Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Formula Student Hungary Gönyűn - Ismét német győzelem a győri versenyen - fotók, videó

Formula Student Hungary Gönyűn - Ismét német győzelem a győri versenyen - fotók, videó
Vasárnap este egy fergeteges díjkiosztón kiderült, hogy mely kategóriákban mely csapatok állhattak fel a képzeletbeli dobogó valamely fokára
4. nap

A versenyszámok sorában hagyományosan az utolsó, így aztán a zárónap eseménye volt az „Endurance", melyben csapatoknak – pontosabban azok két pilótájának – összességében 22 kilométer kellett teljesíteniük. A próbatétel az Arrabona Racing Team csapatának nem sikerült igazán jól, hiszen járművük a pályát övező szalmabáláknak ütközött. Szerencsére, a pilótának elsősorban lelkileg fájtak a történtek, s az autó is két lengőkar cseréjével, valamint az orrkúp rendbetételével megúszta az incidenst. Az összetett versenyben azonban az addig nagyon kedvező helyen álló győri egyetemisták hátrébb csúsztak… Erről azonban egy kicsit később, hiszen a Széchenyi István Egyetem aulájában tartott, fantasztikus hangulatú díjkiosztó eseményeit időrendben idézzük fel.
A statikus versenyszámok közül elsőként a Költséghatékonysági díjat adták át, melynél a bírák a jármű kivitelezésének pontos és részletes bemutatását értékelték. Ebben a kategóriában a német Rennstall Esslingen diadalmaskodott. A Műszaki tervezés díját – melynél az autó koncepciójának újításait helyezték a középpontba – a szintén német High-Octane Motorsports tagjai vehették át. Kiemelésre méltó, hogy ebben a versenyszámban az Arrabona Racing Team a harmadik helyen végzett. Az Üzleti terv prezentáció díját az olasz E-team Squadra Corse érdemelte ki.
 
Formula Student Hungary 2016 - 4. nap. Fotó, videó: Cseh Róbert

A dinamikus versenyszámok közül a gyorsulás győztesét hirdették ki először, mely nem más lett, mint a német Running Snail Racing Team – megelőzve a BME Formula Racing Team csapatát. A Skid pad díjat az e-gnition Hamburg nyerte, az Autocross kategóriában a Running Snail Racing Team lett az első, az Endurance díjnak pedig a Rennstall Esslingen tagjai örülhettek.
 
A statikus versenyszámok összesített díját az Amberg-Weiden egyeteméről érkezett Running Snail Racing Team kapta, míg az Arrabona Racing Team bronzérmes helyen zárt. A dinamikus versenyszámok összetettjét szintén a Running Snail racing team nyerte.
 
Ezt követően a különdíjak átadása következett. A Gépipari Tudományos Egyesület az önálló fejlesztés támogatására ajánlott fel különdíjat. A díj odaítéléséhez a járműveket és a csapatok munkáját a zsűri a jármű és a komponensek fejlesztése és gyártása terén végzett munka önállósága szempontjából értékelte, mérvadónak tekintve az egység kifejlesztésének munkaigényét. Az elismerést az Arrabona Racing Team kapta. A prezentációk során a legjobb előadó díját az olasz Squadra Corse színeit képviselő Stefano Givone érdemelte ki. Győr város ajándékát – mellyel a legjobb új csapatot jutalmazták – az izraeli Ben-Gurion Racing tagjai vehették át. A verseny főszponzora, az Audi Hungaria a digitális jövőt értékelte különdíjával, melyet az olasz UniBo Motorsport érdemelt ki.


Végezetül színpadra szólították a Formula Student Hungary 2016 összetett versenyének dobogósait. Harmadik helyen a cseh CTU Cartech Prague végzett, második helyen a Rennstall Esslingen zárt, míg a győzelmet ismét egy német csapat, a Running Snail Racing Team szerezte meg. A magyar csapatok közül a BME Formula Racing Team a 9., az Arrabona Racing Team a 16., a kecskeméti KEFO Motorsport a 32., a Formula Racing Miskolc a 40. helyen fejezte be a győr-gönyűi kikötőben rendezett viadalt.

3. nap

A megszerezhető pontok 40 százalékát a statikus versenyszámok során lehet begyűjteni, míg a versenypályán mutatott teljesítmények 60 százalékos súllyal szerepelnek a végelszámolásnál. Ami azonban kétségtelen: az eredményes szerepléshez mindkét területen jól kell teljesíteniük a csapatoknak és autóiknak.

A verseny szombaton – és persze majd vasárnap is – a dinamikus versenyszámokról szól. Ezek közé tartozik a gyorsulás, mely elsősorban a motor teljesítményéről és a hajtásláncról ad jellemzést, s hogy milyen gyorsító képességgel rendelkezik a jármű. A feladat nem más, mint álló helyzetből a lehető legrövidebb idő alatt megtenni egy 75 méter hosszú egyenes szakaszt.
Formula Student Hungary 2016 - 3. nap


Dinamikus versenyszám a „Skid Pad" is, amely az autó állandósult állapotbeli kanyarodási képességeit méri. Méghozzá oly módon, hogy a négykerekűeknek egy 8-as számot formázó pályán kell mindkét irányban két kört megtenni. Ahhoz, hogy ezt a látványos versenyszámot sikeresen lehessen teljesíteni, szükséges a jó futómű, a megfelelő geometriát biztosító kormánymű, az alacsony súlypont és persze a jó gumi.

Az „Autocross" alapjául egy rövid, 800 méteres pálya szolgál, amely 40–60 méter hosszú egyenesekből, állandó sugarú kanyarokból, 4,5 méter sugarú hajtűkből és 7,62–12,19 méter bójaközű szlalomból áll. A pályán a lassú és gyors szakaszokat úgy válogatták össze, hogy az átlagsebesség a 40–48 km/órás tartományba essen. Ebben a versenyszámban a jármű gyorsító és lassító képessége mellett a kanyarban való viselkedése is számít.
FSH 3. nap. Fotó: Cseh Róbert


A dinamikus versenyszámok sorába tartozik az „Endurance" is, melyet mindig a verseny utolsó napján bonyolítanak le. Ebben az autó állóképességét és fogyasztását tesztelik, méghozzá oly módon, hogy a csapatoknak – pontosabban azok két pilótájának – összességében 22 kilométer kell teljesíteniük, méghozzá az autocross versenyhez hasonló pályán. A versenyszám kritikus része a pilótacsere idejére leállított motor újraindítása.

Bízunk abban, hogy a fentieket olvasva sokan kedvet kapnak arra, hogy vasárnap kilátogassanak a Formula Student Hungary 2016 zárónapjára, amely számtalan látványosságot és nem kevés izgalmat tartogat. A szombat legkülönösebb látogatói Hollandiából érkeztek. A fiatal házaspár az európai kerékpáros útjuksorán haladtak el a Győr-Gönyű kikötő mellett. S miután látták a zsúfolt parkolókat, hallották a versenyautók fantasztikus hangját, valamint a közönség tombolását, úgy gondolták, ha már erre jártak, egy ilyen versenyt hiba lenne kihagyni… S mivel nem kevés időt töltöttek a versenyen, aligha bánták meg a döntésüket.

2. nap

Házigazdaként, a versenyt szervező X-MEDITOR Kft. ügyvezető igazgatója, Pintér-Péntek Imre köszöntötte a résztvevőket, büszkén beszélve arról: a Formula Student Hungary nemzetközi elismertségét a magas mutatószám (a németországi futam 1-es szorzójához viszonyítva a magyar verseny 0,92-es értéke valóban ad okot a büszkeségre) mellett az is jelzi, hogy az FS-mozgalom ikonikus alakjai ezúttal is tiszteletüket tették a versenyen. Külön megemlítette a versenysorozat atyjaként számon tartott ausztrál Pat Clarke, valamint a szabályalkotó testületet vezető, amerikai Steve Sayovitz nevét.

 
Formula Student Hungary 2016 - 2. nap - fotók: Cseh Róbert

Az immáron hetedik magyar versenyről szólva elmondta, hogy a háromszoros túljelentkezés mellett aligha meglepő, hogy alig két másodperc alatt beteltek a helyek. Külön kifejezte örömét, hogy a résztvevők között négy magyar csapatot is üdvözölhetnek – érkezett autó és hallgatói csoport a győri Széchenyi István Egyetemről, a Budapesti Műszaki Egyetemről, a Miskolci Egyetemről és a Kecskeméti Főiskoláról.

Végezetül az ügyvezető két dilemmát is megosztott a hallgatósággal. Egyrészt azt, hogy lehet-e valós versenykörülmények között megmérettetni az FS-autókat. Másrészt azt, hogy mikor egészülhet ki a verseny az intelligens járművek kategóriájával…

Dr. Palkovics László oktatási államtitkár – miután elmondta, hogy ez idáig valamennyi FSH-versenyre ellátogatott – arról beszélt, hogy az autonóm járművek esetleges megjelenése pontosan jelzi, hogy még szélesebbek a Formula Student lehetőségei annál, mint amit eddig gondoltak. Utalt arra, hogy szinte napra pontosan öt esztendeje ugyanitt beszéltek arról, miképpen nézzen ki Magyarországon a duális képzési rendszer.

Hozzátette: amit akkor szakmai körben kitűztek, végeredményben sikerült megvalósítani, amiben bizonyos értelemben az FSH-nek is szerepe van. Mint mondta, egy ilyen verseny, melyben az együttes tudás szerepe kiemelten fontos, az oktatási rendszer számára is követendő példa. Kiemelte a szakgimnáziumok létrejöttének fontosságát, amely a szakma elsajátítása mellett a gimnáziumokhoz hasonló módon lehetőséget biztosít a diáknak arra, hogy tanulmányait felsőoktatási intézményben folytassa.
Formula Student Hungary 2016 - 1. nap. Fotó: Cseh Róbert


Dr. Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke – aki szemgyulladása ellenére is fontosnak érezte a részvételt – miután gratulált a szervezőknek, s mindenkinek, aki egy ilyen színvonalú verseny lebonyolításában szerepet vállal, ugyancsak a duális képzés fontosságáról beszélt. A kamara nem véletlenül ösztönzi a kormányzatot jó ideje arra, hogy a gazdaságot és a tudást minél szorosabban össze kell kapcsolni. S hogy ezt országszerte egyre többen így gondolják, arra jó példa, hogy a felsőoktatásban elindított duális képzésre jelentkezők száma rövid idő alatt megtízszereződött. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elkötelezett a szakgimnáziumi képzés mellett is, amely a szakma megszerzése mellett átjárást biztosít a felsőoktatás irányába is.

Dr. Csörgits Lajos, Győr Megyei Jogú Város aljegyzője Borkai Zsolt polgármester és az önkormányzat nevében köszöntötte a jelenlévőket, kiemelve, hogy az AUDI HUNGARIA MOTOR Kft. és a Széchenyi István Egyetemmel közös „A jövő Győrben épül" szlogen a szeme előtt válik valóra, hiszen a tizenhat országból érkezett csapatok az autóikra vonatkoztatva éppen ezt teszik. Mint mondta, az elmélet gyakorlatban történő hasznosítása nem csupán a hallgatóknak fontos, hanem a gazdaság szereplőinek, s persze annak a városvezetésnek is, amely az oktatás és a gazdaság összefogását kiemelten támogatja. Az sem véletlen, hogy Győr a kezdetektől a Formula Student Hungary mellett áll, s bíznak abban, hogy ez a verseny a jövőben tovább öregbíti a város hírnevét, s nemzetközi szinten is még ismertebbé teszi.

Dr. Földesi Péter, a Széchenyi István Egyetem rektora úgy fogalmazott: miután immáron hat éve Győrött rendezik a világ egyik legjobb versenyét, fontosnak érezték, hogy ezen saját autóval győri csapat is megmérettesse magát. S miután az Audi Hungariával közösen elhatározták, viszonylag rövid időn belül rajthoz is állhattak. Párhuzamot vont azzal, hogy az egykori halászfaluban felépített KTMF mára Győr-Révfalu büszkeségévé vált, egy olyan modern kampusszá, melynek nemzetközi színtéren is meg kell méretnie magát.

Ahogy teszik azt például az FSH versenyén, amely a gazdaság és az oktatás közti együttműködés, valamint a triális képzés szép példája. Beszélt a magyar kormány és Győr városának támogatásával megépülő új kollégiumukról is, mely jelzi az egyetem és annak jövője iránt tanúsított bizalmat. Ezt a bizalmat hálálják meg például a Formula Student Hungary támogatásával, mellyel ugyancsak a közös jövőt építik.

Kolossváry Tamás, az Arrabona Racing Team csapatvezetője „bennfentesként", azaz hallgatói szemmel beszélt az FS-mozgalomról, s az elért eredményeikről. Azzal kezdte, hogy immáron harmadik alkalommal kapnak visszajelzést a magyar viadalon arról, hogy milyen munkát is végeznek. Persze, amire jelen pillanatban a legbüszkébbek, az a németországi FS-versenyen a múlt héten elért 17. hely, amit többre értékelnek, mint a bemutatkozó évükben aratott oroszországi győzelmet, hiszen a német verseny Európában szakmailag mégiscsak a legkiemelkedőbbnek számít.

Hozzátette: a Formula Student a lehetőségek tárházát jelenti a hallgatók számára. „Kis cégként" működve sokrétű és összetett feladatot követel az abban szerepet vállalóktól, akik már egyetemistaként szembesülhetnek az élet kihívásaival, a gyakorlati problémák megoldásával. Nagyon sok hasznos tapasztalatot szerezhetnek, ami években mérhető előnyt jelent azokkal szemben, akik kihagyják az ilyen lehetőségeket.

A győri modell egyébként egyedülálló abban a tekintetben is, hogy az Arrabona Racing Team autójában kifejezetten FS-autóhoz kifejlesztett SZEngine-motor dobog. Bátran nevezhető példaértékűnek a Széchenyi István Egyetemen ily módon megvalósuló együttműködés!

Dr. Hanula Barna, a Széchenyi István Egyetem Audi Hungaria Járműmérnöki Karának dékánja a szakképzett munkaerő fontosságára utalva említette azt, hogy az AUDI HUNGARIA MOTOR Kft. már tíz esztendeje dolgozik azon, hogy ezen a területen is eredményeket érjen el. A képzésben való szerepvállalást tekintve másfél éve jutottak el addig, hogy a győri egyetemen immáron önálló karral büszkélkedhetnek, amely nem mellesleg a leendő járműmérnökök legnagyobb magyarországi képzőhelyének számít. A Formula Student Hungary kapcsán megemlítette: a világszínvonal jön évről-évre Győrbe, amely a cégek személyügyi munkatársai számára az utánpótlás biztosítása szemszögéből nézve ideális „vadászterület".

Pat Clarke – aki műszaki tanácsadóként az FS-mozgalom egyik legismertebb szereplője – tavaly még az egyik legszórakoztatóbb, leghangulatosabb versenynek nevezte a győrit, ezúttal módosított véleményén. Szerinte, miközben a Formula Student Hungary megőrizte egyedülállóan kellemes hangulatát, az oktatási célnak is tökéletesen eleget tesz, amely mégiscsak az egyik legfontosabb aspektusa egy ilyen megmérettetésnek. 

Előzmény:

Csütörtökön hetedik alkalommal bőgnek fel a motorok a Formula Student Hungary-nek otthont adó gönyűi versenypályán. Az egyetemisták rangos motorsport-versenyének főszponzora ez évben is az AUDI HUNGARIA MOTOR Kft.    

A két győri csapat, az Arrabona Racing Team és a SZEngine idén a csehországi Formula Student versenyen 10., míg a Hockenheim-ben megrendezett Formula Student Germany-n 17. helyezést ért el összetettben az induló 73 csapat közül    

A lassúság idén sem pálya: a 44 helyre – 30 belső égésű motorral hajtott jármű és 14 villamos hajtású autó – 114 csapat igyekezett jelentkezni, így mindössze két másodperc alatt telt be a nyílt regisztrációs lista. A versenyen végül 16 ország hallgatói csapatai mérik össze tudásukat. Magyarországot többek között a győri Arrabona Racing Team és a budapesti BME Formula Racing Team képviseli. Az Arrabona Racing Team idei járművének egyik legfontosabb különlegessége, hogy versenyautójuk motorját a szintén győri SZEngine versenymotor-tervező csapat tervezte és építette.    

A budapesti BME Formula Racing Team az idei évben a Német Villamosmérnök Egyesület (VDE) meghívásos versenyén, az E-Race-en 1. helyezést ért el, a silverstone-i Formula Student-en a 8. helyen végzett összetettben.

Az Audi Hungaria több éve főszponzora a két győri és a fővárosi teamnek, ez idő óta számos, a versenyen résztvevő hallgatót köszönthetett munkatársként a győri motor- és járműgyártó vállalat. A nyár folyamán 24 SZEngine és 22 Arrabona Racing Team-es hallgató végzi csapattevékenységét Audis gyakornokként.


Győr-Gönyű - FORMULA STUDENT HUNGARY HETEDSZER

A közép- és a kelet-európai térség autóiparának és műszaki felsőoktatásának hagyományos találkozópontja a Formula Student Hungary egyetemi és főiskolás konstruktori verseny, amelyet idén 2016. augusztus 18-21. között (csütörtöktől vasárnapig) rendeznek a Győr-Gönyű Kikötő aszfaltján. A járműipari esemény augusztus 18-án, csütörtökön 11 órakor a versenyhelyszínen tartandó sajtótájékoztatóján részt vesz dr. Palkovics László oktatási államtitkár is.

A győri XMEDITOR szakkommunikációs cég által már hetedszer meghirdetett, az Audi Hungaria Motor Kft., Győr Megyei Jogú Város, a Széchenyi István Egyetem és több cég támogatásával rendezendő egyetemi-főiskolai nemzetközi autóépítő verseny idén is a nyár egyik legkiemelkedőbb autóipari találkozóhelye lesz.

A győr-gönyűi járműipari eseményt jelenlétükkel nagy nemzetközi szaktekintélyek is megtisztelik. Így Győrött lesz a Formula Student mozgalom atyjának tekintett ausztrál Pat Clarket, s az FS-versenysorozat szabályalkotó testületének elnöke, Steve Sayovitz is.

2016-ban ismét rekordot döntöttek a győr-gönyűi Formula Student Hungary versenyre jelentkezők, a 44 helyre (30 belső égésű motorral hajtott jármű, 14 elektromos autó) összességében 114 csapat igyekezett bekerülni. A nyílt regisztráción 2 másodperc alatt beteltek a helyek, így ezúttal is ezredmásodperceken múlt a sikeres jelentkezés. 16 nemzet csapatai vesznek részt a megmérettetésen: Németország (12 csapat), Csehország, Lengyelország és Olaszország (4-4), Egyesült Királyság, Görögország és Magyarország (3-3), Ausztria és Horvátország (2-2), Bulgária, Észtország, Izrael, Svájc, Szerbia, Szlovákia és Szlovénia (1-1).

A Széchenyi István Egyetem Formula Student járműfejlesztő versenycsapata, az Arrabona Racing Team (ART) – az Audi Hungaria Motor Kft., az Audi Hungaria Járműmérnöki Kar és az intézmény támogatásával - idén már harmadszor vesz részt egy teljes versenyszezonon, ezúttal kiegészülve az egyetem Formula Student motorfejlesztő csapatával, a SZEngine-nel. Az egyetem hallgatóinak versenycsapata már a 2014-es bemutatkozó évében letette névjegyét, amikor rekord idő alatt fejlesztette ki és építette meg első ART01-es kódjelű versenyutóját, amellyel azonnal berobbant a Formula Student nemzetközi világába, méghozzá bravúros eredménnyel. 2014-es összetett eredmények: FS Hungary 14. hely, FS Russia 1. hely. 2015-ös összetett eredmények: FS Hungary 11. hely, FS Czech 5. hely + Fuel efficiency winner / üzemanyag-hatékonysági győzelem, FS Italy 13. hely

A Széchenyi István Egyetem két Formula Student tehetséggondozó műhelye, a SZEngine és az Arrabona Racing Team az első közös bemutatkozó versenyen Csehországban az összetett 10. helyet szerezte meg, s valamennyi versenyszámot sikeresen teljesített. 2016 augusztus elején a világ egyik legrangosabb Formula Student versenyén, a németországi Hockenheimringen a 73 belső égésű motoros élvonalbeli csapatokat felvonultató nemzetközi mezőnyben az előkelő 17. helyen végzett a széchenyis csapat.

A csütörtöki és a pénteki nap a győr-gönyűi kikötőben elsősorban a workshopok és a statikus versenyszámok jegyében zajlik, a dinamikus verseny – mint az időmérő, az endurance (megbízhatóság, üzemképesség), vagy a parc fermé (zárt terület, ahová az autókat a verseny végén 30 percig kell beállítani, s azokon minden műszaki beavatkozás tilos) szombaton és vasárnap rendezik.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bulihegyek a győri éjszakában - fotók

Bulihegyek a győri éjszakában - fotók
Ezúttal is elhoztuk a győri bulifotókat. Tovább olvasom