolo papirt be kellett kuldjem a birosagnak 30 napon belul.
  Felejthetetlen volt, soha tobbet nem dobok el csikket.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egészségügyi centrumot adtak át

Győrújbarát - A település díszpolgárai fogtak össze azért, hogy komplex egészségügyi szűréssel… Tovább olvasom