Kisalföld logö

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -8°C | 2°C Még több cikk.

Fórumon az erőműről

Gönyű – Az augusztusi lakossági fórumon minden kérdésre kielégítő választ tudunk majd adni – ígérte nemrég lapunknak nyilatkozva az E.ON Erőmű Kft. ügyvezető igazgatója, Katona Zoltán a Gönyű határába tervezett 400 megawattos erőmű ügyében.
Valóban, kedd este a helyi iskolában tartott összejövetelen a társaság több mint egy tucat munkatársa, felkért szakértője vett részt. Nem volt olyan téma – az építkezések ütemezésétől a várható forgalomnövekedésen, a környezetbe jutó égéstermékeken keresztül a zajterhelésig – amelyre a megfelelő, előre felkészült szakember ott helyben kész válasszal ne szolgált volna.

A gyűlésen kitetszett, a beruházás megvalósulását a lakosság gyakorlatilag kész ténynek tekinti, leginkább az E.ON által ígért műszaki paraméterek, környezetvédelmi intézkedések be nem tartása, elmaradása miatt aggódnak.

Törzsök Gyula, a korábbi polgármester például emlékeztetett, az erőmű környékére ígért fásítást már el kellett volna kezdeni, hogy a 2010-re tervezett üzembe helyezés idejére a fasor mutasson is valamit. A válasz: jövő tavasszal kiültetik az előnevelt fákat.

A község lakott területének szélétől 800 méterre épülő erőmű okozta zaj érzékeltetésére először táblázatot mutattak be a különböző hangforrásokról, majd elmondták, hogy az üzem 40 decibeles zajjal működik, miközben leendő területén jelenleg is 35 decibelnyi terhelés mérhető.

Hasonlóan kismértékben, mindössze 3 százalékkal növekszik meg a község levegőjének károsanyag-tartalma az égéstermékektől, ám az még így is kevesebb lesz az egészségügyi határérték felénél – állították a válaszadók.

A községet nem, csak az oda vezető főutat érintő várható forgalomnövekedésről is pontos számadatokkal szolgáltak. Eszerint az építkezés idején a legnagyobb forgalommal járó alapozáskor naponta 40 nagy-, 22 kisteherautó és 116 személygépkocsi fordul majd meg a beruházás területén. A főút többezres forgalmához képest viszont ez sem jelent elviselhetetlen többletterhelést.

Az előadók térképes modellen vezették le a Duna mellékágába, majd onnan az Öreg-Dunába vezetett hulladék hő hatását a folyó parti vizére. Kiderült, a községnél ez több mint egyfokos hőmérséklet-emelkedést okozhat.

Az egyedüli kérdés, amire a fórumon nem hangzott el kielégítő válasz, az volt, hogy miért épül az erőmű ilyen közel a településhez. Talán erre és továbbiakra is választ lehet kapni az E.ON honlapján – www.eon-eromuvek.com –, illetve az eromuvek@eon-energie.com e-mail címen. Az építkezést a tervek szerint jövő májusban megkezdik. A környezeti hatástanulmány közmeghallgatása augusztus 23-án lesz.

Csudai Endre

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Borászatra is juthat támogatás

Nyúl - A győri és a pannonhalmi kistérség helyi vidékfejlesztési irodáinak szervezésében… Tovább olvasom