Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 25°C Még több cikk.

Fórumozóink inkább léggömbökre, mintsem ufókra tippelnek

Győr – Január 8-án mintegy 9-10 színes, fényes valami borította az égboltot Győr felett. Az esetet egy értelmiségi mérnök mesélte el portálunknak, de megkérdeztük a Magyar UFO Kutatási Központ vezetőjét is. Kriston Endre szerint akár miniléggömbök is szállhattak a megyeszékhely felett, s ezt erősítik meg a cikkünkre érkezett hozzászólások is.

"A következőket láttuk Győrben a lányommal 2009. január 8-án csütörtökön, este körülbelül 19 óra 50 perctől mintegy 3 percen át" – kezdte az okleveles építőmérnök a kisalfold.hu-nak.

"Atyaisten, ezek ufók"

"Edzésről hoztam haza a lányomat, és mielőtt megálltam volna a ház előtt, a 15 éves lányom mellettem felkiáltott: apa, mi az ott az égen?

Fölnéztem, s az első döbbenet után körülbelül ezt válaszoltam: atyaisten, ezek ufók. Kiugrottunk a kocsiból, és csak lestünk.

Mintegy 9-10 színes, fényes valami – nevezzük ufónak, vagyis meghatározhatatlan repülő tárgynak – volt az égen, a csillagoktól jól megkülönböztethetően.

Szemtanúnk lány készítette a két fotót mobiltelefonnal
Szemtanúnk lánya készítette a két fotót mobiltelefonnal

A csillagok sápadt fényével ellentétben ezek narancssárgák voltak, egy-kettő tán piros is. A viszonylagos méretük eleinte hasonlított az Esthajnal csillagra, de a fényességük kissé tán meghaladta annak a fényét" – hallottuk tovább.

Ezen a képen valamelyest jobban látszik a repülő valami színárnyalata
Ezen a képen valamelyest jobban látszik a repülő "valami" színárnyalata

Egy kis matematika az ismeretlen lényekről

"Nem kétséges számomra, hogy aktív fényük volt, nem pedig reflektált. Alakzatban repültek, tán ÉNY-iránynak nevezhető irányban.

Balra 3 darab valami egy közel egyenlő szárú, körülbelül 150 fokos szögű háromszöget (nyilat) képezett.

Mellettük 4 darab valami egy közel rombusznak nevezhető négyszög csúcsaiban helyezkedett el.

Jobbra mintha még lett volna egy-kettő, de szabálytalanul, s végezetül 1 darab kissé lemaradva tőlük, kissé fényesebben, s nagyobb méretben – esetleg közelebb hozzánk – volt látható.

Az ufók igen lassan mozogtak – legalábbis a viszonylagos mozgásuk annak tűnt –; egy Bécs felé tartó repülő viszonylagos (szög)sebességénél tán egy nagyságrenddel is kisebbnek mondanám a sebességüket" – magyarázta az építőmérnök, aki matematikai tudását az eset leírása kapcsán is jól tudta kamatoztatni.

Ezen felvételen olyasmi jelenségek szerepelnek, mint a győri eset kapcsán. Figyeljék a kis vörös karikákat! Fotó: Magyar UFO Kutatási Központ.
Ezen felvételen olyasmi jelenségek szerepelnek, mint a győri eset kapcsán. Figyeljék a kis vörös karikákat! Fotó: Magyar UFO Kutatási Központ.


Kissé imbolyogtak, de erősebben a levegő vibrálásánál

"Az alakjukról nem tudok mit írni, mert távol voltak, érzésből minimum 5 km-re, de lehet, hogy ennek a többszörösére.

A házak fölött nem túl nagy relatív távolságot tettek meg, de láthatóan emelkedtek, de azt is igen lassan. Eközben lassan csökkent a méretük és csökkent a fényük is.

Ami még fontos: nem képezett a nyíl és a rombusz egy-egy merev alakzatot, tehát határozottan lehetett látni, hogy kissé imbolyognak – azaz változtatják a pozíciójukat –; de annál erősebben, mint amikor a levegő szokott vibrálni.

Az idő derült volt alapvetően, de némi vékony felhő is volt helyenként, vagy tán köd. Egy idő után ez a felhő kezdte eltakarni őket.

Amelyik jobbról lemaradt, azt lehetett a legtovább látni, de a többivel körülbelül azonos sebességgel halványult, illetve tűnt el, azonos irányban" – közölte szemtanúnk.

Miért gyenge a fotó minősége?

"Tán másfél perc döbbenet után rákiáltottam a lányomra, hogy fotózza le. Sajnos, aznap bent hagytam a cégnél a fényképezőgépemet, így csak mobiltelefonnal tudtuk lekapni a jelenséget.

Két kép készült, a másodikat valamennyire sikerült zoomolni, de tisztában vagyok vele, hogy ezek sokak szemében mosolyt fakaszthatnak.

Bár nem vagyok ufóhívő, de az ufók létezését elhiszem. Ez most számomra a bizonyság volt" – jegyezte meg emberünk.

Elmondása szerint ezeket kizárhatjuk

A leírtak alapján – a színek, az imbolygás, a horizonthoz képest való emelkedés – civil és katonai repülők kizárva, légballonok kizárva, meteorit kizárva, tűzijáték kizárva (ez esetben egyedül a színük ment volna el), diszkófény szintén kizárva" – mondta búcsúzóul a szemtanú.

A történethez tartozik, hogy miután a szóban forgó úriember felhívta szerkesztőségünket, mi is elkezdtünk kicsit nyomozni.

Nos, a Kisalföld két rendszergazdája szintén pepitában ezt látta január 8-án, az ominózus esetet le is akarták fényképeztetni egy fotós kollegával, de mire visszaértek, már a felhőkbe veszett a jelenség.

Észleltek-e máshol hasonlót?

A győri eset kapcsán megkérdeztük a Magyar UFO Kutatási Központ vezetőjét, Kriston Endrét.

Elsősorban arra voltunk kíváncsiak, hogy hasonló jelenséget január 8-án vajon máshol láttak-e Magyarországon, valamint azt is felvetettük, hogy korábban észleltek-e hasonló esetet bárhol a nagyvilágban?

"Az elmúlt évben több esetben is előfordult nagyjából azonos észlelés, amelyek során 8-10, esetenként ennél több fényt figyeltek meg alakzatban repülni" – kezdte Kriston Endre.

Nyolcszor tűntek fel furcsa fények, repülő félgömbök

"Ezek némelyikét sikerült fényképezőgéppel is megörökíteni. Adatbázisunkban tavaly az alábbi esetekben láttak hasonlókat, néha szemtanúk tucatjai: 2008 tavaszán Budapest III. kerülete felett, július 12-én Mohács felett észleltek furcsa fényeket.

Nyáron bejelentést kaptunk még Balatonakali és Zánka, Budapest, Pécs környékéről; a főváros esetében hangtalanul repülő félgömbökről kaptunk értesítést.

Szeptember elején pedig még egyszer Budapest, majd Hernádnémeti közelében észlelték ezt a jelenséget" – magyarázta a Magyar UFO Kutatási Központ vezetője. (Nyitóoldalunkon szereplő képünk a 2008-as esetek közül való. A felvételt a Magyar UFO Kutatási Központ bocsátotta rendelkezésünkre.) 

Divatos miniléggömbök zavarnak be?

"Az esetek adatai természetesen a rendelkezésünkre állnak, sőt az egyiknek én magam is szemtanúja voltam, miközben pár képet is készítettem a Balatonfüred felett elrepülő ufóról" – folytatta a szakértő.

Figyelemre méltó ugyanakkor, hogy Romániában is voltak hasonló észlelések, amelyek némelyikét ott filmre is vettek.

Ugyanakkor az egyik esetben felmerült, hogy esetleg egy mostanában divatba jövő miniléggömbökről lehet szó.

Ezekbe mécsest helyeznek, a meleg levegő meg felemeli őket és szépen világítanak. Meggyőződésem azonban, hogy ez nem lehet magyarázat minden esetre" – zárta szavait Kriston Endre.

A videón megnézhetik, milyen égő lufikat vélhetünk ufónak
 


Olvasóink írták

33 hozzászólás
12
 • 33. jockey 2009. január 14. 19:29
  „28. tricse

  Ezek szerint az UFO-nak normális a zenei ízlése?”
 • 32. TancsKaszabell 2009. január 14. 11:19
  „Hát igen !
  Az értelmiségi mérnökök szoktak mesélni.A nem értelmiségi mérnökök inkább természettudományos ismereteik alapján kísérlik megválaszolni a természeti jelenségeket.A válasz el is hangzott.”
 • 31. Nanu 2009. január 14. 08:21
  „Nem anyáztam bocs, csak közöltem h mérnök is lehet ennyire hülye hogy úfónak hisz lampionokat!! :) És ezek miatt vannak a pletykák hogy sokan elferdítik a dolgokat, eszembe nem jutott a m...s egyetemetek , ki beszélt róla? :) győrt meg mindíg is kisbetűvel fogom írni..:) De látom te tanyán nyőttél fel :)”
 • 30. Túrabakancs 2009. január 13. 22:45
  „Cikkek terén a mai nap a 180-fokos fordulatok napja! :)
  Sok fényjelenség a gömbvillámok rovására írható, de ezek is UFO-k valamilyen szinten, hiszen nem ismerjük kialakulásuk mikéntjét. Amíg nem ismerjük, addig
  bizony UFO-k. Vagyis :Azonosítatlan Repülő Objektum.
  Isten létezésén jobban lehetne vitatkozni...”
 • 29. DaVe 2009. január 13. 21:09
  „Csütörtök este 8 körül jártam a színház közelében, tényleg volt a bejárat előtti lépcsőkön egy jól öltözött társaság, akik viszonylag nagy méretű, repülő lampionokat eregettek.

  Több nézelődő is mobiltelefonnal fényképezte a hangulatos "lufi eregetést" ...

  UFO tevékenység vagy egyéb földönkívüli dolog számlájára a jelenség ezért sem írható, semmilyen szenzáció nincs benne...”
 • 28. tricse 2009. január 13. 20:33
  „egy dolog viszont tuti az ufoknál

  nem szeretik a lakodalmas zenét

  amikor én láttam legutóbb akkor újvárosban lebegett egy trafóállomás felett pirosan,körbevillogósan ahogy illik aztán sötétségbe borult a fél környék meg a Lagzi Lajcsi koncert,az ufo meg huss eltűnt

  aki ott volt a koncerten emlékezhet rá,hogy áramszünet lett hirtelen

  :))”
 • 27. Dakota 2009. január 13. 20:31
  „Ott voltam amikor indították a repülő lampionokat! A színház előtti téren egy jól öltözött csoport indított kb. 20 lampiont. Lehet valami osztálytalálkozó vagy bankett tiszteletére indították a cuccokat. Nagyon tetszett a dolog, de szerintem veszélyes dolog volt a fáklya méretű lángok miatt. Ha pl. belooban az egyik papír cucc akkor visszaeshetett volna valamelyik tetőre.

  Itt is lehet ilyeneket látni:
  http://www.youtube.com/watch?v=_tNHscNxn_U&feature=related

  http://www.youtube.com/watch?v=AN7jhXlYEc8&feature=related

  Magyarországon is kapható:
  http://www.izoom.hu/index.php?module=search&task=result&type=shops&text=lampion

  Dakota”
 • 26. Muaddib 2009. január 13. 19:49
  „Létezik annyi minden már,hogy biztos hogy nem ufó.
  Győri lufis boltba láttam már olyat,hogy az ürge összekötött 8-10 db lufit és közéje tett valamilyen picike
  lufis lámpát és lekapcsolta a villanyt,hogy szemléltesse .
  A látvány elég érdekes volt.
  Héliummal feltöltve akár ez is lehet ufó.”
 • 25. Nahááát 2009. január 13. 19:31
  „http://www.cowabduction.com/

  :)”
 • 24. picur35 2009. január 13. 18:41
  „Hello!

  Nekem volt szerencsém ilyen gömböket látni.Igaz nem itthon.Nagyon szépek és elég hamar emelkednek jó magasra!Akár 10 órán keresztül is világítanak.Nem hinném,hogy tűzveszélyes lenne bár nem értek hozzá.”
 • 23. arrabonai 2009. január 13. 18:15
  „Igaz... Mit gondolsz, vajon az értelmiségi vagy a nem-értelmiségi mérnök tudja jobban a szakmát?”
 • 22. miracle 2009. január 13. 18:10
  „"értelmiségi mérnök"
  Mindig hall az ember valami új kifejezést...”
 • 21. tricse 2009. január 13. 18:10
  „na visszakerestem-----én nem 8.-án csütörtökön hanem 10.-én szombaton láttam azt az izét:)”
 • 20. HarconaMarcos 2009. január 13. 18:01
  „Saját szememmel láttam őket én is. Bár nem világító lufinak tűntek a mozgásuk alapján, nekem is egyszerűbb ezt a megoldást elfogadni. :-)

  Nagyjából egyenletes sebességgel emelkedtek (vagy mozogtak kelet-északnyugat irányban - hiszen az éjszakai égen ezt nehéz eldönteni), szabálytalan alakzatban, de az alakzatot megtartva. Nem figyeltem, hogy szélcsendes volt-e az idő, ezek szerint igen.

  ...

  Amúgy hányok attól, hogy a fórumokon - még ha égen szálló izékről van is szó - pillanatok alatt elkezdődik egymás anyázása.
  #15 Nanu is először pl. megtanulhatna magyarul, aztán lehet azon elmélkedni, hogy milyen hülye mérnökök vannak ´győrbe´ - így, kis betűvel, plusz ´n´ nélkül.
  Gondolom a nyóc osztály azér´ megvót, he? oszt a másik egyemista végzettségivel meg viccolunk - broááfff!”
 • 19. dr73 2009. január 13. 16:20
  „háááát, tudtommal győrújbarát-hegy győr rózsadombja.... :)”
 • 18. tricse 2009. január 13. 15:51
  „nádtetős ház a rózsadombon? nemá

  :))))”
 • 17. dr73 2009. január 13. 15:43
  „MOST MÁR TUDOM KIVEL KELL MEGFIZETTETNEM A NÁDTETŐS HÁZUNKAT,HA LEÉGNE ÉS NEM TALÁLNÁNK A TŰZ OKÁT.”
 • 16. enéh 2009. január 13. 15:31
  „Nanu, ezzel most egyetemünk színvonalára célzol???”
 • 15. Nanu 2009. január 13. 14:34
  „Milyen hülye emberek vannak.. és mérnök ráadásul :)) bár győrbe elhiszem :)”
 • 14. tricse 2009. január 13. 13:43
  „na megint valami drága marhaság amivel lehet a szomszédénál különlegesebb esküvőt produkálni,gondolom majd baromira örülni fognak a kis lámpásoknak azok akiket esetleg felgyújt egy nem várt széllökés alkalmával (a menyasszonyi ruhák tűzveszélyesek ám--vagy ráesik valakire,valamire esetleg berepül ide-oda ahova nem kellene

  de ha valakinek ez kell ám legyen”
33 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Télen forróbban szeretjük

Győr - A januári zimankós hideg időjárás igencsak megterheli sokunk pénztárcáját. Nemcsak a fűtési… Tovább olvasom