Kisalföld logö

2017. 11. 20. hétfő - Jolán 3°C | 7°C Még több cikk.

Frigyes-laktanya: a koncepció marad

A Frigyes-laktanya területére tervezett kávézó és passzázs nem nyerte el a műemlék- védelem tetszését.
A Frigyes-laktanya átalakítására készült terv kedden került ismét a műemlékvédelem elé Budapesten (erről korábban beszámoltunk). A tervzsűri több ponton változtatást kért, mostanra az is kiderült, melyek ezek. Bodrossy Attila építész – akinek nevével fémjelzett a terv – leszögezte: a hat műemléki védettség alatt álló épület közül a két legrosszabb állapotban lévőt lebontanák, ám addig, amíg ezeket a műemléki listáról nem veszik le, minden elképzelés csak feltételes módban értelmezhető.

A Leier-cégcsoport elképzeléseihez is passzoló tervek egyebek mellett környezetbe illeszkedő irodaházzal, üzleti és szolgáltatócentrummal, konferencia-központtal és ötcsillagos szállodával, valamint a központi részen egy kávézóval számolnának az ingatlanon. A tiszti kaszinó és a két legénységi épület között üvegtetővel fedett gyalogos passzázs teremthet kapcsolatot, a parkolást pedig a pinceszinten javasolja a tervező. Az épületeket az eredeti vagy annál jobb állapotukban tartanák meg. Ezen elképzelések közül a műemlékvédelem kettőt emelt ki, amelyet a jelenlegi állapotban nem támogat: az egyik a kávézó, a másik a passzázs.

Frigyes - laktanya
Önmagában az a tény, hogy a tervtanács ezekre nemet mond, nem jelenti kötelezően azt, hogy erre biztosan nem is kap majd engedélyt a beruházó, de a korábbi tapasztalatok mégis azt mutatják, hogy a gyakorlatban vétójoga van a műemlékvédelemnek. A tervező éppen ezért megpróbálja úgy átalakítani a terveket – tette hozzá Bodrossy Attila –, hogy azok az örökségvédelemnek is elfogadhatók legyenek. Annyit tudni kell, hogy a kávézónak és a passzázsnak is fontos szerepet szán a tervezői csoport, ezek vinnének életet a most még kihalt kaszárnyaépületbe. Bodrossy Attila ígérete szerint körülbelül egy hónap múlva ismét leülnek a tervtanáccsal egyeztetni, de mivel a már említett két épület sorsa addig biztosan nem rendeződik, így – a döntéstől függetlenül – a feltételes mód továbbra is megmarad.

A Leier-cégcsoport magyarországi vezetője, Mártonné dr. Baj Mária megerősítette: az eredeti koncepcióról nem mondtak le, tehát az épületeket az ingatlan jellegének megfelelően szeretnék felújítani. A volt kaszinó épületét, amely rekonstrukciójának már nekiálltak, biztosan befejezik. De szeretnének minél előbb pontot tenni a többi épület tervére és engedélyezésére is, mert a végtelenségig nyilvánvalóan nem várhatnak, az épületek előbb-utóbb összedőlnek, ha továbbra is parlagon hagyják azokat. A mostani döntés mégsem borítja fel az eredeti elképzeléseket, ahogy dr. Baj Mária mondta, egy folyamat közepén vannak, amelynek jó lehet a vége, s nem is készültek úgy, hogy könnyű menet lesz.

Kapcsolódó anyagok >>

A Frigyes-laktanya a másik (2004-07-23) >>
A Kisalföld Volán támogat és elvár (2003-09-11) >>
A városé legyen megint a Frigyes (2002-06-18) >>
Akció a Frigyes-laktanyáért (2002-06-11) >>
Bevásárlóközpont és táblabíróság együtt? (2002-09-23) >>
Citromdíj a Frigyes-laktanyának (2005-04-23) >>
Csak takarítják a Frigyest (2005-07-30) >>
Falaznak a Frigyes-laktanyánál (2004-11-16) >>
Frigyes laktanya: Meddig kell még várni? (2003-07-09) >>
Frigyes laktanya: valóban kell- e a befeketetőnek? (2004-09-02) >>
Frigyes- laktanya: új korszak kezdődhet (2004-07-08) >>
Frigyes-laktanya: patthelyzetben (2004-11-24) >>
Lelkes befektető, óvatos győriek (2004-07-09) >>
Leierék vevők a laktanyára? (2005-02-04) >>
Leiernek kísértés a Frigyes-laktanya (2005-08-31) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elutasított Frigyes- tervek

A műemlékvédelmi tervzsűri asztalára kedden került a Bodrossy Attila építész nevével fémjelzett, a… Tovább olvasom