Kisalföld logö

2017. 10. 20. péntek - Vendel 8°C | 20°C Még több cikk.

Freskót, gótikus ablakot találtak

Közvetlenül a győri kőtár mellett a régi Bécsi kapu téri épület belsejének szinte teljes lebontásával látványos része kezdődött el a katolikus egyházmegye csaknem 668 milliós projektjének.

A több mint 560 millió forintos uniós támogatásban részesülő fejlesztésnek része a Káptalandomb tövében lévő épület rekonstrukciója.

Bástya Múzeumház nevet kap és kortárs képzőművészeti alkotásoknak ad helyet a későbbiekben. A pénteki projektindító sajtótájékoztatón Pápai Lajos megyés püspök arról is beszélt, hogy a Káptalandomb 13. szám alatt turistapihenőt alakítanak ki, a 11. szám alatt az egyházmegye történetét bemutató kiállítást. Itt az előkészületek során az egyik emeleti teremben teljes falfelületet beborító freskót és gótikus ablakrészletet tártak fel a szakemberek.

Ahogy már többször írtunk róla, arra is jut pénz, hogy a bazilikában két eddig nem látogatható termet nyissanak meg a nagyközönségnek. Itt olyan kincseket mutathatnak be, amiket eddig a turisták nem csodálhattak meg. Sőt, az átalakítások után a Püspökvár tornyába is feljuthatnak, amire eddig keveseknek volt lehetőségük. Mindez együttesen jelentősen növelheti – egyesek szerint megduplázhatja – a Győrbe érkező turisták számát. Ezért is lehetett sikeres a pályázat, ugyanis amellett, hogy a vallási örökség megérdemli az anyagi segítséget, uniós támogatást csak akkor lehet műemlék-felújításra igényelni, ha idegenforgalmi lehetőségeket aknáz ki.

A projekt keretében az egyik legjelentősebb épített középkori emlékünk, a lébényi Szent Jakabnak szentelt templom külső rendbetételét is elvégezhetik; ez mára halaszthatatlanná vált. Ennek kapcsán a püspök személyes kötődéséről beszélt, arról, hogy Lébényben járt első elemibe és megemlítette: fejlesztésük hét új munkahelyet teremt. A beruházás összes munkálatával 2012 májusára végeznek a tervek szerint a kivitelezők.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Németh Zoltán a zöldhatóság élén

Németh Zoltán győri alpolgármester tölti be az Észak-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és… Tovább olvasom