Kisalföld logö

2018. 02. 23. péntek - Alfréd -1°C | 2°C Még több cikk.

Főzőiskola Győrben: az élelmiszerpazarlás ellen kampányol a Tesco

A győri Tesco hipermarketben egy mesterszakácstól többek közt az ételmaradékok ideális felhasználásáról tudhatnak meg mindent az érdeklődők szombaton.

"Esélyt az ételnek" címmel indít országos rendezvénysorozatot a Magyar Élelmiszerbank Egyesület és a Tesco.

Május 5-én, szombaton a győri Tesco áruházban egy főzőiskola keretében tudhatják meg az érdeklődők, hogyan csökkenthető az élelmiszerhulladék keletkezése és milyen praktikákkal hasznosíthatók a maradékok.

Becslések szerint a magyar háztartásokban fejenként 40 kg élelmiszerhulladék keletkezik évente

Szakemberek adnak a mindennapokban is alkalmazható tippeket az ételek beszerzésével, tárolásával és újrahasznosításával kapcsolatban.

Miközben mintegy egymilliárd ember éhezik a világon, addig a háztartások évente 1,3 milliárd tonna ételt dobnak ki.

Az Európában és az USA-ban kidobott élelmiszer negyedéből a világ csaknem összes éhségtől szenvedő embere jóllakhatna.

Becslések szerint a magyar háztartásokban fejenként 40 kg élelmiszerhulladék keletkezik évente, ami háztartásokra vetítve évi 100 kg.

Tippek és praktikák egy mesterszakácstól

A Magyar Élelmiszerbank Egyesület a Tesco közreműködésével "Esélyt az ételnek" címmel országos rendezvénysorozatot indít.

A kampány során egy főzőiskola keretében kívánják felhívni a lakosság figyelmét a háztartási élelmiszermaradékok újrafelhasználhatóságára és a hulladék csökkentésének lehetőségeire.

Az élő főzőshow-k országszerte 50 Tesco hipermarketben kerülnek megrendezésre.

A roadshow következő állomása a győri Tesco hipermarket, ahol az érdeklődők 2012. május 5-én, szombaton délelőtt 8 és 12 óra között egy mesterszakácstól nemcsak az ételmaradékok felhasználásával kapcsolatban sajátíthatnak el hasznos praktikákat, hanem olyan, a mindennapok során alkalmazható tippekkel is gazdagodhatnak, mint a vásárlás megtervezése, az élelmiszerek beszerzése, szállítása és megfelelő tárolása.

"A lehető legkevesebb étel kerüljön a szemétbe"

"Ezzel a programsorozattal arra szeretnénk felhívni a vásárlók figyelmét, hogy egy kis odafigyeléssel, tudatossággal jelentősen csökkenthető a háztartásokban keletkező élelmiszerhulladék mennyisége.

Az emberek többsége nem is gondolja végig, hogy éves szinten milyen jelentős lehet az így keletkező veszteség, és milyen egyszerűen lehetne ezen változtatni" - mondta Cseh Balázs, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület elnöke.

"Az Élelmiszerbankkal közösen szeretnénk tenni azért, hogy a lehető legkevesebb étel kerüljön a szemétbe.

Érdemes hangsúlyozni, hogy ha csökkentjük a keletkező élelmiszerhulladék mennyiségét, azzal nem csak környezetünket, hanem pénztárcánkat is óvjuk - hiszen a kidobott élelmiszer költségét is a háztartásunk viseli" - tette hozzá Iglódi-Csató Judit, a Tesco vállalati kapcsolatok igazgatója.


Az "Esélyt az ételnek" elnevezésű programról bővebben olvashatnak az érdeklődők az www.eselytazetelnek.hu weboldalon, ahol a hasznos információk mellett egy receptkereső program segítségével azt is megtudhatják, hogy a hűtőjükben megmaradt alapanyagokból milyen ételek készíthetők.
 


Olvasóink írták

 • 8. Mankapunka 2012. május 05. 01:43
  „Hétvégére jó poén lett belőle.”
 • 7. Accra 2012. május 05. 00:59
  „Tescoba nem járok, de már CBA-ba sem: tegnap olyan büdös csirkecombot sóztak rám a plázában, hogy elszédültem, mikor kibontottam a zacskót:(”
 • 6. pörkölt 2012. május 04. 20:13
  „http://homar.blog.hu/2012/05/03/csonti_a_tescobol”
 • 5. szami54 2012. május 04. 17:03
  „Én már kerülöm még a bagetteket is mióta penész izű volt a pizzás. Semmi töltelékest nem veszek mert arra minden maradék rámehet sőt ha penészes az se baj látni nem látszik addig mig meg nem kóstolom. EBBŐL AZ OKTATÁSBÓL KÖSZÖNÖM NEM KÉREK”
 • 4. sop32 2012. május 04. 15:42
  „Romlott húsok lemosása Tescoban--- így spórol rajtunk....”
 • 3. borsmenta 2012. május 04. 14:23
  „Tesco meg a környezetvédelem. Ez a hét vicce.”
 • 2. böbe06 2012. május 04. 11:55
  „Tapasztalatom szerint mindent eladnak, vagy eladnának.
  A szemétre való fehérrépát, banánt,stb
  Ha lejárt a rúd szalámi, akkor szeletelik.
  Rögeszmésen lesni kell a dátumot az árun.”
 • 1. sese666 2012. május 04. 11:27
  „A tesco az ételpazarlás ellen?? Hát ez jó vicc így akarja elterelni magáról a figyelmet? Én dolgoztam tescoba,Minden megy a kukába a raklap ruháktól elkezdve a kajákig,szegényeknek semit se adnak.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győri előadás: az ember és a kutya viszonya a harmadik évezredben

Egy nagyon érdekes és tanulságos kutyás előadást szeretnék ajánlani, "Az ember és a kutya viszonya a… Tovább olvasom