Kisalföld logö

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 0°C | 9°C Még több cikk.

Fórum a parkolásról

A parkolási helyzetről lakossági fórumon mondhatták el véleményüket a győri Belvárosban élők.
A parkolási helyzetről lakossági fórumon mondhatták el véleményüket a Belvárosban élők tegnap délutántól estébe nyúlóan. Ha összegzést végzünk, a többség – még ha el is fogadja a városvezetés célját, hogy a centrumot a gyalogosok „Mekkájává" szeretnék tenni – a kivitelezést így nem tartja jónak.

A boltosok panaszai

Akinek boltja, étterme van, az arra hivatkozott: ha a Jókai utcai parkolóházat helyzetbe akarta hozni a győri városvezetés a környékbeli utcákon bevezetett parkolózárral, akkor ezt tegye meg velük is – vagyis szüntessék meg a környékükön a konkurens üzleteket... Erre a válasz az volt: sok esetben maguk az üzlettulajdonosok foglalják el azokat a parkolóhelyeket, ahol a vásárlók megállhatnának.

Ezután a lakosok jöttek, akik ugyanezt mondták: vállalja a város végre nyíltan: a parkolómegszüntetésnek egyetlen célja volt, az új óriásgarázs támogatása. A kijelentést taps követte, illetve azt az ötletet is, hogy a parkolóház kedvezményeit bővítsék ki azok számára, akik például vásárolni vagy bankba mennek a Belvárosba.

A parkolóház nem jó üzlet

Eredics Imre alpolgármester itt tisztázta: „Félreértés, hogy ez a lépés üzleti megfontolásból és csak az óriásgarázs támogatására született. Minden autón, amely nem az utcán, hanem a parkolóházban áll meg, a város veszít. Kint ugyanis drágább a parkolás."

Gergely Zoltán, a városrész önkormányzati képviselője hozzátette a korábban tapssal kísért felszólaláshoz: próbáltak az érintettekkel leülni a lehetséges új kedvezményekről és a már meglévők kiterjesztéséről tárgyalni, de ebből teljes káosz lett, ugyanis az önös érdekek kerültek felszínre, nem pedig a megoldáskeresés.

A virágláda kevés

Szó esett arról is, hogy a megszüntetett parkolóhelyeket nem hasznosították semmire, hiszen azzal, hogy virágosládákat helyeztek ki a helyükre, még nem lett járda az úttestből. A gyalogosok éppen ezért semmit sem éreznek a változásból. Az alpolgármester elismerte: valóban megcsúsztak a kivitelezéssel, de ennek egyetlen oka volt, hogy másra, például szúnyogirtásra és az átlagnál többszöri kaszálásra kellett a pénz idén nyáron.

A kiskapuk között említették a győriek a rokkantkártyák kiváltását – Gergely Zoltán maga is hallotta, amint Győrt ironikusan a rokkantak városának nevezték. Konkrét példákat is tud, amikor – ahogy mondta – az illető „belerokkant" a hírbe, hogy megszűnt a környéken a számára eddig ingyenes parkolást biztosító hely.

Tény, nagyon sokan rájöttek arra, a rokkantkártya „kincset" ér, ezért így vagy úgy, megszerezték azt. Ez ellen azonban mostantól nagyon keményen fellépnek Győrben – ígérte az önkormányzati képviselő.
Kérdezték azt is, ki lehet-e az egész városra terjeszteni a parkolási engedélyeket, illetve ingyenessé lehet-e tenni a parkolást a Belvárosban négy óra után a vásárlók számára? A válasz az előbbire az volt, egyelőre nem, praktikus okok miatt; az utóbbinál viszont már az: megvizsgálják a lehetőségét, legfőképp azt, ez mennyibe kerülne a városnak.

Kevés a parkolóhely – hangzott el kicsivel később –, éppen ezért több parkolóház kellene. Ezzel nyitott kapukat döntögettek a győriek, egyetlen dolog kell csak hozzá – jött a válasz: befektető és annak a pénze. A jövő az óriásgarázsoké, ez tény, a szakemberek is így gondolják, de csak úgy, ha versenyképes árakat is kínál. Praktikus lenne emellett papírpénzzel is fizetni az utcai parkolójegy-automatákban – ezt minden érintett elismerte. Arról azonban már nem volt egyöntetű a vélemény, hogy a parkolóház jó helyre épült-e vagy sem. Csak az biztos, hogy jelenleg a városvezetés a parkolási helyzet megoldásának egyik legfontosabb kulcsát látja az óriásgarázsban. A másik viszont a vezetési, parkolási morál megváltozása – de ez már az autósokon áll.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem kap pénzt a segítőház?

Még mindig nem tudja a győri Segítőház vezetősége, mikor és hogyan indulhat el az utcán telelő hajléktalanok ellátása. A központi pályázaton igényelt négy és fél millió forintról nem érkezett hír, pedig máskor már szeptemberben tudni lehet az eredményt. Az igazgató komolyan aggódik: egyedül a likócsi Segítőház és a Stromfeld utcai idényszálló működését lehet garantálni. Tovább olvasom