Kisalföld logö

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 17°C | 27°C Még több cikk.

Frigyes-laktanya: ne pusztuljon el az érték!

A Frigyes-laktanya körül ismét fellángolt a vita, a tulajdonos Leier-csoport ugyanis a védelem alatt álló volt fegyverraktárt és fogdát bontani szeretné.
A Frigyes-laktanya körül az utóbbi hetekben ismét fellángolt a vita, a tulajdonos Leier-csoport ugyanis a védelem alatt álló volt fegyverraktárt és fogdát bontani szeretné. A műemlékesek – látszólag rossz állapotuk ellenére is – ragaszkodnak ezen védelem alatt álló épületek megtartásához. A győriek közül sokan értetlenül figyelik az eseményeket és nem értenek egyet a műemlékesekkel. Jungi Csaba, a Győri Deák Ferenc Társaság elnöke és Winkler Gábor építész, a szervezet szakértője úgy ítélte meg, hogy az ügyben eddig nem történt teljes körű tájékoztatás, ezért megpróbálták a hiányt pótolni. Véleményüket ezennel közöljük.

„ A műemlékesek egyik legfontosabb indoka, hogy az együttes nem csupán az egyes épületek egyedi értéke, hanem az épületek együttesének példás harmóniája alapján kapott védettséget. A fogda saroképülete önmagában nem nagy, de földszintes-emeletes tömegével ideális csuklópontot képez, elegánsan »átfordítja« az északi, legénységi laktanya tömegét a délebbre elhelyezkedő tiszti kaszinó irányába. Nem csoda, ha a legtöbb egykori levelezőlap, régi fényképfelvétel éppen a Baross hídnak erről a pontjáról készült. Az egykori tömlöc tehát kulcsszerepet játszik Nádorváros kapujában.

A fegyverraktár leégett fedélszékével egyelőre vigasztalan képet mutat, de tetőszerkezete minden további nélkül helyreállítható. Ezzel szemben belső szerkezetei – öntöttvas oszlopokkal alátámasztott, monumentális, egységes belső terei – sértetlenül és stabilan állnak. Ezek látványa, egységes térhatása megigézi az idelátogatókat. Az épület acélvázas szerkezete a XIX. század mérnöképítészetének legbecsesebb győri dokumentuma.

Nádorváros kapujának jövője szempontjából ugyanakkor nem elhanyagolható az sem, hogyan alakul az együttes összképe, hol és mekkora épületekkel egészítik ki a meglévők kompozícióját. Elsősorban az érdekelheti a győrieket, hogy mi történik az üresen álló területekkel és az 1950-es években épült, bontásra váró lapos tetős épület helyén felszabaduló területtel.

A Frigyes-laktanya rekonstrukciójára, a meglévő épületek kiegészítésére két terv is készült, ezek egyikét jó egy éve sajtótájékoztatón ismertették tervezői. Amikor az épületek jelenlegi tulajdonosa arra hivatkozik, hogy a tömlöcépület »a legrosszabb helyen van a terveik szempontjából«, ez azt jelenti, hogy elfoglalja a helyet az ide tervezett nagy tömegű, kocka formájú új épületóriás elől. A lőszerraktár helyét is teljesen be kívánják építeni, e terv megvalósulásának áll útjában a becses épület. A győrieknek tehát világosan kell látniuk, hogy a tulajdonosok azért szorgalmazzák a két vitatott épület bontását, mert ezek helyén új épületeket akarnak emelni, olyan léptékű házakat, melyek megtörik az együttes történeti harmóniáját és Győr városképét.

A világon mindenki egyetért abban, hogy a múlt emlékeit csak fejlesztéssel lehet életben tartani. Ugyanakkor a múlt emlékeinek megsemmisítése a települések, városrészek arculatának elvesztéséhez vezet. A befektetők, városrendezők és építészek közös felelőssége, hogy a megtartandó és újonnan épülő létesítmények között a megfelelő arányokat megtalálják és ezzel a meglévő harmóniát megőrizzék. Itt a magánérdekek és a közösség, a város lakóinak érdekei gyakran összeütközésbe kerülnek.

A Frigyes-laktanya esetében a tulajdonosok érdeke a terület lehető legteljesebb kihasználása, mondhatnánk, kiuzsorázása. Győr közösségének érdeke ezzel szemben az, hogy az újonnan létesítendő épületrészek ne kerekedjenek a meglévők fölé, hogy a szépen helyreállított tiszti épület ne törpüljön el a mellette felhúzott modern épületkockák hatalmas tömegei között. Ezért is szükség van a két kisebb épület, a sarkon álló fogda és a fegyverraktár gondos megőrzésére és megújítására.

Az elmúlt napokban aláírásgyűjtésre, polgári engedetlenségre és az épületek engedély nélküli »önkéntes« szétbontására szólították fel a győrieket. Felelősséggel kijelentjük, hogy a felszólítás mindenben ellentmond Győr érdekeinek: a vandál pusztítás ugyanakkor az épületegyüttes-tulajdonosok malmára hajtja a vizet. A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal a hat épület megmentésével, a Frigyes-laktanya helyreállításával létrejövő együttes harmóniáját, arányait, jellegzetes arculatát kívánja megőrizni, bőségesen helyet adva a fejlesztés lehetőségeinek is.

A fejlesztés, gazdagodás a két kisebb épület megőrzésével is lehetséges, sőt, kívánatos is. Kérjük a győrieket, lássanak tisztán az ügyben, ítélkezzenek reálisan és aláírásaikkal semmiképpen ne támogassanak olyan kezdeményezéseket, amelyek célja: »Pusztítsuk el Győr kulturális értékeit«. A Deák-társaság megköszöni, hogy Leier úr elmozdította a holtpontr ól a laktanya ügyét, amikor befektetett és szemet gyönyörködtetően felújította a tiszti kaszinó épületét. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy kompromisszum kell hogy szülessen a befektetői érdek és a város műemlékértékeinek megőrzői között."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Deák-társaság új jelöltet választott

A Győri Deák Ferenc Társaság vezetői úgy látják, esélyeik javultak azzal, hogy Plutzer István… Tovább olvasom