Kisalföld logö

2017. 02. 22. szerda - Gerzson 3°C | 12°C Még több cikk.

Fotók a múltból: a hősi emlékmű 1941-es ünnepsége Győrben

Nemrégiben írtunk az eredeti formájában felújított Radó-szigeti hősi emlékmű ünnepélyes avatásáról. Ennek nyomán nemrégiben néhány, a férje által 1941. június elsejére dátumozott fotóval kereste meg szerkesztőségünket Liptay Andorné.

A felvételek egy részét idén elhunyt férje - akkor 21 évesen - egy nagyszabású ünnepségen készítette, amit katonák, leventék, a győri ifjúság részvételével rendeztek a Hősök terén, Horvay János 1938-ban átadott kegyeleti alkotásánál.

A fotók másik részén a város különböző pontjain - például felismerhetően az egykori Kioszk-épületnél, a Baross útnál - örökítette meg a menetelő katonákat és az őket szemlélő közönséget.


Fotók a múltból: a hősi emlékmű 1941-es ünnepsége Győrben

Próbáltuk kideríteni, hogy a felvégelek milyen eseményről készültek 69 évvel ezelőtt. Liptay Andorné nem tudott semmi közelebbit mondani. Az esemény kiderítésében Bana József főlevéltáros, a városi levéltár igazgatója volt segítségünkre, aki rálelt azokra a korabeli dossziékra, amelyek alapján valószínűsítette: a képek az 1941. május 31-i hősök emlékünnepén készültek.

A felvonuláson a hadsereg mellett az iskolák és a leventeegyesületek is részt vettek, elsősorban az első világháborús áldozatokról emlékeztek meg.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rába: 967 millió forint adózás utáni veszteség

Csökkentette veszteségét az idei első félévben a Rába Járműipari Holding Nyrt. Tovább olvasom