Kisalföld logö

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -5°C | 3°C Még több cikk.

Fürdőper: korai még ítéletet mondani

Hol fog „lecsapódni” a Rába Quelle és a Pannon-Víz között zajló perben szóban forgó 134 millió forint?
Korábban három rábaközi település (Beled, Dénesfa, Szilsárkány) polgármestere fejezte ki aggályát a Rába Quelle és a Pannon-Víz rt. között 134 millió forint ügyében tartó bírósági eljárás kapcsán. Idézzük: „dühösek..., hogy a győri önkormányzat a Pannon-Víz rt.-vel akarja elvitetni a város élményfürdője körül kialakult balhét". A települések tulajdonostársak a vízműves részvénytársaságban, ahol a megyeszékhelynek 62 százalékos részesedése van ugyan, ennek ellenére elvárták volna, hogy őket is tájékoztassák. Attól tartanak ugyanis, hogy vesztes per esetén a költségek a lakosságra hárulnak át vízdíjemelés formájában.

Legyen rendkívüli közgyűlés 

A „Vízdíjemeléstől tartanak" című cikkünkre válaszlevelet küldött szerkesztőségünknek Kovacsics Imre, a Rába Quelle Kft. ügyvezető igazgatója, mivel cége megszólíttatott. A levélben egyrészt a Rába Quelle tevékenységét világítja meg, kiemelve a Pannon-Vízzel való pénzügyi kapcsolatukat:

„– 2003 októbere óta átvettünk 39 dolgozót, akiknek havi bére összesen 5.248.000 Ft (ötmillió-kettőszáznegyvennyolcezer forint), évente 62.976.000 Ft (hatvankettőmillió-kilencszázhetvenhatezer forint), tehát a Pannon-Víz rt.-nek ennyit megtakarítottunk, megtakarítunk.

– A Pannon-Víz rt. üzemeltetésében lévő strand, sátoros uszoda, gyógyászat, termálkútrendszer az utolsó évben 174 millió mínuszt okozott a részvénytársaságnak (Pannon-Víz-adatszolgáltatás), tehát a Pannon-Víznek ennyit most mi megtakarítottunk!

– A Pannon-Víz rt.-nek a 24 hónap alatt a Rába Quelle Kft. különböző jogcímen (bérleti díj, víz- és csatornadíj) 71 millió Ft-ot fizetett be, tehát ennyi pluszbevételt nyújtott a fürdő megnyitása óta a részvénytársaságnak. Ha ezeket a számokat nézzük, akkor a lakosság számára, csak a mi közreműködésünkkel, jelentősen csökkennie kellett volna a szolgáltatási díjaknak. Ezzel szemben emlékezzünk vissza az év elejére, a közületek felé 19%-os és 25%-os víz- és csatornadíj-emelés történt, a lakosság felé pedig 6%-os (ekkor ugye még nem volt per). Bár nem emlékszem, hogy ekkor egyetlen polgármester is felemelte volna a drágulás ellen a szavát!"

Másrészt a polgármesterek információhiányáról az ügyvezető megjegyzi:
„ Sajnálom, hogy Önök mint tulajdonosok a sajtóból értesülnek arról, mi történik a tulajdonukban lévő cégnél. Sajnálom azt, hogy nem tudják, mint tulajdonosok, hogy a tavalyi évben mennyi nyereséggel zárt a cégük, s, hogy idén mennyivel fog az én, az önök, illetve a többi fogyasztó pénzén."

Kovacsics Imre levele végén javaslattal él:
„ Tisztelt Polgármesterek! (...) Kérjük Önöket, tisztelt tulajdonosok (nemcsak beledi, dénesfai, szilsárkányi), hogy hívassanak össze ebben a témában egy rendkívüli közgyűlést, ahol a Rába Quelle Kft. vezetősége is képviseltethesse magát, hogy elmondhassuk álláspontunkat, átadhassuk írásbeli bizonyítékainkat." (A levelet terjedelmi okokból szó szerint nem tudjuk közölni.)

A bizonyítás még hátravan

Természetesen megkérdeztük a másik oldal érintettjeinek véleményét is. Balogh József polgármester az Országgyűlésben végzi munkáját, a szóban forgó cikket nem olvasta, így nem is kívánt véleményt mondani. Eredics Imre alpolgármester lapunknak elmondta: senkinek nincs oka eleve azt feltételezni, hogy a pert elveszítik a Rába Quellével szemben. A bíróságon a bizonyítási eljárás másik fele még ezután következik, így legfeljebb csak politikai célzattal lehet véleményt formálni, formázni. Eredics Imre szerint ez a hangulat egyértelműen el fog tartani a választásokig... Győr alpolgármestere fontosnak tartja még megjegyezni, hogy a jövő évi közműdíjakról a novemberi közgyűlésen tárgyalnak, ám annak semmi köze a folyamatban lévő perhez. Azt pedig, hogy hosszú távon mi várható, per nélkül sem lehet megjósolni.

Az elnök bizakodó

Sipőcz Ernő, a Pannon-Víz rt. elnök-vezérigazgatója köszönettel vette, ám visszautasította a nyilatkozási lehetőséget. Lapunknak elmondta: ügyvédei tanácsára nem lenne szerencsés bármilyen véleményt is mondani a tárgyalásoknak ebben a szakaszában. A Pannon-Víz még nem tárta elő bizonyítékait, azokat a dokumentumokat, amelyek perdöntők lehetnek. Az elnök-vezérigazgató szerint is pusztán politikai indíttatásból nem szabadna az eljárás vége előtt senkinek sem „vesztes ügyről" beszélni, feltételezésekbe bocsátkozni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem kap pénzt a segítőház?

Még mindig nem tudja a győri Segítőház vezetősége, mikor és hogyan indulhat el az utcán telelő hajléktalanok ellátása. A központi pályázaton igényelt négy és fél millió forintról nem érkezett hír, pedig máskor már szeptemberben tudni lehet az eredményt. Az igazgató komolyan aggódik: egyedül a likócsi Segítőház és a Stromfeld utcai idényszálló működését lehet garantálni. Tovább olvasom