Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 3°C Még több cikk.

Fűnyírók a zaj(tűrés)határon?

Pécsett és Balatonfüreden vasárnaponként tilos zajt keltve dolgozni a kertben – például füvet nyírni –, sőt, a Balaton-parti város nyáron a délutáni szieszta idején is csendet parancsol. A megyében nincsenek törekvések a szigorításra.


Időnként a Kisalföld SMS-rovatából is láthatóan a megye több településén zavarja a lakókat, ha a szomszédok túl korán, túl későn vagy hétvégén motoros fűnyíróval, esetleg más hangos kisgéppel teszik tönkre a nyugalmukat. Az országban néhány településen a helyi önkormányzat rendeletben szabályozta, mikor végezhető ilyen tevékenység.

Az egyik ilyen város Pécs, ahol egy hónapja korlátozta a fűnyírást a közgyűlés – tudtuk meg Nácsa János sajtóreferenstől. A testület június 27-én fogadta el a környezeti zajvédelemről szóló rendeletét, amelynek értelmében „kertépítéssel és zöldfelület-fenntartással kapcsolatos zajt keltő tevékenységet" – ideértve a motoros kerti gépek és a motoros favágást – hétköznapokon reggel hét és este nyolc óra között, szombaton és ünnepnapokon délelőtt kilenc és este hét óra között lehet végezni. Vasárnap minden ilyen munka tilos. A szabályszegők 50 ezer forintig terjedő bírságra számíthatnak. Nácsa János hozzátette: egyelőre kevés idő telt el a jogszabály bevezetése óta, így a tapasztalatokat sem értékelte a városháza.

Az országban néhány településen a helyi önkormányzat rendeletben szabályozta, mikor végezhető például fűnyírás. Fotó: H. Baranyai Edina, felvételünk illusztráció.
Az országban néhány településen a helyi önkormányzat rendeletben szabályozta, mikor végezhető például fűnyírás. Fotó: H. Baranyai Edina, felvételünk illusztráció.


Az általunk megkérdezett megyei településeken az önkormányzat véleménye, hogy ilyen rendeletre egyelőre nincs szükség.

Balatonfüreden ugyanakkor már bőven vannak tapasztalatok, tekintve, hogy a jobbára idegenforgalomból élő kisvárosban egy évtizeddel ezelőtt vezettek be tiltott időszakokat, idén pedig tovább szigorított a képviselő-testület. Pékné dr. Csefkó Judit aljegyző kérdésünkre elmondta: belterületen hétköznap este nyolc órától másnap reggel hétig, vasárnap és ünnepnapon egész nap, továbbá az idegenforgalmi szezonban – nyáron – mindennap déltől háromig tilos minden olyan készülék üzemeltetése, amely kellemetlen, zavaró hangot ad. A csendrendelet vonatkozik nemcsak a fűnyírókra, hanem minden zajjal járó építési, szerelési tevékenységre, valamint a különböző motoros és elektromos gépekre, sőt, a korlátozás érinti a hangszóróval ellátott mozgóárusokat is.

Az aljegyző kérdésünkre kifejtette: a szabályok betartását nem ellenőrzik, azt rábízzák az érzékeny szomszédokra. Tapasztalata szerint a helyiek betartják a rendelkezéseket, így nincs szükség bírság kiszabására, ami egyébként Pécshez hasonlóan 50 ezer forintig terjedhet.
Az általunk megkérdezett megyei településeken viszont az az önkormányzat véleménye, hogy ilyen rendeletre egyelőre nincs szükség. Dr. Lipovits Szilárd győri jegyző úgy véli, ezen problémák normális kommunikációval egymás között rendezhetők. Jellemzőnek tartja, hogy idén ilyen panasszal nem kereste senki a városházát.

Hasonló véleményen van Fehérné Bodó Mariann mosonmagyaróvári aljegyző, aki azt mondta: ritkán fordul elő, hogy a szomszéd hangos munkavégzése miatt tesz panaszt valaki az önkormányzatnál, sokkal gyakoribb, hogy egy vendéglátóegység zaja okoz gondot.

Dr. Jakab Zsolt, a megyében a harmadik legtöbb turistát vonzó Hegykő jegyzője szerint előbb-utóbb eljutnak odáig, hogy szabályozzák ezt a kérdést, de eddig nem került rá sor – azért, mert a probléma nem olyan gyakori és olyan súlyú.

Ha a témáról van véleménye, küldje el SMS-ben: 06-30/30-30-449.

Olvasóink írták

 • 11. 41 2011. augusztus 03. 08:38
  „Teljesen kifordul magából a világ.Már zavar bennünket ha a szomszéd állatot tart,ha fát vág motoros fűrésszel,ha füvet nyír,ha a gyerek a utcán hangoskodik. Zavar,ha avart égetnek,ha disznóöléskor visít a disznó.Egy szóval minden.Pedig ezek a zajok hozzátartoznak a falusi ember életéhez,legalábbis sokáig így volt.Gyerekként ezek a zajok,tevékenységek adták a falu hangulatát.Ma is szeretem a hólapátolást,fűnyírást,ilyenkor a legtöbb szomszéd az utcán tevékenykedik,pár kör után pár kedves mondat ebben a rohanó világban.Ha odafigyelünk a mellettünk élőkre,tudjuk ki mikor szeretne pihenni,ki mikor éjszakázott,ebben az esetben tegyünk kivételeket,figyeljünk egymásra.De nem tetszik ahogy kezelik ezeket a dolgokat.Gyakorlatilag minden szabályozás alá esik már.Az étel,ital,dohányzás,zajkeltés,állattartás,szórakozás.A szabadabb falusi élet korlátok közé szorul.Minden kihágás után büntetések.Vajon mikortól vezetik be a kijárási tilalmat?”
 • 10. peet2 2011. augusztus 02. 20:57
  „oké!!
  a következőrendeletek:
  a gaz nem nőhet hétvégén
  a parlagfü meg főleg..
  de akkor szemetet se gyüjtsön a KUKÁS autó mert az is zajong..
  És vasárpa délután ne lehessen autót használni a balaton környékén vasárnap délutántól estig.
  ezt mind el kell fogadtatni és akkor , kaszálni és gyalogjárni lehet/gumitalpu cipőben/
  Ui:
  a xxI sz.-ban ha valakinek ez a legnagyobb baja , költözzön a höldra!!!”
 • 9. Pepe9111 2011. augusztus 02. 17:10
  „Jó hír! Most láttam a másik cikkben, megvannak a táblák! :)”
 • 8. Pepe9111 2011. augusztus 02. 16:16
  „Ok, azért már ne üljünk fordítva a lovon!

  Azért vasárnap délután 3-6 ig szerintem beleférne. Nem olyan nagy zaj, és van aki csak akkor ér rá!

  Amúgy, ha tényleg zajt akar valaki, az üljön ki a Szigethy Attila út mellé, ahol egész héten éjjel nappal kamionok robognak! Na az zaj! Pedig csak pár tábla kellene ami kitiltaná a kamionforgalmat....”
 • 7. misskittina30 2011. augusztus 02. 10:32
  „Vasárnap a pihenés napja, és ezt sok ember megérti, így nem berreg ebéd után. Aki akkor nyírja a füvet, az nem azért teszi mert máskor nem ér rá, hanem mert nincs jobb dolga.”
 • 6. pancser 2011. augusztus 02. 09:34
  „5-höz! Nem nyírunk füvet vasárnap délután, ez nem a heti elfoglaltságon múlik, hanem az intelligencián. Izom agyakba ez nyilván nem fér bele. Egyébként ez nm a falukra jellemző, mert ott még erős a vasárnapi munka tilalma, sokkal inkább a kertvárosi részekre. Elsősorban olyanoknál olyan vállalkozóknál akinek pénze van csak a vállalkozás nincsen sehol. Oda költöznek mert az menő helynek számít, csak azt felejtik el, hogy azokon a tájakon azért nem az ő primitív szokásaihoz szoktak, ott nem csupán a 30 millás autó jelenti a tekintélyt.”
 • 5. Sunyi 2011. augusztus 02. 09:09
  „Kedves olvasók. Majd ha valaki elköltözik családi házba, és nő a gaz a kertben, és csak a hétvégén tud dolgozni rajta akkor mi a helyzet? Tudom mondhatná mindenki költözzön a városba ott nem kell füvet nyírni, nem kell dolgozni csak élvezni a semmit! Az mennyivel jobb ha valaki a városban él és minden nap arra kell, hogy megy a mentő a rendőr a tűzoltó, stb, stb. Menjen el mindenki aki a városban lakik egy hegyi túrára ahol csak ő lesz és meglátja cseng a füle és nem azért mert akkora a zaj, hanem mert akkora zajban él a városainkban, hogy ezt eredményezi. Tehát mindenki aki faluba költözik és nagydarab kigyúrt szomszédja van, az vállalja fel, hogy néha partit rendez vagy a gyerekek zajongnak vagy ugat a kutya, de az sem kizárt hogy éppen füvet nyír.”
 • 4. miracle 2011. augusztus 01. 14:57
  „Természetesen a Balaton Sound (ami simán áthallatszott) és egyéb hasonló ricsaj (helyi rendezvények) nem probléma, pedig az hangosabb a fűnyírónál, nem csak egy embert zavar és éjszakai zaj jellemzően.”
 • 3. sopron700 2011. augusztus 01. 14:29
  „Egyszerűen az EU. ajánlását kell átvenni,betartatni.Az osztrák szombat du. és vaszárnap nem is gondol arra,hogy zajongjon.Persze ott még kiskorába már arra tanítja a gyerekeit,hogy ne szemeteljen és tudjon emberek között viselkedni.Kis településen előre köszön egy felnőttnek az utcán,amikor szembetalálkozik vele.”
 • 2. pancser 2011. augusztus 01. 13:38
  „Szerintem vasárnap délután bunkóság, illetlenség füvet nyírni. Kultúra kérdése az egész. Nem is nyírnak többnyire, kivéve a szomszédban élő kopasz kigyúrt alak aki természetesen a heti fárasztó munka mellett csak vasárnap tud füvet nyírni.”
 • 1. Madarász 2011. augusztus 01. 10:51
  „Kissé átestek egyesek a ló túlsó oldalára. A fűnyíró, kutyaugatás kevésbé zavaró, mint a zenélő autók, vagy az éjfélkor az ablak alatt hamisan kornyikáló, részeg szomszédok, az ellen meg nem akarnak csinálni semmit.

  Ha majd méteres gaz lesz azok udvarában, akik heti 6 napot dolgoznak, akkor meg az lesz a baj.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az anyatej igazi ajándék

Az 1960-as években csökkenni kezdett a szoptató anyukák száma. 1977-ben volt a mélypont, azóta… Tovább olvasom