Kisalföld logö

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 1°C | 12°C Még több cikk.

Forgalomgyorsítás a lámpák áthangolásával

Győr - Csaknem ötvenmillió forintot költött a győri önkormányzat a város közlekedésének korszerűsítésére, a jelzőlámpás forgalomirányítás áthangolására. Az eredményeket csütörtökön a sajtó képviselőinek autóbuszos „túra" keretében mutatták be.
– A mai napon a polgármesteri programnak az út- és forgalomkorszerűsítésre vonatkozó első része fejeződik be. A jelzőlámparendszerek áthangolása azért történt meg, hogy gyorsabb legyen a közlekedés.

Bízunk benne, hogy valóban így is lesz – mondta csütörtökön Borkai Zsolt polgármester a sajtónak szervezett bemutató kezdetén és hozzátette: az öt útszakasz közül, amelyeket a korszerűsítés érintett, három állami, kettő a város kezelésében van. Régóta nem végeztek el rajtuk ilyen jellegű szabályozást, ami most csaknem ötvenmillió forintjába került Győrnek. A kivitelezéssel egy hónap alatt készült el a Presztízs-díjas Vill-Korr kft.

Balesetelemzések, forgalomszámlálások alapján tervezték meg a jelzőlámpák áthangolását s az egyéb változtatásokat. Fotó: H. Baranyai Edina

Prédl Antalnak, a győri útkezelő intézményvezető-helyettesének tájékoztatásából kiderült, hogy a változtatások huszonkilenc helyszín forgalomszabályozását érintették, ebből három gyalogátkelőhely, a többi csomópont. A szakember leszögezte: a munkálatok ugyan nem voltak látványosak, de hatását a közlekedők érezhetik, ugyanis a Szent István, a Tihanyi Árpád, a Szigethy Attila, a Mártírok úton és a 821-es számú főúton teljesen átprogramozták a forgalomirányító készülékeket.

Mindezt persze komoly előkészítés előzte meg, Prédl Antal elmondása szerint a dokumentációk egy méter magas papíroszlopot is kitennének. Balesetelemzések, forgalomszámlálások alapján tervezték meg a jelzőlámpák áthangolását, az egyéb apróbb változtatásokat, hogy a közlekedésirányítás igazodjon a forgalom igényeihez.

Amerre jellemzően többen haladnak el nap mint nap, azok az irányok, útvonalak előnyben részesülnek, így a járműoszlopok rövidebbek, a feltorlódások ritkábbak lehetnek.

Például a Szent István úton a Jókai utcánál kiegészítő zöld jelzést helyeztek el, így a városháza felől a benzinkút felé haladók a szélső sávban akkor is zöldet kaphatnak, ha a belső – balra kanyarodást is engedő – sávban piros a lámpa.

Ennek a szakember magyarázata alapján az a jelentősége, hogy a csomópont után lévő buszmegállóba tartó autóbuszok – amelyek megálláskor nem tudnak öbölbe húzódni – nem okoznak torlódást, nem tartják fel a zöldhullámmal érkező kocsisort, a forgalom folyamatosabb lehet az egyenes szakaszon. (A változtatások részleteire lapunkban később visszatérünk.)

Olvasóink írták

 • 4. nem győri autós 2007. december 21. 11:52
  „Hát tegnap a hajdani Gardéniától a Kiss J. utcába negyed óra alatt értem át. Szerintem erről a város felé sokkal rosszabb lett, eddig egy zöldhullámmal át lehetett érni, most már biztos nem, és a Teleki utca felé hatalmas a sor. Arra mintha rövidebb lenne a zöld, és egészen az APEH-ig visszatorlódik miatta a belső sáv. A kiegészítő lámpákat még szokni kell.”
 • 3. Egy győri lakó 2007. december 21. 11:46
  „Győrben nem csak a lámpákat kell módosítani hanem a sok tapló, több milliós autóval járó "urakat" megtanítani, hogy nem kéne járdán, kerékpárúton Baross úton, és egyéb tiltott helyeken parkolni. Amíg a rendőr elfordítja a fejét ameddig elhalad a tilosban parkoló mellett adig győrben nulla lesz a közlekedés... Közlekedési rendőrök munkája egyenlő a nullával!!”
 • 2. L.A. 2007. december 21. 10:05
  „Hát nem csak pozitiv irányú lett a változás... lásd belváros, otp körforgalom és környéke - folyamatos a sor.... a csúcsidőkben
  mondjuk csodát tenni nem lehet, ahhoz kevesek ezek az utak, illetve túl sok az autó”
 • 1. autós 2007. december 21. 08:28
  „Légyszi küldjetek ki csinos hostess csajokat akik megtanítják az embereket, hogy a bal oldali sávba soroljanak, ha egyenesen szeretnének menni, mert ha beáll a jobb oldaliba startot gyakorolni, akkor nincs értelme a kiegészítő lámpának, ami egyébként jó ötlet!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az év utolsó ülése a győri megyeházán

Győr - A megyei képviselő-testület – ez évben utoljára - december 21-én ül össze, a szokott… Tovább olvasom