Kisalföld logö

2017. 07. 27. csütörtök - Olga, Liliána 16°C | 20°C Még több cikk.

Frigyes- laktanya: új korszak kezdődhet

Győr talán legnagyobb léptékű városfejlesztése kapott csüörtökön zöld utat. A győri közgyűlés számos kikötéssel ugyan, de hozzájárult ahhoz, hogy egy német befektetői csoport 16 milliárdos beruházással átépítse a volt Frigyes-laktanya környékét.
Frigyes- laktanya
„ Két barát beszélget: – Képzeld, majdnem vettem egy Zsigulit tízezer forintért – mondja az egyik. – És miért nem vetted meg? – kérdezi a másik. – Mert nem adták el." Ezzel a viccel agitálta Kun András alpolgármester a győri közgyűlés tagjait, hogy mondják meg, milyen garanciákkal adnák oda a volt Frigyes-laktanyát a két éve az ajtón kopogtató német befektetői csoportnak. Vagy a vicc, vagy az elvben meglévő hajlandóság végül segített, s a testület igent mondott Győr talán legnagyobb léptékű városfejlesztésére.

 FÓRUMTÉMA

Ön szerint végre megvalósul az "álomterv" vagy csak ígérgetés marad?

Fórum >>

A szovjet hadsereg által 1989-ben elhagyott, ma műemléki védettségű épületegyüttes a „nagy testvér" kivonulásakor sem volt fényes állapotban, állaga azonban azóta jelentősen romlott, s mára a megyeszékhely szégyenfoltjává vált.

Az Interbonum Kft. ekkor nagyszabású tervvel jelentkezett Győrben: a Frigyes-laktanya és a helyközi autóbusz-pályaudvar átépítésére 16 milliárd forintot szánna.

A német befektető szállodát, társasházat, irodákat, bevásárló-, fitnesz- és wellnessközpontot képzel a leromlott ingatlan helyére. Hasonló tervekről lehetett már hallani korábban is, s mivel ezekből nem lett semmi, érthető volt a város óvatossága. Ezt nem titkolta a közgyűlés tegnapi ülésén sem, ahol – két év alatt immár harmadszor – megjelent Bertold Riehl, az Interbonum Kft. ügyvezető igazgatója is. A német befektető szemrebbenés nélkül hallgatta végig azokat a kikötéseket, garanciákat, amelyeket Győr állított elébe.

Kezdjük a legfontosabbal: a beruházó akkor építheti meg a bevásárlóközpontját – amelyet ő végig multikulturális központként emlegetett –, ha a Frigyes-laktanya épületeinek külső-belső felújítását garantálja. A „multikulturális központ" kereskedelmi célú területe legfeljebb 6 ezer négyzetméter lehet, s használatát a Tihanyi Árpád úti aluljáró működéséhez kötik. Szintén a beruházónak kell gondoskodnia a szükséges közlekedésfejlesztésről, s a buszpályaudvar ideiglenes áthelyezéséről, de kikötötték azt is: a forgalom ebben a városrészben nem lehet túlterhelt.

Bertold Riehl a döntés előtt történelmi pillanatot említett, többek között azért, mert a képviselő-testület is ugyanezt tette. Igaz, a városatyák ezt azért említették, mert ezúttal a jobb- és a baloldal ugyanúgy látta a kérdést, s a döntést is egyhangúan hozták meg. Riehlnek nyilván másért volt történelmi a pillanat, bár a döntés után nehéz volt leolvasni az arcáról, hogy ezen kikötések ismeretében visszajön-e a városba.
Az is tény viszont, a vita elején egyételműen kijelentette, a garanciákat vállalják, s szándékuk komolyságát is mutatja, hogy eddig 180 millió forintot fektettek be a tanulmánytervek és egyéb szükséges felmérések elkészítésébe. A Frigyes-laktanya sorsa tehát új irányt vehet, de ennek egyvalaki kevésbé örült. Pócza Mihály, a Kisalföld Volán vezérigazgatója az autóbusz-pályaudvar áthelyezése miatt rájuk eső pluszköltségeket (4–500 millió forintot) és az utasok várható kellemetlenségét hangsúlyozva, ha tehette volna, megakadályozta volna az „üzletet". De nem tehette.

Kapcsolódó cikkek >>

A városé legyen megint a Frigyes (2002-06-18) >>
Akció a Frigyes-laktanyáért (2002-06-11) >>
Bevásárlóközpont és táblabíróság együtt? (2002-09-23) >>
Kinyílt a Frigyes-laktanya (2003-11-14) >>
Vita a laktanyáról (2002-09-19) >>
A fejlesztéshez új aluljáró kell (2003-09-10) >>
A polgármester a Frigyes-laktanyáról (2002-06-12) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bűncselekmény lenne eladni a szolgáltatókat

Ménfőcsanak térségében nem, a Gardénia területén és Révfaluban azonban támogatja újabb… Tovább olvasom