Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Fürdők: nem ez volt a csúcsnyár

Győr-Moson-Sopron - Az idei nyár az utóbbi hat évtized öt legcsapadékosabbja közé tartozik. A fürdők, ha be nem is fürödtek, de a tervezettnél rosszabb szezont zártak emiatt.
Az idei augusztus az átlagosnál csak valamivel több csapadékot hozott (Péren 60,4, Győr-Likócson 87,3, Sopron-Kurucdombon 85,1 milliméter, azaz liter/négyzetméter eső hullott). Nagyrészt ennek köszönhető, hogy nem dőlt meg az utóbbi hat évtized rekordja. Dr. Lakatos Mónika, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa lapunkat arról tájékoztatta, hogy Sopronban 391,8, Győrben 277 millimétert jegyeztek fel összesen ezen a nyáron. Mindkét érték csaknem kétszerese a helyi sokévi átlagnak, ugyanakkor elmarad a csúcstól.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat tájékoztatása szerint 1951-től számítva a legesősebb nyár a megye mindkét nagyvárosában az 1966-os volt, amikor 401,2, illetve 332,7 milliméter égi áldás áztatta a földeket. A mostani soproni adat a harmadik, a győri az ötödik legnagyobb a sorban. Mindehhez az átlagosnál összességében körülbelül 1 fokkal melegebb középhőmérséklet társult.


Nem véletlen, hogy a megyei fürdők számára nem az idei volt a csúcsnyár. Horváth Cs. Attila, a győri Rába Quelle általános igazgatója ezzel együtt nem panaszkodott, mert 2008 első nyolc hónapjában ugyanúgy több mint 250 ezer vendégük volt, mint 2007 azonos időszakában. A szakember azonban azt is elmondta, hogy most júliusban számottevően kevesebben váltottak jegyet, mint az elmúlt évben, igaz, akkor 35–40 fokos melegek voltak. A Rába Quelle egyébként június közepétől augusztus végéig működtette az idényfürdőt azzal a két nagy és egy kicsi medencével, amelyre engedélye volt. Horváth Cs. Attila megjegyezte, hogy a „bővített szolgáltatásért" nem kértek pluszpénzt a hozzájuk látogatóktól.

A győrihez hasonlóan egész évben nyitva tartó mosonmagyaróvári termálfürdő – Orosz Sándor igazgató elmondása szerint – jó közepes szezont zárt. A tavalyihoz hasonlóan havonként 10–12 ezer látogató fordult meg náluk. A lipóti termál idei szezonja szeptember végéig tart – tájékoztatott Pannonhalmi Petra vezető. A vendégforgalom előreláthatólag olyan lesz, mint a tavalyi: a látogatók száma a hónap végére valószínűleg eléri a 100 ezret.

A csornai termálfürdő szeptember 15-ig tart nyitva, azonban ha az időjárás közbeszól, korábban is becsukhat. Markó Béla, a strand szakmai irányításával megbízott kft. ügyvezetője elmondta: a szezon a vártnál rosszabb volt, jóval kevesebben látogattak el idén a termálba, mint tavaly. A kapuvári strand és termálfürdő – hasonlóan a csornaihoz – május közepén nyitott, és strandrésze szeptember 14-ig várja a vendégeket. Südi Tamás, az üzemeltető cég vezetője a Kisalföldnek elmondta, a nyár változatos időjárása miatt kevesebben fordultak meg náluk, mint amennyit szerettek volna.

Hatvanöt áradás Ausztriában

Jóllehet az idén is született hőségcsúcs Ausztriában, a júniusi–augusztusi időszakban mért középhőmérséklet pedig egy fokkal meghaladta a sokévi átlagot, a most véget ért nyár mégis inkább heves viharaival, kiadós záporaival és pusztító jégesőivel marad meg az osztrákok emlékezetében – tudatta az MTI. A burgenlandi székvárosban, Kismartonban (Eisenstadt) 479 liter eső hullott négyzetméterenként a három nyári hónap során, kétszer annyi, mint a sokévi átlag. Soha ennyi csapadékot nem jegyeztek még fel 1936 óta, amikor megkezdődtek a mérések. De a többi székváros sem sokkal maradt el tőle: Salzburgban 447, Innsbruckban 442, Klagenfurtban 410, Bécsben 255 milliméter esőt jegyeztek fel, ugyancsak az átlag dupláját. Az özönvízszerű felhőszakadások országszerte 65 nagyobb méretű áradást okoztak a nyár folyamán, a villámcsapások következtében 49 helyen keletkezett tűz, a kőomlások 28 házat, illetve utat temettek maguk alá.


Olvasóink írták

 • 8. nane 2008. szeptember 03. 18:38
  „Kovacsicskaravánúr nem húzna el ?! Egyetértek az előttem szólókkal!”
 • 7. LacaBoy 2008. szeptember 03. 08:33
  „Kedves Úszó!
  Miért gondolod, hogy a Te mozgásigényed bárkit is érdekel. Győr Lagzi Lajcsija bekebelezte a termált, a strandot és jöhet a Híd utcai rehab. Vedd észre, ezek a létesítmények nem azért működnek, h bárki kiélhesse vizisport iránti perverzióit...menk Pápára vagy ahova akarsz...senkit nem érdekel...”
 • 6. K. László 2008. szeptember 02. 15:37
  „Dénesfán júniusban 113 mm, júliusban 168,5 mm és augusztusban 62 mm , összesen a nyáron 343,5 mm csapadék esett.”
 • 5. nanica 2008. szeptember 02. 12:45
  „A Győri RábaQuelle üzemeltetője nagylelküen közli, hogy nem kérnek a strantfürdőben nyújtott plusz szolgáltatásért plusz pénzt. Szégyen, hogy a vízek városában a strandfürdőben az 50-60 éve üzemelő egyetlen gyermekmedence van, a nagymedencékből szintén a múlt század elejéről maradt un. Cziráki üzemelt, mert ugye a sportmedencében színházi előadást tartottak. Ezek után nem csoda, hogy a vendégek nagy ívben elkerülték a strandfürdő élményfürdő áron igénybevehető 2 db múlt századi medencéjét.
  Sok győri kérése lenne: a város vegye vissza a strandfürdő üzemeltetését, nyissák ki a régi, megszokott Radó sétány felőli bejáratot és nyáron lehessen külön a strandfürdőbe jegyet váltani, persze megfelelően üzemelő medencékkel.
  A strandfürdő teljesen leválasztható és annak létesítéséhez semmi köze nem volt a Rába Quelle jelenlegi urainak. Nyáron a felüdülésre van szükség és nem a melegvizes áztatásra!
  Tanulhatnának az Aranypart kulturáltan kialakitott szabadstrandjától, az ingyenes nyugágyak, napernyők a vendégek kényelmét szolgálják és az étterem nyújtotta szolgáltatás kiváló és mindenki számára megfizethető és a Dunában pedig ingyen fürödhet minden felfrissülni vágyó.”
 • 4. PrettyWoman 2008. szeptember 02. 11:35
  „Hozzá akartam szólni, de már felesleges. Úszó, tökéletesen leírtad a véleményemet a dologról. Minden szavaddal egyetértek, hiszen nem is lehet vele vitatkozni. Már hónapokkal ezelőtt hasonlóképpen hozzászóltak emberek a győri élményfürdő témához (a fórum rovatban) és akkor naívan azt hittem, talán a vezető észreveszi, hogy meg lett szólítva és majd reagálni fog. Tévedtem. Ha nincs egy jó sajtósa, vagy kommunikációs szakembere, keressen meg.”
 • 3. liqde 2008. szeptember 02. 11:35
  „meg a győri fürdőt az újvárosi próbanégerek használják fürdőszobaként... Ezek után ki akar abban fürdeni???”
 • 2. Úszó 2008. szeptember 02. 11:13
  „Győrben a nyitott sportmedencében a nyáron talán 1 hónapig volt víz, előtte ( a víz nélküli medencében) nézőtér és színpad (?), jelenleg pedig semmi, se víz, se más.

  Ha a nyitott strandi részre kedvezményes belépővel (úszójeggyel) be lehetne jutni és a medencében is lenne víz, a 130.000 lakosú Győrben nyáron talán még úszni is lehetne. és nem kellene ebből a célból Pápára utazni. (Pápán egyébként 590 Ft-os belépővel 2 órára valamennyi kinti-benti medence használható) Ebben az esetben akár bevétele is lehetne a T. üzemeltetőnek.

  Aki úszni akar, az nem igényli a néppel tömött seggáztató medencéket, meg a vízköpőket.....

  Nyárra persze bezár az úszásra egyébként használható sátras fedett uszoda is Győrben...... bravó !

  Maradna a Gyáév- uszoda, a maga nevetséges 5 pályájával, 1000 Ft-s belépőért, tömegnyomorral...

  A strandi nyitott egész évben üzemelhetne - ősztől-tavaszig sátortetővel -, amelynek az elhelyezésére van hely, költsége csekély. Ha a vízfelület nő, jóval többen járnak úszni, így nem érv, hogy így is kevesen úsznak, akiknek elég a jelenlegi vízfelület.

  A "vizek városában" (haha) nincs normális uszoda, nincs érdemi úszó-vízilabda szakosztály. Beszéljünk ezekről !!!”
 • 1. franco 2008. szeptember 02. 10:31
  „2.000 ft egy nyamvadt belépő, 3 gyerekes családnak egy napra összesen 10.000 ft és akkor még nem ettünk, ittunk semmit... akkor inkább kavicsbánya, vagy az ikrényi wakeboard pálya...és ott legalább természetes a víz...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rejtvényes öt év

Győr-Moson-Sopron - A Kisalföldben 2003 nyarán jelent meg először „Észjáték" feladat. Öt éve… Tovább olvasom