Kisalföld logö

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 2°C | 7°C Még több cikk.

Forgács Péter vagy Eperjes Károly lehet a színidirektor?

Két pályázat érkezett be a Győri Nemzeti Színház igazgatói tisztségére kiírt felhívásra csütörtökig az önkormányzathoz - mondta az MTI megkeresésére Domanyik Eszter, a győri önkormányzat szóvivője.

Bár a városháza nem hozza nyilvánosságra a neveket, az MTI megbízható forrásból úgy értesült, hogy az egyik pályázó Forgács Péter, a színház megbízott igazgatója. Forgács Péter az elmúlt hónapokban többször nyilatkozta a sajtónak, hogy pályázik az igazgatói posztra, legutóbb éppen egy hete tartott sajtótájékoztatóján beszélt ebbéli szándékáról.

Az igazgatói pályázatot március 25-én írta ki a győri közgyűlés. Ezúttal másodszor pályázik a tisztségre Forgács Péter, aki a megbízott igazgatói pozíciót is másodszor vállalta el a győri színházban.

Először 2007 februárjában kérték fel, akkor Korcsmáros Györgyöt váltotta. Az akkor kiírt pályázaton azonban nem ő, hanem Nagy Viktor nyert.

Nagy Viktor igazgatói megbízatását idén február 28-i hatállyal vonta vissza a közgyűlés, mivel a városvezetés és az igazgató nem tudott konszenzusra jutni műsorpolitikai kérdésekben. Azóta Forgács Péter vezeti megbízottként a teátrumot.

A városháza szóvivője közölte: előfordulhat, hogy pénteken "befut" még pályázat. Amennyiben a postai bélyegző szerint a beadás határnapján, május 3-án adták fel a dokumentumot, úgy azt a pályaművet még befogadják.

A szakmai bizottság május 17-én értékeli a pályaműveket, majd az önkormányzat oktatási bizottsága tárgyal az ügyről. A közgyűlés várhatóan május 27-én dönt a színházigazgató személyéről.

Eperjes Károly, a veszprémi Petőfi Színház művészeti tanácsadója is pályázott a Győri Nemzeti Színház igazgatói tisztségére - közölte Varga Róbert, a veszprémi teátrum sajtófőnöke pénteken az MTI-vel.

"A hír igaz, de ennél többet ebben az ügyben egyelőre nem kívánok nyilatkozni" - tolmácsolta a művész véleményét a sajtófőnök. Emlékeztetett arra, hogy Eperjes Károly a veszprémi színház igazgatói posztját 2007 decemberében elnyert Bujtor István kérésére vállalta a művészeti tanácsadói tisztséget. Ezt a feladatot Bujtor István tavalyi halálát követően is vállalta, mivel a hozzá emberileg és művészileg közel álló Oberfrank Pál lett a veszprémi teátrum igazgatója.

Az igazgatói pályázatot március 25-én írta ki a győri közgyűlés. Másodszor pályázott a tisztségre Forgács Péter, aki a megbízott igazgatói pozíciót is másodszor vállalta el a győri színházban. Nagy Viktor igazgatói megbízatását ugyanis idén február 28-i hatállyal visszavonta a közgyűlés, mivel a városvezetés és az igazgató nem tudott konszenzusra jutni műsorpolitikai kérdésekben.

A szakmai bizottság május 17-én értékeli a két pályaműveket, majd az önkormányzat oktatási bizottsága tárgyal az ügyről. A közgyűlés várhatóan május 27-én dönt a színházigazgató személyéről.

Olvasóink írták

44 hozzászólás
 • 44. MásikLevente 2011. május 08. 13:57
  „Egy pályázat története!
  2011. 05. 03. 10 óra! Kövér László felhívja Eperjes Károlyt hogy " be kell adnod a pályázatot a győri szinház igazgatói székére!

  Eperjes- Mért? Én nem akarok igazgató lenni!

  Kövér-Csak rajtad keresztül tudjuk Nagy Viktort vissza vinni a színházba! Nem mehet Borkai velünk szembe! Ezt még egyszer nem teheti meg! A pályázatodat már írják Pesten az egyik színház gazdasági igazgató irodájában! Minden rendben lesz! Semlyénnel megbeszéltem mindent! Nem engedhetjük meg hogy szembe jöjjenek velünk mert akkor mások is vérszemet kapnak mint pl. Székesfehérváron! Nem kell ott lenned csak nyerd meg és Viktor majd viszi a színházat! A többit bizd ránk!

  Hát így!

  Engem nem érdekel hogy Epejes zsidó vagy sem hogy kábítos vagy sem hogy hisz vagy nem! Ez mind nem fontos!
  De az igen hogy milyen lenne a győri színház a keze alatt! Hát az ő keze alatt semmilyen mert ez az egész csak egy bosszú Nagy Viktor és a hozzá álló politikai elitt részéről!

  Nem tudom hogy az álltalam nagyrabecsült Borkai polgármester úr olvassa-e a kommenteket de ha igen akkor kérem, csak és kizáróan a város és annak színházbajáró és pártoló közönségének érdekeit tartsa szemelött! Mi azért választottuk önöket (önt) vezetőinknek mert azt gondoltuk, hittük (hisszük) most ez más lesz! Tudom hogy a politikának a színház és a kultúra csak nyűg de nekünk a kemény és nélkülözéssel teli mindennepok ellenpontja! Ne vegyék el tőlünk! Önök folyton kérnek tőlünk! Szavazzunk, fizessünk, adózzunk, türjünk, húzzuk össze! Most mi kérünk! Szerintem nem nagy kérés az önökéhez képest!

  És kérem ne felejtse el azt sem hogy 4 év múlva ismét önök fognak kérni!”
 • 43. kakuktojat 2011. május 08. 13:29
  „Ejnye bejnye kacsamanci ilyet írni, mindjárt kitörlik! A kritikát meg az igazat valakik nem szeretik ám ott a színházban! Nálad a pont, osztom a véleményed.
  Ideje lenne már, hogy valaki helyére tegye a dolgokat, mert skandallum ami ott megy.”
 • 42. kacsamanci 2011. május 08. 11:01
  „A lényeget csak azok látják akik ott vannak és együtt dolgoznak ezekkel az emberekkel. A felszín sokszor más mint ami valóban benne rejlik. És a teljes valót csak azok látják és értik akik a kirakó minden darabját látják. Az okokat azok tudják, és azok értik igazán, hogy mi történik, aki dolgozott együtt Forgács Péterrel és látja, hogy ki is valójában az igazgató és ki a báb. Nem minden az, aminek látszik és ha valaki jól megnézi ennek a színháznak a működését akkor láthatja, hogy mióta Korcsmáros György elment, semmi nem a régi, és azóta romlik a színvonal.
  Emellett azt gondolom a véleményét mindenki elmondhatja, emiatt nem kell senkit megalázni és mindennek lehordani. Mindannyian mást tapasztalunk, mást látunk. Aki lehordja másikat irreális erősséggel az sem különb. Az meg mindegy ki milyen vallású, az ember a lényeg aki mögötte van. Kinek nem inge gatyája, nem veszi magára!”
 • 41. meir 2011. május 08. 07:30
  „35-os/Adalfold!!
  mond csak kisfiu!! te egyedul vagy ennire Hu..e,vagy segit valaki mas is!!??
  Eperjes mint "zsido szarmazasu" mi?? te szegeny szerencsetlen!!!”
 • 40. Hunicum 2011. május 08. 06:13
  „35. adalfold 2011.05.07. 18:43
  Te egy elmeroggyant, gonosz kis senkiházi!
  Amiket leírtál abból egy szó nem felel meg a valóságnak! Már kölök kora óta papnak készült. (Persze mint zsidó, mi?)
  A kábítószerezéséről meg úgy látszik egyedül te vagy ilyen jól informált!
  Te jellemtelen senki! 20 éve itt Győrben egy Katolikus Ifjúsági Találkozón beszélgettem vele először(és még több ezer más fiatal) ahol meghívott vendég volt. Már ott beszélt a kapcsolatáról az egyházzal.
  Bebuktad te provokátor, rágalmazó, becsületsértő! Börtönben lenne a helyed!”
 • 39. tamari 2011. május 07. 23:20
  „Forgács Péter már bizonyított igazgatóként. Színészként is szeretem. Szeretnék rá voksolni, mint régi bérletes. (Aki már januárban vissza akarta adni a premierbérletet....és lemondani teljesen a győri színházi programokról...)
  Ki tudja, hol lehetne szavazatokkal- vagy más módon - befolyásolni a Győri Önkormányzat döntését????”
 • 38. zakarias3 2011. május 07. 20:15
  „Ez egy lejátszott meccs.Eperjes lesz a nyerő! Sajnos!”
 • 37. yamahadt 2011. május 07. 20:04
  „19 éve járunk színházba. Annak idején úgy gondoltuk, hogy a szürke hétköznapokat havonta egyszer valami mással kiegészítjük, ami kellemes. Az első 16 év alatt természetesen volt olyan időszak, amikor nem tetszett az előadás sorozat, de összességében elenyésző volt, nem gondoltunk bérletünk visszaadására.
  A különböző műfajok összeállítása mindig egyensúlyban volt, a darabok történetei hűek voltak, s egy klasszikus műben nem szerepeltek szavak átírása és trágár kifejezések. A darabok sikeréhez természetesen hozzájárultak a közönség által kedvelt, kiváló győri színészek is. A nézőtér tele volt. Ez időszak alatt büszkék voltunk, hogy a Győri Nemzeti Színház bérletesei lehetünk. Forgács Péter ezt a vonalat képviseli (ezt már bizonyította), ha megkérdeznék a színház még megmaradt, kitartó Közönségét, mellette tenné le a voksot.
  Reméljük, hogy olyan döntés születik, ami a győri és Győr környéki közönség érdekét szolgálja.”
 • 36. adalfold 2011. május 07. 18:46
  „Egyébként meg egyértelmű ,hogy ez az ember lesz itt a színházigazgató. Szent Viktorunk letelefonál.
  -Haló, Moszkva... :D:D:D:D mien ismerős..... XDXDXD
  Szóval készüljenek a városi hisztériára. Ez a jóember kevés lesz arra, hogy jobbá tegye a színdarabokat (akár műfajilag akár PR). De ellenben lesz sok hiszti, mutogatás, agresszív és szangvinikus őrület a győri közéletben általa :S”
 • 35. adalfold 2011. május 07. 18:43
  „Szamóca kemény kábítószerfüggő volt. A megtérés emelte ki a függőség mélyeiből.
  Nem szégyen, sőt becsülni való dolog, hogy volt ereje. De nem kellene hazudozni arról,hogy mindig is vallásos volt.
  Egyáltalán nem, a neve is más, ez felvett név. Liberális körökben mozgó srác volt, egyébként zsidó származású.

  Nem tartom jó színésznek, de vannak értékes gondolatai. Széchenyi Istvánt mondjuk megalázta a "Hídember"c.filmmel,a rendezővel egyetemben.
  Eperjes nem szélsőjobbos, hanem pszichiátriai kóreset. Mániákusan ragaszkodik valamihez. A katolikus egyházhoz, Orbánhoz - aki már számtalanszor leégett,hogy nem is nemzeti- . Ragaszkodik. Ő így jutott ki a hasisból meg a kokainból.”
 • 34. feherjulia 2011. május 07. 17:00
  „A 2000 elpártolt bérletes egyike vagyok. 36 év után döntöttünk úgy a barátaikkal, hogy nem újítjuk meg a bérletünket. Gimnazista voltam ( 15 éves ) amikor elkezdtünk színházba járni, már akkor bérletünk volt. Jó volt, csoda volt, színház volt, élmény volt. Aztán nem tudom talán 4 - 5 éve kezdődött, amikor arról kezdtünk beszélgetni nem az igazi. Tönkretette a színházat a politika. Szurkolok Forgács Péternek, s talán akkor újra járunk majd.”
 • 33. kolombela 2011. május 07. 15:46
  „8. igazmondó 2011.05.06. 12:02
  Szélsőjobbos? Kökemény orbanista!”
 • 32. Hunicum 2011. május 07. 15:36
  „30. Ladyzsu
  20 éve ismerem Szamócát. Amióta él, azóta vallásos.”
 • 31. sziszifusz 2011. május 07. 14:40
  „Forgácsra egy korsó sört?Ez már nem az a ko/r/csma!”
 • 30. Ladyzsu 2011. május 07. 11:41
  „Szerintem a Forgács Péter lenne jobb,mert ő már bizonyított Győrben.
  Eperjes túl elvont,mióta egyházbarát lett.”
 • 29. Hunicum 2011. május 07. 10:57
  „Szamárköhögés, Eldorádó, A legényanya, Csapd le csacsi, A Hídember, Rokonok mind beírták magukat a magyar művészetbe csak úgy, mint az emberekbe. Vitathatatlanul hatalmas filmek!
  Forgi sok győri szívéhez áll közel a rengeteg jó alakításával: Hotel Menthol, Nyomorultak, Valahol Európában, Egri csillagok. Mind tökéletes alakítása volt.
  Mint igazgató ki lenne jobb? ki tudja azt referencia nélkül?
  Bízom a pártatlan döntés hozatalba!”
 • 28. sziszifusz 2011. május 07. 06:20
  „Igen-inkább még egy Kossuth-díj, mint -az amúgy is gyengélkedő Győr -tönkretétele!A vonulat meg nem művészi-ripacsi!
  Sőt, Szolnok -innen tv távolból - még csak nem is ripacsi!”
 • 27. Dudus51 2011. május 07. 00:56
  „Csak Eperjes Károly illeszthető a Blaskó Balázs Eger, Balázs Péter Szolnok, művészi vonulatba...”
 • 26. mir 2011. május 06. 22:11
  „Amióta eperjest megszállta a szentlélek azóta kicsit furcsán viselkedik :)”
 • 25. tradermike 2011. május 06. 22:05
  „Tőlem +1 szavazat Forgácsra. Eperjes hiteles volt a Rátóti legényanyában, és regzett a léc a Hippolyt remake-nél. Nagyjából ennyi. Szerintem.”
44 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A 7. Nemzeti Feltámadás​i Menet Győrbe érkezett - fotók

A menet idén nagypénteken a tihanyi kálváriától a Hálaadás jegyében indult el 3000 km-es útjára,… Tovább olvasom