Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 1°C | 6°C Még több cikk.

Fontos a fűtőberendezések ellenőrzése

Fűtőberendezések műszaki hibája, azokból kipattant szikra vagy közeli gyúlékony anyag miatt tavaly 56, ez évben 49 tűzeset történt. Rossz műszaki állapotú, nem megfelelően megépített vagy felújított kémény 29, míg idén 25 esetben okozott tüzet.

Győrben, Sopronban és Mosonmagyaróváron egyaránt a hétfő hajnali órákban indul a távhőszolgáltatás. A szolgáltatók akkor indítják automatikusan a távhőt, ha a külső hőmérséklet napi középértéke a meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint nem haladja meg a plusz 10 fokot, illetve három egymást követő napon a plusz 12 fokot.
A megyében 3 gáztűz, egy CO-mérgezés és 3 gázrobbanás volt, azokban 5 ember sérült 2011-ben.

Évente több tűzeset történik a fűtőberendezések és a kémények nem megfelelő kialakítása, használata következtében, valamint több esetben okoz szén-monoxid-mérgezést az égéstermék visszaáramlása. A balesetek, tűzesetek megelőzése érdekében a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság, a Kétüsz Győr Kft., valamint az Égáz-Dégáz Zrt. szakemberei sajtótájékoztatón ismertették a betartandó szabályokat vasárnap.

– A hőtermelő berendezések által okozott tűzeseteket főként a hőátadás, a kipattanó szikra és a műszaki meghibásodás okozza. A rossz műszaki állapotú, a nem megfelelően megépített, felújított vagy használt kémény is gyakran okoz tüzet – hangsúlyozta Sallai Péter ezredes, megyei katasztrófavédelmi igazgató.

A megyében 2009-ben 59, tavaly 56, ez évben idáig 49 tűzeset köthető hőtermelő berendezésekhez. Kémények említett hibája miatt tavalyelőtt 21, 2010-ben 29, idén október 22-ig 25 tűzhöz kellett vonulniuk a tűzoltóknak.

Sallai Péter többek között arra hívta fel a figyelmet, hogy a szilárd tüzelőanyag-üzemelésű fűtőberendezés és az égéstermék-elvezető cső közelében ne tároljanak éghető anyagokat, hulladékot és tüzelőanyagot. A füstcső közelében éghető falburkolatot ne helyezzenek el.

– Fontos, hogy a lakosság a szilárd tüzelőanyaggal üzemelő fűtőberendezés begyújtásához ne használjon tűz- vagy robbanásveszélyes éghető folyadékot. A műanyag szemetesedényekbe ne öntsék ki a még izzó-forró salakot vagy hamut, hanem a kihűlésig egy nem éghető anyagú edényben tárolják. Tudni kell, hogy a szén öngyulladásra hajlamos, ezért nedves állapotban ne tárolják be. A kályha közvetlen közelében ruhát ne szárítsanak és a cserépkályhára terítve sem – mondta többek között Sallai Péter.

AZ Égáz-Dégáz Zrt. hálózati igazgatója, Molnár Károly elöljáróban elmondta, a társaság területén 16 esetben – a megyében egy – következett be CO-mérgezés, 26 ember – a megyében egy – ember sérült emiatt.

– Az elmúlt három év statisztikáját figyelembe véve a bekövetkezett szén-monoxid-mérgezések közel negyedénél közrejátszott a nagy teljesítményű páraelszívó beépítése, légbeeresztő elem alkalmazása nélkül egyharmadában építészeti átalakításokat hajtottak végre a lakásokban, illetve fokozott légzáró kivitelű nyílászárókat építettek be. Ennek következtében megváltoztak a lakótér légellátási viszonyai.

Az égéstermék-visszaáramlás a kéménybe kötött készülékeknek több mint negyven százalékánál játszott közre. Ha lakásfelújítást, átépítést, nyílászárócserét, szagelszívó beépítését tervez vagy végeztet valaki, feltétlenül kérje ki szaktervező segítségét – hívta fel a figyelmet Molnár Károly.

A Kétüsz Győr Kft. ügyvezető igazgatója, Harnisch Róbert a tulajdonosok kötelezettségére hívta fel a figyelmet.

– Sajnos egyre több esetben marad el felülvizsgálatunk, csak évenkénti ellenőrzésünk során tudjuk megállapítani egy-egy gázkészülék cseréjét, új készülék üzembe állítását – mondta Harnisch Róbert.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Frontális ütközés Tét és Tétszentkút között - galéria

Két gépjármű frontálisan ütközött néhány perccel 19 óra után a 83-as főúton, Tét és Tétszentkút… Tovább olvasom