Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Fűnyírás idején kicsi a komposztkuka

Az új hulladékszállítási rendszer bevezetésekor még sokan kifogásolták, hogy nagy a barna tetejű kuka, most azonban kiderült, hogy a fűnyírások idején van, ahol kettő is kevés belőle.

Zártkerteknél külön szállítási igényt kell bejelenteni a szolgáltatónál.

Folyamatosan érkeznek a szolgáltatóhoz – s portálunkhoz is – észrevételek az új, regionális hulladékszállítási rendszerrel kapcsolatban.

Legutóbb az első ˝fűnyírós˝ hétvége után telefonáltak sokan, hogy a 120 literes, barna tetejű kukába nem fér bele a lenyírt fű, a hulladékudvarokban pedig azt nem veszik át.

A Győri Kommunális Szolgáltató (Komszol) Kft. ügyvezető igazgatója, Kovács Barnabás megkeresésünkre elmondta:

– A rendszer az általánosan képződött hulladék kezeléséhez szükséges gyűjtőedényeket és ürítési gyakoriságot tartalmazza. Az átlagos használathoz ez a 120 literes kapacitás elég. Az egyedi igényeket külön térítés ellenében a második félévtől szolgáljuk ki. Aki a friss fűnyiradékát nem akarja hagyni megrogyni, megszáradni a telkén, majd azt három nap után elhelyezni a barna fedeles kukába, annak a második félévtől lesz lehetősége pluszkukát igényelni. Természetesen térítés ellenében.

Az igazgató megjegyezte, a korábbiakkal ellentétben a hulladékudvarok a nyiradékot nem tudják fogadni. A fás szárú, metszési, botolási, zöldmetszési nyesedéket azonban a hulladékudvarban lehet elhelyezni.

Egyre több, korábban hétvégi házas övezetbe költöztek ki állandó ott lakásra az emberek. Így van ez a győri Rabkertnél is, ahol így több szemét képződik. A bejelentések szerint a konténeres gyűjtés megszűnt.

– A kommunális hulladékszállítás a lakóövezetekre vonatkozó közszolgáltatási rendszer, tehát a lakóövezeteken kívüli, rabkerti és egyéb megoldások ennek nem részei. Ezeknél többféle megoldás létezik.

Csák József nyugdíjas tanár elégedett a rendszerrel, idén eddig egyszer szállították el kerti hulladékát. Fotó: K. Cs.
Csák József nyugdíjas tanár elégedett a rendszerrel, idén eddig egyszer szállították el kerti hulladékát. Fotó: K. Cs.

Egyedileg lehet szerződést kötni hulladékszállítás igénybevételére attól függően, hogyan közelíthető meg a helyszín. Könnyű megközelíthetőségnél a kis edényes, ellenkező esetben csak a teherautóval elszállított nagy edényes gyűjtést tudjuk alkalmazni. De mindkét esetben egyedi térítés fejében – hangsúlyozta Kovács Barnabás.

Akadnak, akik lemaradtak az edényzetcseréről

– Annak a fogyasztónak, akinek nem tudtuk kicserélni az edényzetét, a régi edényével a Kálvária utcai központba vagy valamelyik hulladékudvarba kell elmennie és átvennie a két új kukát.

Az ügyvezető tájékoztatása szerint az ügyfélszolgálaton négy munkatárs ül a telefonok mellett, a hívásokat fogadják.

– Alkalmanként olyan sokan hívják az ügyfélszolgálati számokat, hogy a hívást automata veszi fel, majd amikor munkatársunk befejezte a beszédet, odakapcsol hozzá. Mivel összesen 230 ezer embernél történt változás az új rendszerben, sok a telefonáló. Kérjük az ügyfelek türelmét, ha a szám foglalt, ne tegyék le, mert ismételt hívásnál újra a várakozólista végére kerülnek – javasolta Kovács Barnabás.

Olvasóink írták

 • 10. alkutya111 2010. május 04. 08:04
  „"Alkalmanként olyan sokan hívják az ügyfélszolgálati számokat, hogy a hívást automata veszi fel, majd amikor munkatársunk befejezte a beszédet, odakapcsol hozzá. Mivel összesen 230 ezer embernél történt változás az új rendszerben, sok a telefonáló."
  Tisztelt Kovács Úr!
  Nem gondolja, hogy az Ön és a nagytudású munkatársának(inak) a hozzá nemértő döntései okozzák, gerjesztik a sok telefont?!
  Egy új rendszer,- ami a nagytérségi hulladékszállításnál jelentkezik - bevezetése egyszerű mint a pofon. Önöknek azonban ez az egyszerűség is bonyodalmat okoz(ott).
  Nem gondoltak arra, hogy talán nem a hozzáértő munkatársaikat kellene felmenteni - mint azt a napokban teszik a Sashegyi báűzison - hanem Önnek és közvetlen munkatársainak kellene félreállni!?
  Csak egy új vezetés lesz alkalmas arra, hogy ne legyenek a jövőben a cikkben írtak szerinti blamázsok.”
 • 9. zserbó 2010. április 29. 16:01
  „Én is észreveszem, hogy nem fér be a fű a kukába. Ki is vittem egy fás részre, ki is öntöttem.
  Más is így tett, csak ő a zsákot is otthagyta, mert kiszakadt. Azt eddig a szelektív ponton ott lehetett hagyni ilyen esetben. Kedves családiház tulajdonos társam így intézte el (remélem nem sokan tesznek így.
  Az ötház úti gyűjtőponton szép nagy majdnem hogy családi ház is épült hozzá, megfigyelő kamerával.
  Csak az a baj, hogy azóta a forgalom ott majdnem 0.
  Az évek során a fűből, kerti gazból komposzt készült, amit jó pénzért eladtak. Most nem sok komposzt lesz amit majd eladhatnak.”
 • 8. Agent 2010. április 29. 12:29
  „Egyébként ha csak a lenyírt füvet dobálnák ki az emberek az út mellé semmi baj nem lenne...ha sok a lenyrt füved, keress egy bokros területet és terítsed el a bokrok alatt kész, passz.”
 • 7. polgar79 2010. április 29. 12:19
  „Az tény hogy tényleg egyre több a szemét az utak szélén.Szerinted mennyire érdekli a komszolt hogy mit csinálsz a rossz mosógéppel?Old meg ők nem foglalkoznak vele.Pár embert ki is tudnak rúgni mert kevesebb lesz a munkájuk.Ez Magyarország és sajnos ezekkel a húzásokkal nem a nyugat felé közeledünk hanem a kelettől távolodunk.”
 • 6. laposibenö 2010. április 29. 11:49
  „Ezek nem meglepödni akarnak hanem a lekkeveseb szolgáltatással a legtöb pénzt bezsebelni.”
 • 5. anuvuk 2010. április 29. 11:16
  „A Rabkert végénél, megint áldatlan álapotok alakultak ki. (kamerával megfigyelt terület)
  Amennyiben a szivére teszi a kezét az az illető,- akinek annyi lenyírt füve van hogy nem tudja hova tenni,
  a bokros részre kiterítheti, de nem a szemetet letakarni vele !!!
  Az garantáltan még ott is lefog bomlani !!!

  Még most is kiállok az az elképzelésem mellett, hogy akinek nincs módjába elszállítani a nagyobb lomot, rossz hűtő,mosogép stb... "nehezen szálítható dolgok", a jégkrémes autóhoz hasonlóan,- havonta egyszer, cirkálna egy olyan kis zárt autó, mely élszálítaná a kis helyet feleslegesen elfoglaló lomot.
  Kevesebb ilyen szemét kerülne, illetéktelen területre !!!
  - Csak egyszer legalább csináljanak egy próba kört, - megfognak lepődni, hogy mekkora lesz az igény !!!!”
 • 4. polgar79 2010. április 29. 10:10
  „Mit csináljak 7-800 liter fűvel kéthetente ha rendesen nő a fű ?Ugyanis elég nagy az udvar és ráadásul sarkon lakom.Mekkora is a barna fedelű kuka?”
 • 3. janika 2010. április 28. 11:25
  „Tartson nyulakat azok megeszik a füvet! A gazdi meg a nyulat!”
 • 2. anuvuk 2010. április 28. 10:24
  „Ez már abszurd, - egyesek a butaságtól nemlátnak, sőt problémáznak!!!
  Mint az Agent is írja, valóban a legjobb komposzt anyag.”
 • 1. Agent 2010. április 28. 09:41
  „Levágott fű a legjobb szerves trágya, szépen el kell szórni a sövény, bokrok alá, ha meg "nem férne el", akkor össze kell ütni egy komposztálót, aztán kész, a legegyszerűbb szerezni 4db. 100x120as raklapot, aztán abból, az egy darabig nem telik meg:)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Biciklivel a megye útjain - akadályok mindenhol vannak

Nincs olyan térsége a megyének, ahol a biciklis dolgát ne nehezítené meg valami vagy valaminek a… Tovább olvasom