Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Formula Student Hungary - Nemzetközi egyetemi autóverseny Győrben - fotók, videó

A hazai autóipar találkozóhelyén megjelent járműipari cégek vezetői elkpötelezettségüket hangsúlyozták a jövő autómérnökeinek mozgalma iránt.

Idén ötödször zúgtak fel a motorok a Formula Student Hungary hallgatói autóversenyen Győrben. A csütörtökön kezdődött megmérettetésen 15 országból 44 belső égésű motoros illetve elektromos meghajtású járművel versenyző csapat mérte össze tudását. A papírformának megfelelően idén is a német csapatok bizonyultak a legerősebbnek minden kategóriában, az összetett győztese végül a müncheni mérnökhallgatók csapata lett. A magyarok közül az újonc győri Arrabona Racing Team a 14., BME Racing Team a 26., a Kecskeméti Főiskola pedig a 29. helyet szerezte meg a végelszámolásnál.

A verseny a hazai autóipari szereplők számára nem csak támogatói szempontból bír kiemelt jelentőséggel. A esemény kiváló lehetőség a jövő szakembereinek felkarolására, tehetségkutatásra és a gyakornoki programok népszerűsítésére. A Continental immár negyedik éve a Formula Student Hungary főtámogatója.

„Ez a verseny egyértelműen ugródeszkául szolgálhat a fiatal mérnököknek, hogy tanulmányaikkal párhuzamosan vagy annak befejezése után neves autóipari cégekhez vagy akár az autó- és motorsport élvonalában jegyzett versenycsapatokhoz kerüljenek. A Continentalnál például több olyan mérnök is dolgozik – itthon és külföldön egyaránt –,  akik az elmúlt években a Formula Student versenyeken sikeresen szerepeltek"– hangsúlyozza Nánássy András, a Continental Automotive Hungary Kft. HR igazgatója. A fiatal munkavállalókat egyébként általában könnyen és szívesen tanuló, nyitott és rugalmas személyiségűnek tartják a Continental HR vezetői egy márciusban készült felmérés szerint.

A világ különböző egyetemeiről érkező mérnökhallgatóknak egy évük volt arra, hogy önállóan megtervezzék és megépítsék együléses versenyautó prototípusaikat. A járműveket a négy nap során autóipari szakértők – köztük a Continental 10 delegált zsűritagja – pontozták három tervezői kategóriában (konstrukció, gyártási- és költségterv) és öt menetdinamikai szempont (gyorsulás, oldalirányú terhelés, üzemanyag fogyasztás, autocross/egykörös teszt és hosszú távú terhelés) szerint. Az összetett eredmény a statikus és a dinamikus versenyszámokból állt össze.

„A versenyben közel 1000 egyetemista vesz részt évente, főként mérnökök, de a jogász vagy közgazdász hallgatók is fontos tagjai a csapatoknak. A tervezés, a gyártás és a gazdasági megvalósítás során megkövetelt csapatmunka, a határidők betartása illetve a projektmenedzsment mind olyan fontos és releváns gyakorlati tapasztalatot ad a hallgatóknak, amellyel tökéletesen kiegészíthetik az iskolák elméleti képzésében tanultakat. Ez azért is nagyon fontos, mert a tapasztalataink azt mutatják hogy a pályakezdők jellemzően minimális tapasztalatot szereznek csupán a munkaerőpiacra való kilépésük előtt" – emeli ki a Continental Automive Hungary Kft. HR igazgatója. Hozzáteszi: A műszaki mérnökképzés egyes területein a felsőoktatási intézményeknél kötelezően előírt szakmai gyakorlat időtartama mindössze 6 hét, ami sajnos nem elegendő arra, hogy a hallgató releváns gyakorlati ismeretekkel gazdagodjon.

A Continental cégcsoport az idén két magyar csapatot, a Budapesti Műszaki Egyetem (Formula Racing Team), illetve a Kecskeméti Főiskola (KEFO Motorsport) csapatait támogatta. A győri verseny mellett a Continental konszern évek óta támogatja a Formula Student sorozat németországi, hockenheimi versenyét is, valamint 42 egyetemi csapat mögött áll nemzetközi szinten.

A Formula Student Racing-et a ’80-as években a legjelentősebb járműtechnológiai vállalatok hívták életre azért, hogy a hallgatók az elméleti ismereteket gyakorlatban is alkalmazni tudják.

Formula Student Hungary 2014 - 4. nap

Vasárnap

• A FORMULA STUDENT FONTOSABB A FORMULA-1-NÉL

• JELENTŐS AUTÓIPARI TALÁLKOZÓHELY

• EURÓPA LEGKIVÁLÓBB MÉRNÖKHALLGATÓI

• JÖVŐRE EURÓPA AUTÓMÉRNÖKEI RANDEVÚZNAK GYŐRÖTT

Megtartották a Formula Student Hungary 2014 hivatalos sajtótájékoztatóját. A versenynek helyt adó Győr önkormányzata és egyeteme büszke az immár ötödször megtartott nemzetközi egyetemi autóversenyre. A hazai autóipar találkozóhelyén megjelent jelentős járműipari cégek vezetői elkpötelezettségüket hangsúlyozták a jövő autómérnökeinek mozgalma iránt. A jelenlévő felsdőoktatási államtitkár – összehasonlítva a Formula-1-gyel – a gazdaság jövője szenpontjából fontosabbnak tartotta a diákok versenyét, melyet a készülő felsőoktatási törvényben is elismernek. Elhangzott: jövőre Győrött lesz az európai autómérnökök legfontosabb találkozója.
A sajtó képviselőit Dusza András, a rendező XMEDITOR kommunikációs vezetője köszöntette a Formula Student Hungary-n részt vevőket, majd bemutatta az eseményen felszólaló, a magyarországi ipar és oktatás kiemelkedő szereplőinek képviselőit. A sajtótájékoztató moderátori szerepét Csütörtöki Tamás, az XMEDITOR értékesítési igazgatója töltötte be, aki röviden bemutatta az immáron ötödik alkalommal megrendezett Formula Student Hungary történetét, illetve sikeréhez vezető utat. Csütörtöki Tamás kiemelte, hogy az idén a rendezvény főként a közép-kelet-európai országokra fókuszál, amelynek köszönhetően 2014-ben a csapatok fele ebből a régióból érkezett.

Formula Student Hungary - 3. nap


A sajtótájékoztatón először a Formula Student meghonosításában jelentős szerepet betöltő Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár szólalt fel. Az államtitkár elmondta, hogy a magyar gazdaság szempontjából a Győr-Gönyűi Kikötőben megrendezett verseny fontosabb szerepet tölt be, mint a mogyoródi Formula 1-es futam, mivel az itt résztvevő fiatal mérnökök biztosítják majd az utánpótlást a hazánkban jelenlévő ipari vállalatok számára. Palkovics László kitért a felsőoktatás reformjára, illetve az úgynevezett „FSH metodika" alkalmazásának fontosságára. Kiemelte, hogy a szakmai tudás mellett a Formula Student sorozat kiválóan fejleszti a résztvevők szervezőkészségét is, mivel a felkészülés során elengedhetetlen, hogy a csapatok bevonják munkájukba az ipar szereplőit. Az államtitkár hozzátette, hogy a gyakorlatorientált metodika megjelenik majd az új felsőoktatási törvényben is.


SzombatFormula Student Hungary 2014 - 2. nap


Borkai Zsolt, Győr polgármestere elmondta, hogy győriként rendkívül büszke az idén ötödik alkalommal megrendezett Formula Student Hungary versenyre, elismerését fejezte ki a szervezőknek kiváló munkájukért. Az ipar, az oktatás, illetve az önkormányzatok együttműködésének fontosságával kapcsolatban kihangsúlyozta, hogy a város sikeresen „együttgondolkodik az ipar szereplőivel", melynek köszönhetően Győr ma Magyarország egyik autóipari központja.

A polgármestert Földesi Péter, a Széchenyi István Egyetem rektora követte, aki kiemelte, hogy a győri egyetemről idén két csapat is részt vesz a rendezvényen: az idén debütáló Arrabona Racing Team, illetve a kiállítóként már második alkalommal jelenlévő SZEngine Team, akik sajátfejlesztésű erőforrásukat kínálják a többi csapat számára. A rektor elmondta, hogy a rendezvény részét képezi az úgynevezett „triális képzésnek", amely az egyetemen elsajátítható elméleti, illetve a vállalatoknál megszerezhető gyakorlati ismeretek mellett versenyhelyzetet teremt a diákok számára. Földesi Péter hozzátette, hogy a Formula Student Hungary segít egy hazai „elit képzés" megteremtésében, amely kineveli a hazai K+F vezetőinek egy új generációját.

Kriza Ákos, Miskolc polgármestere Borkai Zsolthoz hasonlóan hangsúlyozta az ipar és a város kapcsolatának fontosságát, illetve kiemelte, hogy Miskolcon jelenleg a szakemberképzés átalakításán dolgoznak. Kriza Ákos elmondta, hogy jövőre a Miskolci Egyetem csapata is részt vesz a Formula Student Hungary rendezvényen, illetve a város segít a csapat és a helyi cégek közötti kapcsolat megteremtésében.
Lőre Péter, az Audi Hungaria Motor Kft. kommunikációs igazgatója elmondta, hogy a vállalat a kezdetektől fogva támogatja a Formula Student Hungary rendezvényt, valamint a jelenleg részt vevő négy magyar csapat közül hármat is szponzorál. Lőre Péter kiemelte, hogy a Formula Student sorozat kihívást teremt egy nemzetközi környezetben a csapatok számára, valamint lehetőséget ad a legtehetségesebb mérnökök felkutatására, amely nagyban hozzájárul a hazánkban 13 ezer embert alkalmazó vállalat sikeréhez. A kommunikációs igazgató kitért a duális képzés fontosságára, hangsúlyozva, hogy az Audi Hungaria már 12 éve kialakította ennek kereteit a győri Széchenyi István Egyetemmel.

A támogatók képviselőinek sorát Keszte Róbert, a Continental Hungary ügyvezető igazgatója követte, aki elmondta, hogy a rendezvény szponzorálása mellett a vállalat számos csapatot is támogat Magyarországon gyártott autóipari termékeivel. A Magyarországon 1991-óta jelenlévő Continental világszerte 49 csapatnak, többek között a budapesti BME FRT és kecskeméti KEFO Motorsport csapatának biztosít gumiabroncsokat és szenzorokat. A Formula Student sorozat fontosságát hangsúlyozva Keszte Róbert az előtte szólókhoz hasonlóan kiemelte, hogy a versenysorozat egy olyan példaértékű platformot biztosít, amely túlmutat az egyetemek által nyújtott keretrendszereken.

A rendezvényen támogatóként először résztvevő SMR Hungary-t Opra-Szabó Gergely gyárigazgató képviselte, aki elmondta, hogy a kétezer embert foglalkoztató és évente 10 millió visszapillantó tükröt gyártó vállalat számára kiemelten fontos a versenysorozat, mivel itt olyan fiatal mérnökökkel találkozhatnak, akikben több van, mint a szó egyszerű értelmében vett szaktudás. A gyárigazgató hozzátette, hogy az SMR számára alapvető érték a csapatmunka, amely szintén szerves részét képezi a Formula Student versenysorozatnak.

A Formula Student Hungary rendezvényen támogatóként szintén először vesz részt a debreceni székhelyű NI Hungary. A többek között a CERN-nek is beszállító elektronikai vállalat képviseletében Ábrahám László ügyvezető igazgató elmondta, hogy a vállalat termékeivel az innováció segítésén és felgyorsításán dolgozik. A National Instruments szoftvereit és moduláris rendszereit több csapat is, többek között a budapesti BME Formula Racing Team is használja. Ábrahám László hangsúlyozta, hogy a társadalmi felelősségvállalás részeként a vállalat igyekszik a mérnök szakmát már egészen fiatal korban megkedveltetni, az ügyvezető erről szóló előadása pénteken hangzott el a Formula Student Hungary 2014 keretein belül.

A sajtótájékoztató zárásaként Voith András, a Gépipari Tudományos Egyesület (GTE) járműipari divíziójának elnöke fontos bejelentést tett. Voith András elmondta, hogy 2015 júniusában Győrben kerül megrendezésre az EAEC autóipari konferencia, amely a jövő év legjelentősebb általános szakmai autóipari rendezvénye lesz Európában. Az GTE járműipari divíziójának elnöke hozzátette, hogy a rendezvényen lesz egy Formula Student szekció, ahol kiemelt szerepet kap a Formula Student versenysorozat, valamint a rendezvény fontossága az oktatásban, illetve az iparban.

A négynapos nemzetközi versenysorozat vasárnap fejeződik be a győriu Széchenyi Egyetem aulájában tartott díjkisosztó gálával.
Péntek

Idén ötödször zúgnak fel a motorok a Formula Student Hungary hallgatói autóversenyen Győrben. A csütörtökön elrajtolt megmérettetésen 15 országból 44 - köztük 5 magyar - belső égésű motoros illetve elektromos meghajtású járművel versenyző csapat méri össze tudását.

• 15 ország 44 csapata méri össze tudását Győrben

• Az esemény a hazai autóipari szereplők számára is kiemelt jelentőséggel bír

• A hallgatók elméleti tudását tökéletesen kiegészítik a versenyen szerzett tapasztalatok, így könnyebben elhelyezkednek a diploma után

A verseny a hazai autóipari szereplők számára nem csak támogatói szempontból bír kiemelt jelentőséggel. A esemény kiváló lehetőség a jövő szakembereinek felkarolására, tehetségkutatásra és a gyakornoki programok népszerűsítésére. A Continental immár negyedik éve a Formula Student Hungary főtámogatója.

„Ez a verseny egyértelműen ugródeszkául szolgálhat a fiatal mérnököknek, hogy tanulmányaikkal párhuzamosan vagy annak befejezése után neves autóipari cégekhez vagy akár az autó- és motorsport élvonalában jegyzett versenycsapatokhoz kerüljenek. A Continentalnál például több olyan mérnök is dolgozik – itthon és külföldön egyaránt –,  akik az elmúlt években a Formula Student versenyeken sikeresen szerepeltek"– hangsúlyozza Nánássy András, a Continental Automotive Hungary Kft. HR igazgatója. A fiatal munkavállalókat egyébként általában könnyen és szívesen tanuló, nyitott és rugalmas személyiségűnek tartják a Continental HR vezetői egy márciusban készült felmérés szerint.

A világ különböző egyetemeiről érkező mérnökhallgatóknak egy évük volt arra, hogy önállóan megtervezzék és megépítsék együléses versenyautó prototípusaikat. A járműveket a négy nap során autóipari szakértők – köztük a Continental 10 delegált zsűritagja – pontozzák három tervezői kategóriában (konstrukció, gyártási- és költségterv) és öt menetdinamikai szempont (gyorsulás, oldalirányú terhelés, üzemanyag fogyasztás, autocross/egykörös teszt és hosszú távú terhelés) szerint. Az összetett eredmény a statikus és a dinamikus versenyszámokból áll majd össze.

Formula Student Hungary 2014 - 1. nap - Fotó: Cseh Róbert

„A versenyben közel 1000 egyetemista vesz részt, főként mérnökök, de a jogász vagy közgazdász hallgatók is fontos tagjai a csapatoknak. A tervezés, a gyártás és a gazdasági megvalósítás során megkövetelt csapatmunka, a határidők betartása illetve a projektmenedzsment mind olyan fontos és releváns gyakorlati tapasztalatot ad a hallgatóknak, amellyel tökéletesen kiegészíthetik az iskolák elméleti képzésében tanultakat. Ez azért is nagyon fontos, mert a tapasztalataink azt mutatják hogy a pályakezdők jellemzően minimális tapasztalatot szereznek csupán a munkaerőpiacra való kilépésük előtt" – emeli ki a Continental Automive Hungary Kft. HR igazgatója. Hozzáteszi: A műszaki mérnökképzés egyes területein a felsőoktatási intézményeknél kötelezően előírt szakmai gyakorlat időtartama mindössze 6 hét, ami sajnos nem elegendő arra, hogy a hallgató releváns gyakorlati ismeretekkel gazdagodjon.

A Continental cégcsoport az idén két magyar csapatot, a Budapesti Műszaki Egyetem (Formula Racing Team), illetve a Kecskeméti Főiskola (KEFO Motorsport) csapatait támogatja. A világ egyik legnagyobb autóipari beszállítója ugyanakkor immár negyedik éve a Formula Student Hungary fő támogatója is. A győri verseny mellett a Continental konszern évek óta támogatja a Formula Student sorozat németországi, hockenheimi versenyét is, valamint 42 egyetemi csapat mögött áll nemzetközi szinten.

A  Formula Student Racing-et a ’80-as években a legjelentősebb járműtechnológiai vállalatok hívták életre azért, hogy a hallgatók az elméleti ismereteket gyakorlatban is alkalmazni tudják.

Csütörtök - Megérkeztek Gönyűre a Formula Student Hungary idei futamának résztvevő csapatai. Most ötödször rendezik meg hazánkban a járműipari egyetemisták legrangosabb világversenyének futamát. A győr–gönyűi kikötőben 15 ország 44 csapata méri össze tudását. Érdemes kilátogatni a pályára a technika, az autók és a versenyzés iránt érdeklődőknek.

Rajt előtt a Formula Student Hungary idei futamának csapatai. Fotó: Mészáros Mátyás
Rajt előtt a Formula Student Hungary idei futamának csapatai. Fotó: Mészáros Mátyás


A nagyközönség számára a leglátványosabb versenyszámok szombaton és vasárnap lesznek. Érdekesség, hogy egy kategóriában, egymás ellen indulnak a hagyományos, belső égésű és az elektromos motorral felszerelt járművek.

Részletes program: hu.fshungary.hu

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Meghalt a vasárnap Győrnél a főúton elgázolt gyalogos

A 85-ös főúton személygépkocsi gyalogost gázolt. A férfi a helyszínen életét vesztette. Tovább olvasom