Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

Franciatudást hoz profitként a praxisába

Franciaországban szerzett tapasztalatait kamatoztatja a bőnyi háziorvosi rendelőben az oda novembertől visszatérő dr. Menyhárt Miklós. Négyéves szakmai kiküldetése alatt kórházakban dolgozott és főként az idősgondozás terén bővítette tudását.

– Persze szívesen hazahoztam volna a francia kórházakra jellemző gépi diagnosztikát, kórtermi berendezést és munkabeosztást, ami nem jelent túlterheltséget az egészségügyi személyzetnek, de nem minden a pénzzel biztosítható körülményeken múlik. Számos olyan eljárást ismertem meg, amit itthon is alkalmazhatok pluszköltség nélkül. Ezért mentem ki – mondta el dr. Menyhárt Miklós, aki négy év után visszatér praxisába.

Szavaiból kiderül, miért könnyebb Franciaországban az orvosi munka, amiatt viszont nehezebb ott a magyar szakemberek dolga, hogy idegen nyelvűekkel és más előírások szerint kell dolgozniuk. A bőnyi háziorvos viszont nem bánta, hogy több évtizedes gyakorlat után újra sok mindent kellett tanulni, úgy véli, legalább szellemileg karbantartotta magát.

Dr. Menyhárt Miklós
Dr. Menyhárt Miklós

Egy évet Vittel, majd egy másik város, Commercy kórházában három évet töltött el. Önellátásra képtelen és Alzheimer-kóros idősek egységét vezette, a bentlakóknak a háziorvosa is volt. Feladataihoz tartozott, hogy koordinálja a különböző területekre szakosodott orvosok közös munkáját, a személyzet és a családtagok közti együttműködést.

Sürgősségi ügyeletet, mentőszolgálatot is ellátott és tanult a nancyi, a strasbourgi orvosi egyetemen. A memória-szakrendelés témájában írt szakdolgozatot. A demencia, azaz a szellemi hanyatlás tüneteit mutatóknál ugyanis írásos tesztekkel, rajzolási feladatokkal vizsgálhatók az emlékezet szakaszai. Így elkülöníthetők e betegség típusai és hatékonyabb a kezelés. Ehhez se kell pénz.

Dr. Menyhárt Miklós azt is követendőnek tartja, ahogy a franciák készülnek az Alzheimer-kór elterjedésére, ami nálunk is várható, mert egyre hosszabb ideig élnek az emberek, így több az idős és jobbak a diagnosztikai módszerek, így többeknél felfedezik ezt a mindenképp szellemi leépüléssel járó, gyógyíthatatlan, de kialakulásában lassítható betegséget.

Első lépésként Franciaországban nem anyagiakat követelő beruházásokba kezdtek, hanem széles körű tájékoztatásba. Még mesekönyvekbe is beleszőtték, milyen következményekkel jár ez a betegség, ami a családtagok életét is megváltoztatja.

Orvoselvándorlás. Franciaországban is jellemző, hogy az orvosok a jobb megélhetés miatt vándorolnak. Az ország északi feléből szívesen mennek délre vagy a fővárosba, külföldre pedig főként Belgiumba és Luxemburgba. Az USA-ba a szakmai karrier miatt költöznek a francia orvosok. Helyüket külföldiek töltik be, többnyire románok és afrikai vagy arab származású szakemberek. A pácienseknek nincs ezzel kapcsolatosan ellenérzésük.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szarvas futott át a Fehérvári úton Győrben - fotók

"A Fehérvári út és a Vágóhíd utca sarkon átfutott az autónk előtt egy szarvas, majd megállt és… Tovább olvasom