Kisalföld logö

2017. 10. 18. szerda - Lukács 12°C | 23°C Még több cikk.

Folytatódik a lakóutcaprogram

Győr - Az útépítések éve (is) volt a 2008-as Győrött, sok lakóutca és útszakasz megújult, jelentős változások történtek az állami kezelésű főutakon is. 2009-ben hasonló vagy még nagyobb szabású munkálatok várhatók.
A városi útfenntartásért felelős útkezelő szervezet életében nagy előrelépés volt a 2008-as év. Egy évre számítva még soha nem fordíthattak ekkora, 2 milliárd 372 millió forint összeget, amelyből egyebek között megvalósították az 1,5 milliárd forint értékű Közlekedéskorszerűsítés 2008 elnevezésű, nagyrészt lakóutcák vagy kisebb forgalmú, ámde annál rosszabb állapotú utcák felújításából álló programot - mondta el lapunknak Máthé-Tóth Péter tájékoztatásért felelős munkatárs.

Az említett programban 22 utcát újítottak fel teljes hosszúságban, 24 utcát pedig valamely szakaszán. Korszerűsítettek 8 csomópontot, kialakítottak 183 új parkolóhelyet, biztonságosabbá építettek át 11 gyalogátkelőhelyet... A munkálatok mértékére jellemző lehet, hogy összesen 20.832 tonna aszfaltot építettek be - ez 10 ezer(!) teherautónyi mennyiség.

Egy ekkora program megvalósítása, mondta Máthé-Tóth Péter, időigényes, hosszú előkészületet követelt. De így is előfordult, hogy műszaki okok miatt idén részben teljesült egy-egy feladat, vagy áthúzódik a 2009-es évre. Ilyen például a Bajcsy-Zsilinszky útnak a Jókai u. és Munkácsy u. közötti kopórétege és új járdája. A Vörösmarty utca járdaburkolata is tavaszra marad. Szintén az első jövő évi munkálatok során készül el a Felüljáró, a Liezen-Mayer és Somogyi Béla utcák felújítása. A Temető utca esetében az építési engedélyezés során felmerült áttervezéseket követően lehet számítani a faltól falig terjedő átépítésre.

A Szent István úti forgalmi átalakítás tovább folytatódik. Tartósan száraz, fagypont feletti hőmérséklet esetében újra útépítők és burkolatijel-festők foglalják el a Jókai utcát, a Révai utcát, a Városház teret, a Szent István utat és a Teleki utcát. Az új forgalmi rend érvénybe léptetése egy időben kezdődik a munkálatok végén - ezt akár többnapos olyan állapot előzi majd meg, amikor a jelzőlámpákat kikapcsolják.

Az útkezelő szervezet az említett programok kívül - útfenntartási feladatként - egyéb útfelújításokat is végzett, egyebek között a Petárda, az Öreg és Kenderföldi utcában, a Mákos-dűlőben. A költségvetésben szereplő járdafelújítási programból a városrészekben összesen 27,7 kilométer járda újult meg. Az év útkrónikájához tartozik még, hogy voltak kátyúzások, a Szauter u. folytatására a Fehérvári útig 653 millió forint állt rendelkezésre, Szabadhegy, Újváros és Győrszentiván csapadékvíz-elvezetésére 400 millió forintot költöttek.

A jövő évi lakóutcaprogramot már jóváhagyta a város közgyűlése: ez több mint 1,9 milliárd forint értékben 71 utcát érint. A közműtulajdonosokkal megtörtént az első egyeztetés, összehangolás, és elkezdődött 20 építési engedélyt igénylő feladat tervezői kiválasztása is.

Máthé-Tóth Péter szerint 2009-ben hasonló felújításokra és forgalmi akadályozó tényezőkre kell számítaniuk a közlekedőknek. Azt gondolja, továbbra is szükség lesz a közlekedők, lakók türelmére. De jobb elviselni a felújítások hátulütőit, mint azt, ha nem történne semmi.

Bajcsy-Zsilinszky út: A teljes felújítása áthúzódik a 2009-es évre, akkor készül el a Jókai u. és Munkácsy u. közötti kopórétege és új járdája.
Bajcsy-Zsilinszky út: A teljes felújítása áthúzódik a 2009-es évre, akkor készül el a Jókai u. és Munkácsy u. közötti kopórétege és új járdája.

Az állami utakon is

Győr állami kezelésű útjain is jelentős munkálatok voltak 2008-ban. Ezek között említhetjük, hogy a Fehérvári úthoz vezető átépített Zöld utca mellett zajvédő fal készült. Húsvét után elkezdték a Fehérvári út Kacagány utca és Mészáros Lőrinc utca közti szakaszának teljes átépítését, ez némi csúszással júniusban fejeződött be, ám a Körkemence utcai csomópontban a jelzőlámpás rendszer csak októberben kezdett működni (nem az útépítők feladata, hanem kapcsolódó beruházás volt). Októberre kész lett a Pápai úti új csomópont és a Marcalvároson átvezető 821-es főút egy szakaszának felújítása (mindegyik komoly forgalmi akadályokkal járt). 2009-ben - a már aláírt szerződések értelmében - körforgalmú csomópont épül a Graboplastnál és Likócson, az Audi felé vezető útnál.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elmarad az átlagtól a béremelés

Nyugat-Dunántúl - Tavaly 100 milliárd forinttal több személyi jövedelemadót vallottak be a… Tovább olvasom