Kisalföld logö

2018. 09. 19. szerda - Vilhelmina 13°C | 27°C Még több cikk.

Füstölgés a füstölés miatt

Győr-Moson-Sopron - Gazégetés miatti füstszagra panaszkodnak olvasóink portálunknak küldött üzeneteikben.


A kerti hulladék tüzelését településenként másképp szabályozzák az önkormányzatok.

A kerti hulladékokat égetők és a kertvárosokat, falvakat beborító füst miatt bosszankodók érdekellentéte ősszel rendre problémát okoz. Tavaly ilyenkor is írtunk róla, hogy sokat segíthet, ha a szomszédok tekintettel vannak egymásra és ismerik a gaz eltüzelésére vonatkozó szabályokat.

Kerti tüzelés: A falvak látványát felszálló füstoszlopok gyakran homályosítják. Fotóillusztráció: Krizsán Csaba
Kerti tüzelés: A falvak látványát felszálló füstoszlopok gyakran homályosítják.
Fotóillusztráció: Krizsán Csaba


A kormányrendelet szerint tilos az avarégetés, ha csak jogszabály másként nem rendelkezik erről. A környezetvédelmi törvény pedig lehetőséget ad az önkormányzatoknak, hogy rendeletet hozzanak az égetésről. Sok helyen így is döntenek. Ez kiskapunak tűnhet, ugyanakkor lehetőség az ésszerű korlátozásra.

A cikk bővebben a Kisalföld napilapban olvasható.

Olvasóink írták

21 hozzászólás
12
 • 21. janika 2009. október 13. 16:46
  „Ne is csodálkozzon senki míg az országunkat "pancserok" irányítják és hozzák a törvéányeket!”
 • 20. fióka 2009. október 13. 13:44
  „Ez egy akkora baromság ami megint valami idióta hülye felyéből született.Akkor a vidékiek télen nem fűthetnek csak gázzal mert a szénnek és a fának büdös a füstje?Istenem mekkora ökörségeket hordanak össze igaz az országban nincs semmi említésreméltó esemény ezért lehet ennek van a legnagyobb hírértéke.”
 • 19. fióka 2009. október 13. 13:38
  „Teszek én törvényre hupililát,milyen törvényeket hoznak ebben az országban?Melyek véfik a te érdekeidet és most nem csak erre gondolok hanem mondjuk a disznóvágásra,de lehetne sorolni.Szarnak ezek a disznóra ,hogy miképp döglik meg az a lényeg,hogy megtiltsák és vedd a bolti moslék felvágottat. Azt a falevelet és galyat amit eddig eltüzeltem ezután is elfogom tüzelni és ha valkinek nem tetszik az rárakom a tűzre és akkor majd tényleg lessz füst.”
 • 18. zotya975 2009. október 13. 06:35
  „Nekem 1000nm-es telkem van, akkor én már tüzelhetek? Megjegyzem meg tudom számolni az egyik kezemen hányszor gyujtottam meg gazt 94-óta. De amíg a törvény engedi addíg lehet.”
 • 17. pancser 2009. október 12. 21:40
  „16! Persze 5000 nm-es paraszttelken lehetett égetni. A WC meg az udvar végén volt bocsánat "water closet" nem létezett csak pottyantós reterát, a legény ha berúgott a színben le....ták a tyúkok, mikor aludt stb. Egyesek szellemileg még mindig itt tartanak. Változatlan véleményem bunkóság a mai kertekben 500-600 nm-en a mai kultúráltabb világban az avart elégetni!”
 • 16. janika 2009. október 12. 11:19
  „Az emberek évszázadok óta a kertjeikben égetik el a felesleges hulladékaikat és ez így is helyes! Persze vannak az észérebbeji közt olyanok, akiknek ez nem tetszik csupán azért mert, van hatalmuk arra, hogy ebből is pénzt csináljank holmi rendelet gyártásokkal ,mint mindig, amióta hatalom váltogatás történt!”
 • 15. miro132 2009. október 12. 09:43
  „diófalevelet szerencsésebb elégetni mivel a benne lévő anyagok ha akompsztba kerülnek gátolják a többi növény fejlődését. Gondolom a csersav ami benne van. Szóval a diófa levelét el kell égetni

  miro”
 • 14. fióka 2009. október 12. 09:19
  „Micsoda finnyás banba,miért hol égessék el az avart a Baross úton,mindíg is elégették és el is fogják mert így szokták akinek meg ennyire finnyás a bele mennyen alaszkára ott biztos nem tüzelnek.”
 • 13. Molly 2009. október 12. 08:33
  „Helyt adok!
  Régen is eltüzelték a nagyanyáink .Akkor még komposztáló sem volt,hanem gané.
  Egyébként meg hova tennénk.
  Nem kéne olyan finnyásnak lenni.Bezzeg a diós sütit sokan szeretik,na meg a húsokat.”
 • 12. Spitfire 2009. október 12. 06:55
  „ezt eddig is vágtuk, ez a cikk nem mondott semmi újat! talán arról kellett volna írni, hogy mi lehet a megoldás... a sok <moderálva> meg csak tüzel tovább!”
 • 11. jánosi 2009. október 11. 22:00
  „A vidéki beköltözik a városba mert akkor az a jó, egy idő után feltámad a vágy, hogy újra normálisan
  ( úgy értem vidéken ) éljen, de jaj büdös a füst ( tyúk, disznó, tehén, gané stb. ) ezért siránkozni kell.
  Elszakadtatok a gyökerektől, származási kis falutokban a papa ( nagypapa ) ma is így tesz, csak Ő tudja
  mikor lehet égetni ( ha száraz ), mikor kell komposztálni és így tovább.
  Ha meg rendelet van be kell tartatni !, de akkor az elszállítást is meg kell oldani !”
 • 10. MTT 2009. október 11. 18:20
  „Szentivánon ősszel csak a szag alapján tudod megkülönböztetni, hogy most köd van-e, vagy diófa leveleket égetnek a Dérynén! Vágni lehet a füstöt néha.”
 • 9. Agent 2009. október 11. 17:18
  „Komposztálógödröt kell ásni, nem egy nagy művészet. Ha meg mindenképpen égetés, akkor meg kell várni amíg az égetendő lomb/stb. kiszárad, illetve nem szélcsendben kell tüzelni amikor mindenhová beül a füst.”
 • 8. Truder 2009. október 11. 16:09
  „Világéletemben falun éltem,eltekintve egy kisebb átmeneti időszakot.Egyébként meg,hogy ki mekkora"paraszt"--bocsánat a szóhasználatért--nem attól függ,hogy falun,vagy városon él e,illetve,hogy mennyi ideje kedves Vanessa!
  A gazégetésnek is meg van a maga "kultúrája",rendelet szabályozza!(talán nem véletlen...)Ezt is,mint minden szabályt be kellene tartani kedves füstimádók.Itt füstöltetik a nedves gazt,füvet,dió levelet,műanyagot,talán még gumit is,és ki tudja még milyen vegyszeres flakont..”
 • 7. pancser 2009. október 11. 15:58
  „A gazégetés a kertben házak között bunkóság! Ráadásul a szervesanyag hasznosítás legrosszabb módja. A füst egészségre ártalmas, meg kell büntetni a gazégetőket majd megtanulják a illemet. Persze jobb lenne ha belátnák cselekedetük helytelenségét.”
 • 6. Gab2000 2009. október 11. 14:05
  „Mondja meg már nekem valaki hogy hova vigye egy csanaki az avart?
  Hol van Csanakon egy olyan pont ahol a zöld hulladékot le lehetne rakni?

  Na először ezt kéne megírni és azután beszélni arról hogy valakinek b...ssza a csőrét a csanaki avar égetés.

  Ugyanis karácson után sincs Csanakon elhelyezve fenyőfa gyűjtő pontok ergó marad a tüzelés vagy cipelje be a polgár a fáját egy győri gyűjtő pontra.”
 • 5. info2009* 2009. október 11. 13:16
  „Ausztriaban meg van tiltva. Miert? Csak, hogy felvilagositsam azokat akiknek fogalmuk sincs miert. Mert karciogen. es a ki nem tudja, hogy mit jelent ez a szo, akkor magyarul a fust rak-okozo. Plussz a tisztelt magyar lakossag nagy resze nem csak a szaraz leveleket egeti, hanem minden szemetet, muanyag flakont amit csak talalnak. Ha Ausztriaban valaki el kezdi egetni a leveleket stb. a szomszed mar hivja is a rendort (aki ki is jon rogton) es megbuntetik az illetot.

  Sopronban allandoan eg valami, reggeltol este, ez nem egyedi eset. Latva a hozzaszolasokat, meg elvezik is az emberek. Ehez sajnos nincs mit hozzatenni.”
 • 4. zotya975 2009. október 11. 09:07
  „Én is Csanakon lakom, és nekem a falusi hangulathoz hozzátartozik, sőt jópár év városi tartózkodás után zene füleimnek a fűnyíró, kutyaugatás, kakaskukorékolás, harangzúgás, stb. Úgyszíntén örömmel szagolom a városi kipufogógáz után a tüzelések füstjét, trágyaszagot stb. Szerinte a falusi élet ezzel jár, de lehet hogy ez csak az én véleményem. Az én gyerekeim városban születtek aludtak amikor a teherautók dübörögtek az ablak alatt, tűzoltók, mentők szírénáztak éjnek idején, ezért meg sem kottyan nekik a falusi fűnyíró, flex, csilingelő kenyeres, gázos, tejesautó. Amikor éjszakás voltam engem sem zavart az ablak alt a fűnyíró, mert hulla fáradt voltam, és aludtam napközben. De lehet csak én vagyok túl megalkuvó, meghunyászkodó, nem tudom.”
 • 3. schumacher 2009. október 11. 08:12
  „Nekem erről más a véleményem tisztelt vanessa, mi három éve költöztünk Csanakra azóta minden évben látom hogy mi történik. Én minden reggel és délután a ugyanazon az úton közlekedem és képzeld el minden nap égetik az avart meg akerti hulladékot,ezzel még nem is lenne baj igaz erre is van egy rendelet hogy mikor lehet elégetni.Van hogy akkora füst hogy semmit nem látni és tudod miért van ez hát azért mert azt hiszi a p......t, hogy avizes avar is ugy ég mint a száraz .És ha fúj aszél akkor minden ablakot be kell csukni mert a lakásba is bejön büdös. Engem nem érdekel hogy ki lakott elöbb itt. A szabály az mindenkire vonatkozik”
 • 2. vanessa 2009. október 10. 19:02
  „akit zavar maradjon városon,régen is volt égetés falun,nem nyafogott senki,aki falura megy számolhat ezzel,nehogy már az dumáljon aki ugy kerül oda.”
21 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Baleset a 83-as főúton - fejtetőre állt a Honda (Fotókkal)

A 83-as főúton Győrszemere határában baleset történt az esti órákban. Tovább olvasom