Kisalföld logö

2017. 07. 21. péntek - Dániel, Daniella 21°C | 31°C Még több cikk.

Folytatódnak a nyugdíjas-egyetemi előadások

A nyugdíjas-egyetemi évnyitókat október 11-én tartják: Sopronban a tavasszal elkezdett előadás-sorozat folytatódik, Győrben már a harmadik szemeszter kezdődik el. Mindkét városban újdonságokkal várják az érdeklődő szépkorúakat.

Telefonos jelentkezés. Regisztrálni a Nyugdíjasegyetem győri előadásaira október 3-án, 4-én, 5-én, hétfőn, kedden és szerdán lehet 8 és 15 óra között. A telefonszámot, amit majd ebben az időszakban hívni lehet, hétfői számunkban jelentetjük meg. Várhatóan sokan szeretnének majd egyszerre jelentkezni, ezért a szervezők türelmet kérnek a nyugdíjasoktól. Házaspárok, barátok egy hívás keretében is regisztrálhatnak, név, lakcím és elérhetőség – telefonszám vagy e-mail – megadására lesz szükség.
A Győri és a Soproni Nyugdíjas- egyetem öt-öt előadását is október 11. és december 6. között rendezik meg. Regisztrálni a soproni előadásokra ezen a héten, a győriekre a jövő hét elején lehet. A hűség városában szó lesz az unokák fejlődéséről nagyszülői szemszögből és például az iszlámról, nyugatról nézve. A megyeszékhelyen többek közt a történelem és a természet viszonya, a tömegközlekedés korszerű példái kerültek az előadók témái közé.

A győri Széchenyi István Egyetem és a soproni központú Nyugat-magyarországi Egyetem ezúttal is vállalta a házigazda és a főszervező szerepét. A rendezvénysorozatok újraindulásánál bábáskodik a Pannon Nyugdíjas Szövetség és lapunk, a Kisalföld is.

A győri Nyugdíjasegyetem októbertől folytatódik, a harmadik szemeszter előadásait kedd délelőttönként 10 és 11 óra között tartják meg kéthetente a Széchenyi-egyetemen. Ezer nyugdíjas vehet részt a tanórákon, jövő hét elején lehet regisztrálni.

– A Nyugdíjasegyetem harmadik szemeszterén is változatos előadások várják a hallgatókat. Szó lesz a győri elitről, a különböző kultúrákról, a magyar tájakról, népi hagyományokról. Úgy állítottuk össze a programot, hogy a közönség kedvében járjunk és az előadások kapcsolódnak intézményünk kutatásaihoz. Tudományterületükről az előadók érdekesen, közérthetően beszélnek, ami nem is kis kihívást jelent – mondta el dr. Rechnitzer János, a győri Széchenyi István Egyetem rektorhelyettese és hozzátette: még vonzóbbá teszi a rendezvénysorozatot, hogy a helyi oktatók mellett külső előadót is meghívnak meglepetésként a magyar tudományos élet meghatározó személyiségei közül. Már tárgyalást folytatnak erről az idén hetvenéves Glatz Ferenc történész, akadémikussal.

Ezúttal is leckekönyvet, oklevelet kapnak a nyugdíjas hallgatók és érdemes lesz szorgalmasan eljárniuk a tanórákra, mert jutalmakat sorsolnak ki köztük. Az újdonság, hogy nem az aulában lesznek az előadások, hanem a jól felszerelt egyetemi sportcsarnokban, ahol ezren kényelmesen elférnek. Mivel délelőttönként tartják a Nyugdíjasegyetemet, az idősek jobban beleláthatnak az intézmény életébe, ellátogathatnak az egyetemi könyvtárba, az intézményben kávézhatnak, ebédelhetnek, hogy egymással megvitassák az elhangzottakat.

– A Nyugdíjasegyetem eddigi tapasztalatai alapján az őszkorúak – ahogy én szeretem nevezni a nyugdíjasokat – nagyon aktívak, lelkesek, ha új ismeretek szerzéséről van szó. Tudáséhségüket akarjuk a továbbiakban is kiszolgálni, szeretnénk egyre jobban kinyitni az egyetem szűk kapuját számukra is – mondta el Rechnitzer professzor.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vasárnapi Túrák: két keréken a Bakony szívébe!

A Vasárnapi Túrák következő állomásán október 2-án Pápa és Bakonyszentlászló között kirándulnak a… Tovább olvasom