Kisalföld logö

2017. 06. 24. szombat - Iván 18°C | 33°C Még több cikk.

Folytatódik a médiaképzés

A győri Móra-iskolában 1998 óta folyik médiaképzés, amelyet a Kisalföld is támogat.
A győri Móra-iskolában 1998 óta folyik médiaképzés, amelyet a Kisalföld is támogat. Az intézmény emellett helyet ad a szombathelyi főiskola kihelyezett tagozatának.

Nyolc évvel ezelőtt határozott úgy a Móra Ferenc Általános és Középiskola Győrött: a hagyományos, 1.-től 12. osztályig terjedő közismereti tárgyak mellett megkezdi a szakoktatást a 13. és a 14. évfolyamon. Az úgynevezett humán szakirány választása jegyében a médiaképzésről határozott az iskola vezetése 1998-ban.

A döntés hátterében az állt, hogy akkor volt felfutóban a regionális kereskedelmi rádiózás és tévézés, és egyre népszerűbbé vált a bulvársajtó. Az iskola megfelelő, erőteljes szellemi és anyagi támogatást kapott a Kisalföldtől – emellé idővel csatlakozott számos elektromos regionális médium: rádió, tévé, világhálóra „fölkapaszkodott" honlap.

Az említett ismereteket jelenleg már 8. osztályban tanítják. A gimnázium 11. osztályában, legalábbis a Mórában, humán órákon a médiaismereteket tovább bővítik. Az iskola ily módon teremt alapot, hogy az érettségi utáni négy féléves szakképzéssel érdeklődő diákjai éljenek.
Akik sikeresen végeznek, azok újságnál, rádiónál, tévénél, cégeknél helyezkednek el, vagy folytatják tanulmányaikat főiskolán, egyetemen egy választott szakon.

Az első évek sikeres kezdeményezéseinek következménye, hogy a kétéves szakképzés mellett a Móra otthont ad a szombathelyi Berzsenyi-főiskola kihelyezett tagozatának (ha a jelentkező diá-

kok felvételi lapjukon megjelölik, hogy Győrött szeretnének tanulni). A kihelyezett tagozaton intézményi kommunikátorokat képeznek.
A Móra tanári karán kívül részt vesznek az oktatásban a főiskola elismert oktatói. Horváth Miklós, az iskola igazgatója úgy véli, hogy „ütőképes a tanári stáb" (köztük tapasztalt pedagógusok, szerkesztők, riporterek, számítógép-rendszergazdák), a BDF bizonyára ezért (is) helyezi ki e tagozatát Győrbe.

A kapcsolatokban szerzett tapasztalatok ösztökélték az iskolavezetést arra, hogy a győri Széchenyi-egyetemmel a szombathelyihez hasonló együttműködésre törekedjék. Ennek eredményeként a Mórában az érettségi utáni jogi asszisztensképzés is megkezdődött.


Volt rá szakmai igény, továbbá az egyetem is úgy számol az asszisztensekkel, mint lehetséges jogászutánpótlással. Az igazgató szerint a szakoktatásnak e felsorolt lehetőségei (médiamunkás, kommunikátor, jogi asszisztens) illeszkednek a mostanában sokat emlegetett bolognai rendszerbe. E képzési formákban azoknak a fiataloknak az ismereteit alapozzák, akik valamelyik egyetemi fokozat megszerzése iránt (is) éreznek késztetést.

Horváth Miklós igazgató végezetül három gondolatot említett. Úgy fogalmazott: örül annak, hogy egyre több mórás diák dolgozik a helyi médiaműhelyekben vagy cégeknél. Az iskola iránt továbbra is bizalommal viseltetnek az újságok, a rádiók és a tévék, a szerkesztőségek megértik és segítik törekvései valóra váltását. A Móra nyitott valamennyi diák iránt, aki a régió középiskoláiból a szakképzőbe vagy a felsőfokú kihelyezett tagozatra jelentkezik a kiszemelt egyetemen vagy főiskolán. Megjegyezte még: az iskola a gyakorlati készségek elsajátításában segíthet legtöbbet (szinte 50 százalékos arányban). A

médiaműhelyekben, a szerkesztőségekben, illetve az oktatási intézmény pályázati pénzből berendezett stúdiójában a laptördelés és a tévés műsorszerkesztés fogásait ismerhetik meg azok a fiatalok, akik a jövőben a médiát készíteni vagy érteni akarják, bármilyen szakirányba fordul sorsuk a munkaerőpiacon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fénytorony a csomópont közepén

Téli pihenőn vannak az építők, az idő kedvezőbbre fordulásával folytassák a győri Fehérvári úti munkát. Melkovics Hubától, a Hídépítő rt. építésvezetőjétől megtudtuk, a vasút feletti híd gyakorlatilag teljesen elkészült, itt tavaszra már csupán a védőréteg maradt. Gecser Béla műszaki ellenőr, az Utiber mérnöke lapunknak elmondta, eddig minden az ütemterv szerint készült. Tovább olvasom