Kisalföld logö

2018. 02. 23. péntek - Alfréd -1°C | 2°C Még több cikk.

Frigyestől Leierig – Tárlat a laktanyáról - sok fotóval

Két hónapig látható a kuriózum értékű kiállítás a győri Frigyes-laktanya történetéről, amelynek anyagából jelentős szelet a Kisalföld felhívására érkezett a lakosságtól.

Jelképes találkozása volt múltnak és jelennek, amikor az épületegyüttest felújító cégcsoport tulajdonosa az épp 92 éves Várbíró Lajos utászt köszöntötte a tegnapi megnyitón. A felvételen: korhű egyenruhába öltözött hagyományőrzők segítették a múltidézést a kiállítás megnyitóján.

Gazdagságát tekintve egyedülálló az a kiállítás, amely a Frigyes-laktanya 114 évéről ad keresztmetszetet, alapításától a Leier City Centerig. Mártonné dr. Bay Mária, a társaság ügyvezetője a kiállítás megnyitója alkalmából elmondta: igen gazdag anyag gyűlt össze tavaly nyár óta, amikor a Kisalföldben megjelent a felhívás: várjuk képeiket, emlékeiket a felújított Frigyes-laktanyáról.

A 320 négyzetméteren elterülő kiállítás leglátványosabb részei a Monarchia és az első világháború, valamint egy különteremben a második világháború idejét ölelik fel. Láthatunk anyagot ötvenhatról, a szovjet megszállás korszakáról, valamint természetesen napjainkról, a felújítás történetéről és a Leier-cégcsoportról.

"Ahogy újítottuk a Frigyes-laktanyát, egyre többünkben felmerült a kérdés, kik szolgáltak itt, hogy éltek itt az emberek. Köszönetet mondunk a lakosságnak, a hagyományőrző egyesületeknek, név szerint pedig Kelemen Csabának, aki a szakmai felügyeletet látta el, Nyári Teodóra történésznek és Gősi Katának a kiállítás szervezéséért" – ragadta meg az alkalmat az ügyvezető.

Galéria! Fotók: Krizsán Csaba


A kiállított anyagnak jelentős metszetét Várbíró Lajos adta, aki hajdan utászként szolgált a Frigyes-laktanyában. Lajos bácsi köztünk volt a megnyitón, s mivel épp tegnap ünnepelte 92. születésnapját, Michael Leier cégcsoport-tulajdonos külön is köszöntötte.

Várbíró Lajos megmutatta fiatalkori magát a kiképzőkeretről készült fényképen. A fogság miatt életét majdnem tíz évig határozta meg a háború, 1939-től egészen 1945-ig volt a Frigyes-laktanya állományában, de valójában a ’41-es szovjet hadüzenettől kezdve hadműveleti területen volt, majd szovjet fogságba esett és Voronyezsbe került. Számára 1939-től 1948-ig tartott a második világháború.

"Szombathelyen volt az alkalmassági vizsga, de nekik nem volt vízi kiképzési lehetőségük, ezért mi is – akár a fehérvári hadtest – idekerültünk.

Az ő ablakaik a Wesselényi út felé, a mieink a Hunyadi utcai front felé néztek. Aztán a Felvidék, majd Erdély visszacsatolásába vontak be minket, utászokat" – meséli az élő történelem, akin keresztül tegnap a múlt és a jelen fogott jelképesen kezet, amikor a tulajdonos köszöntötte őt.

Michael Leier a Kisalföldnek elmondta: büszke és igen örül, hogy a kiállítás ilyen nagy érdeklődést váltott ki a lakosságból.

"Még két hónapig nyitva leszünk és remélem, a fiatalok is eljönnek, hogy ismerkedhessenek a hely történetével. Bízom abban is, hogy most már jobb lesz a gazdasági helyzet és a következő egy-két vagy három évben a teljes projektet be tudjuk fejezni" – nyilatkozta Michael Leier.

A 320 négyzetméteren elterülő kiállítás leglátványosabb részei a Monarchia és az első világháború, valamint egy különteremben a második világháború idejét ölelik fel.

Magáról a kiállításról szólva: a szervező Nyári Teodóra szerint igen gazdag a lakosság által szolgáltatott anyag, a történész kiemelte az imént már megismert Várbíró Lajos eredeti képeit, Komondi Miklós korhű képeslapjait, valamint Csebi Pogány András eredeti dokumentumait, kedves tárgyait.

Az ő birtokából származik az a festmény is, ami valaha itt, éppen Csebi Pogány András utászzászlóalj-őrnagy irodájában függött, ezért a szervezők egy korabeli iroda képét is megidézték, ahol még az akkor valóban itt állt turul sem hiányzik az íróasztalról.

Az anyag többi része levéltári, könyvtári kutatásokból, a hagyományőrzők és a múzeumok anyagából származik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

BMW hajtott neki egy parkoló autónak Győrújbaráton

Egy BMW típusú személyautó nekihajtott az útpadkának, majd az út szélén parkoló Volkswagennek ütközött szerdán Győrújbaráton. Tovább olvasom