Kisalföld logö

2016. 12. 04. vasárnap - Borbála, Barbara -5°C | 3°C

Franciska rászoruló családoknak vitt számítógépeket

Véget ért a kisalfold.hu "Ajándékozz számítógépet karácsonyra" jótékonysági akciója: öt számítógépet tudtunk adni rászoruló családoknak Stefanits Franciska segítségével.

December 10-én arra kértük Olvasóinkat, hogy akad a háztartásukban már nem használt, de még működőképes PC-jük, akkor azt ajánlják fel segítségre szoruló, megyei családoknak.

Nos, jótékonysági akciónk – melyet a kisalfold.hu arca Stefantis Franciska Szabó Anita társaságában népszerűsített a Matias Étterem teraszán – kedden véget ért, s összesen öt számítógépet tudtunk szétosztani.


Franciska, a `felturbózott´ gépek és a MOD ajándékai. Fotó: Cseh Róbert.
Franciska, a `felturbózott´ gépek és a MOD ajándékai. Fotó: Cseh Róbert.


"Minél több rászoruló család ismerheti a számítógépek világát"

Ezek a PC-k közel 10 segítőkész Olvasónk felajánlásából "álltak össze" – volt, aki monitort hozott be, volt, aki két billentyűzettel segített nagylelkűen –, melyet a MOD Számítástechnikai Kft. szakemberei "gyúrtak össze" használható számítógépekké.

Nagyon örülünk, hogy részt vehetünk ebben az akcióban, s reméljük, hogy sok hasonló jótékonykodásban segíthetünk még. Így minél több rászoruló család ismerheti a számítógépek világát" – mondta Királyfalvi Gábor, a MOD Számítástechnikai Kft. igazgatója.

Kicsit üröm az örömben, hogy összesen több mint 15 család vagy egyedülálló ember szeretett volna számítógépet kapni - s sajnos, nem tudtunk mindenkinek adni.


Ha új gépet hoz a Jézuska, gondoljanak a rászorulókra!

Mint írásunkból kiderült: jóval kevesebb gépet tudtunk adni annál, mint ahány rászoruló családnak szüksége lett volna ezekre az öreg, de nem vén PC-kre.

Éppen ezért akciónkat meghosszabbítottuk, s kérjük Olvasóinkat, hogyha esetleg a családnak újabb, erősebb gépet hoz a Jézuska, akkor gondoljanak arra, hogy a már kiszolgált gépüknek valahol nagyon tudnának örülni.

Nagylelkű felajánlásaikat az "online@kisalfold.hu" e-mail címen tehetik meg január ötödikéig.


Kisgyermekek és fiatalok mellett döntöttünk

Bár nagyon nehéz volt választani – azt hangsúlyozzuk, hogy a kapott levelek mögött szinte egytől egyig szívszaggató történet állt, olyan élethelyzetek, melyeket megismervén a magyar többség jó eséllyel átértékelné életét, s örülne a sorsának –, a kisalfold.hu végül úgy döntött, hogy kisgyermekeknek és fiataloknak ajánlja fel az öt gépet.

Egész konkrétan három egyedülálló édesanyának és gyermekeiknek, egy 14 és 12 éves testvérpárnak, egy egykoron állami gondozott, de már önállóan élő fiatalembernek ajándékoztuk a PC-k. (Konkrét neveket és történeteket azért nem közlünk, mert senkinek a szegénységéről, illetve egyéni tragédiájáról nem volna ildomos karácsony előtt írni – nem ezért szerveztük ezt az akciót.)

"Jó volt látni a boldog arcokat"

Annyit azért természetesen elárulhatunk, hogy Stefanits Franciskával, a kisalfold.hu arcával szállítottuk el, adtuk oda, s még arra is volt példa, hogy örömittas kisgyerekek társaságában állítottuk össze a konfigurációt.


Kép: Cseh Róbert.
Kép: Cseh Róbert.


"Jó volt látni a boldog arcokat, s azt, hogy pár embernek sikerült sok-sok nehézség után igazi örömöt szerezni" – mondta Franciska, s búcsúzóul a kisalfold.hu minden Olvasójának meghitt, békés ünnepeket és boldog, sikerekben gazdag új évet kívánt.

Mit tehetnénk mindehhez hozzá? Így legyen!

Olvasóink írták

31 hozzászólás
12
 • 31. Mankapunka 2009. december 27. 00:48
  „Ő csak reklám arc,ne legyünk már naívak..............”
 • 30. adalfold 2009. december 26. 22:55
  „Szép volt Franciska. jó csaj vagy és még jó fej is (pláne ha a Te ötleted volt). Irigylem a barátod:) szép napot.”
 • 29. Mankapunka 2009. december 25. 01:39
  „Rajtam múlna,mást sem kapnának mások.
  Mikor nekem kell éjfélkor a gyökér csöves után összeszedni a szemet,mert kitúrta,te is másképp gondolkoznál.
  Olyan relatív,hogy ki a rászoruló,fugyu tudok ,olyat,hogy az ürgének Audi A6-osa van és távhő támogatást összeszedett.
  RÁszoruló!!!!!Valamiből a túlfogyasztást ki kell pengetni.
  Engem szóltok le,mikor semmivel nem szálltatok be,Gouldnak igaza van ebben,kicsit magatokba is nézhetnétek..........................”
 • 28. Gould1985 2009. december 24. 14:50
  „Tényleg informatikai vitát folytattok, hogy ki milyen gépet kapott?! Egy olyan családnak, akiknek nem volt arra pénzük, hogy vásároljanak egy PC-t, nyilván ez nagy segítség! Vélhetően internetről álmodni sem mernek, ha pedig beköttetik, talán nem azért, hogy letöltsék a legmodernebb játékokat! De valamiért úgy érzem, ti nem adtatok ehhez egy petákot sem, velem együtt, tehát ahelyett, hogy ócsároljátok, hogy ilyeneket kaptak, gondoljatok bele, ha rajtatok múlik, ilyet sem kapnak!!! Akinek nem inge, ne vegye magára!”
 • 27. FB 2009. december 24. 13:28
  „Mankapunka:
  Megfelelő programokat használva bármeddig jó lehet. Persze nem az aktuális csúcsigényűeket kell használni. Egy számítógép amúgy sem egy életre szól.”
 • 26. miledani 2009. december 24. 07:06
  „"egy idő után összeomlik a rendszer"
  Mennyi idő után? Egy idő után minden rendszer összeomlik. Itt most nem arról van szó hogy ez az 5 gép mennyire profi vagy mennyire nem. Ez egy jó kezdeményezés, ha lesz folytatása is, akkor igazán hasznos lehet, és még több család kaphat számítógépet. Én sosem értettem igazán a számítógép lelkéhet, de mindig akadt egy segítőkész barát, osztálytárs, munkatárs, aki segített megoldani a felmerülő problémákat (újratelepítés, vírusok, internetbeállítások stb...).
  Csak így tovább!”
 • 25. Mankapunka 2009. december 24. 05:34
  „És akkor mikor fognak olvasni a gyerekek...........................

  Prompt Én a mai világhoz viszonyítottam az itteni gépeket,nem 2 évvel ezelőtt,picit mellélőttél.
  Be fér,csak hátul nem stimmel a ház.

  Egy valamit ne felejtsünk el,hogy ők ezt most hosszú távra adták nekik,ezzel számolj,ne azzal ami neked otthon van. Egy idő után összeomlik a rendszer.Utólag majd ne csodálkozzanak,hogy nem megy a rendszer.
  Igazad van,mit iszol Prompt?????????????????????????????????????????????????

  Arnayközépút Szerintem jobban nézd meg,mert idővel minden vinyő tönkre megy,főleg a régiek,szerintem inkább az már 20 GB vinyó”
 • 24. Spitfire 2009. december 24. 02:48
  „#23: köszi, de nem tudtam hogy ilyen fiatal a kiscsaj... talán majd pár év múlva. :-))”
 • 23. Prompt 2009. december 23. 20:55
  „Patriot, meghagyom Spitfire-nek ;)”
 • 22. Patriot 2009. december 23. 20:43
  „Prompt-nak meg tetszik Franciska.
  Máskülönben nem alázná Mankapunkát,:))”
 • 21. Prompt 2009. december 23. 20:32
  „Mankapunka:
  1. egy 17"-os CRT kb 75 wattot fogyaszt, de azt sem folyamatosan (ahogy a táp sem)
  2. win 98-ra is nagyon sok - amúgy nagyon jó - játék van, nem csak a transport tycoon, amiből az eredeti amúgy még dos alatt futott
  3. p4-es alaplap befér simán akkora házba is, persze nem mindegy milyen
  4. 2 éve még több internetklubban (győrben is) win98-at használtak, mert jelentősen gyorsabban visszaghostolható, mint egy xp-s (sokkal kisebb) - amúgy az más kérdés, hogy csináltak-e hozzá ghost image-et, gondolom nem.. :) (de persze lehet később is, a hardver már megvan, az a lényeg)
  5. egy p3-as gépen simán elmegy az xp, de tény, hogy egy win98 jobban elfut rajta és a memóriaigénye is kisebb, ezáltal több marad az egyéb programokra - pl böngésző - így azok jobban futnak (szóval kb. ugyanazt tudod csinálni 256 mb rammal win98 alatt, mint 512-vel xp alatt)
  6. win95 kb. 80 megát foglalt, floppyról is telepíthető volt, még a win98 sem foglalt 350-nél többet alap helyzetben

  Szóval a szakértelmed elég hiányos, inkább próbálj meg örülni mások örömének! Boldog Karácsonyt :)”
 • 20. Dr.Horváth 2009. december 23. 20:31
  „Egyetértek Estherrel!
  Egy új gépbe beruházni nem olcsó mulatság. Örülök, hogy legalább ennek az 5 családnak sikerült egy kis örömöt szerezni.
  Jó, hogy írtak az akcióról, talán nálunk is akad néhány felesleges alkatrész...”
 • 19. FB 2009. december 23. 19:58
  „Mankapunka:
  Az hogy a táp 300 W-os az nem jelenti azt, hogy folyamatosan annyit fogyaszt, csupán a maximális leadható teljesítményt.
  Továbbá egy katódsugárcsöves monitor fogyasztásának plafonja 200 W, de inkább a 90-150 W-os tartományban vannak még a nagyobb (19") méretűek is.”
 • 18. AranyKözépút 2009. december 23. 17:59
  „Mankapunka,
  2003-as,a vinyo 2 GB -os, szóval ilyen gépet is használunk cégnél, win xp-vel, AVG vírusirtóval, Netezek is és láss csodát működik. Egyébként 1994 óta van számítógépem.
  Szóval nem kéne kikiáltani a tutit.”
 • 17. Mankapunka 2009. december 23. 17:48
  „knifemaster
  Nem csak hálókártya kell a nethez ,hanem memória is,tényleg,te aztán értesz hozzá knifemaster.Mivel,hogy XP-t nem nagyon bírja a P3 gép,és csomó vírusírtó program Windows 98-n nem fut(tök régi),meg a mai vírusok vígan kijátszák a régi írtókat.
  Nekem 1998-óta volt gépem,nekem ne magyarázd meg légyszíves,mikor egy 2 GB-s vinyó volt a gépben anno.Win 95 meg 500 MB-t foglalt.
  Ha meg olyan okos vagy.mondd meg lécci hány megás floppy ment be a B meghajtóba????VÁROM a válaszod.

  Spitfire Itt lakik a Marcal 1-en,meg fent van Iwiw-en is.Írjál rá.”
 • 16. AranyKözépút 2009. december 23. 17:05
  „tuti, hogy ezzel aztán tényleg sikerül örömet szerezni, szóval csak így tovább. Belegondolni is nehéz, abba, hogy van mondjuk olyan 12, pláne 14 éves gyerek, akinek nincs számítógépe:( Sajnálom őket, mert a mai világban alap.
  Azt is csinálhatják, hogy a suliban töltenek le netről dolgokat és otthon legalább tudják használni.
  Családban a gyerekek már 5-6 évesen ismerték a PC-k használatát, nyilván nem függők, meg csinálnak más hasznosat is, de így akkor is jobb, mint amikor valaki 20 évesen keresi az indító gombot , meg kering mutatóujjával a billentyűzet felett.”
 • 15. Spitfire 2009. december 23. 16:50
  „engem Franciska jobban érdekelne, mint a számítógépek és a net... :-)”
 • 14. badam 2009. december 23. 16:49
  „nah képzeld ha mgkérnek én igynen telepitem nekik. és nagyon is hasznos,én is ha nem lett volna anno számitógépem még most sem igazodnak ki a mai világban.
  Már most is mindenben mikrocsippel müködnek. Mire ezek a gyerekek felnőnek addigra tényleg mindent számitógép vezérel. Másrészt havanl 1 egyedülálló anya 2-3 gyerekkel és nem tud elmenni dolgozni már is adott a lehetősség számítógéppel is lehet már cégeknek távmunkát végezni.igy plus bevételhez juthatnak a szülők. Ráadásul kinyílik előttük is a világ.”
 • 13. gamergabor 2009. december 23. 15:56
  „11.na ez megint jó volt:)napi vicc
  amelyik gépben van legalább 10/100megás hálókari addig lazán megy az internet sőt láttam én már egy ráégi gépen mobil netet is semmi gond

  egyrészt lássuk be a régi gépek lehet többetsznek mint a mai alap netre filmre valóak.”
 • 12. gamergabor 2009. december 23. 15:54
  „8. mi az hogy nem fér bele:)
  P4 már elég régi kütyü az új core i7es kis m ATX alaplap örül ha belemehet:D”
31 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

˝Fizessék vissza az előleget!˝

Még az idén adja vissza a kormány a családoknak az adóval elvett családi pótlékot – kéri… Tovább olvasom