Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

˝Függőkert˝ a Püspökvár udvarában Győrben

A győri püspökség az első alapítású egyházmegyék között szerepel, hiszen szent királyunk I. István alapította 1001 körül.

A püspökség székhelye a Káptalan-dombon található Püspökvár, mely túlélte a török és francia hadak ostromló erejét, de szilárd tégláit a történelem legviharosabb időszakai sem tudták megmozdítani.

A török veszedelem ellen kiépített győri erőd nyolc hatalmas füles bástyája közül alig maradt néhány, hisz az 1809-es kismegyeri csatát követően a francia katonák Győrbe „látogattak". Tíz napos kemény ágyúostromnak is ellenálltak a falak, ám az ágyúgolyók komoly kárt tettek a „Katolikus Európa védbástyájának" falaiban. A véd műveket elavultnak minősítették és fokozatosan elbontották azokat, csak a Káptalan-dombot körül ölelő Kastély-illetve Sforza bástyát hagyták meg az utókor számára.

A várnak eredetileg nem volt kertje, hisz a bástya katonai szolgálatot látott el. A kertet csak a XIX. század másodok felében alakították ki. A bástyát feltöltötték földel, kiegészítve az addigi ágyúdombokat. A feltöltéshez szükséges földet a Püspökerdőből szállították mai helyére. Az ide termelt földdel, fa és cserje magvakat valamint egyéb növényi csírákat telepítettek elődeink, melyből aztán szilfák, kocsányos tölgyek és egyéb ártéri növényzet nőtt. Ha a látogató ebben a kertben sétál, igazi ártéri ligeterdőben érezheti magát. Sajnos az úgynevezett szilfavész a várkert fáit sem kímélte, így több gyönyörű példány, többek közt egy 120 éves fát is elpusztított.

A nagy kertépítők között meg kell említenünk Győr vértanú püspöke boldog Apor Vilmos húgát is, aki próbált angolkerthez hasonló környezetet kialakítani.

A tradicionális magyar növények mellett, egzótákkal is büszkélkedik a kert, így találhatunk: tuját, tiszafát, bukszust, cserje alakú pünkösdi rózsát, orgonát és rózsafákat is.

Szerencsésnek mondhatják magukat azok, akiknek gyermekkori emlékeik között szerepel a kert által nyújtott élmény megismerése.

Érdemes még megemlíteni Győr egyik legidősebb lilaakác fáját, mely a lépcsőházi főbejárat előtt kúszik fel az ereszre.

A kertben két emlékobeliszk található, az egyik, a hősi halált halt győri püspököknek, a muhi csatában elesett Gergelynek és a mohácsi csatában elesett Paksy Balázsnak állít emléket. A másik obeliszk a győri vár 1598-os visszavételének hősei, Pálffy Miklós és Adolf von Swarzenbergnek állít emléket.

Az egy hektáros kert csak meghatározott időben fogad látogatókat, hisz 1982 óta védelem alatt áll.

Az elmúlt években kevés alakalommal nyitották meg, ezért is számít különleges alkalomnak a hétvégén megrendezendő Szeretet napok, ahol számos program várja a látogatókat, a páratlan panoráma mellett.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Májusig biztosan törnek a tojások Bőny-Szőlőhegyen

A Bőny-szőlőhegyi bekötőút rendbetételét májusban vagy júniusban végzik el legkorábban az útépítők. Tovább olvasom