Kisalföld logö

2017. 11. 21. kedd - Olivér 3°C | 9°C Még több cikk.

Folytatják a magyar hegymászók keresését

A kínai külügyminisztérium illetékese ígéretet tett arra, hogy további lépéseket tesznek a négy eltűnt magyar hegymászó keresésére – jutott el a hír szerda délután Magyarországra.

A szecsuani hegyi mentők folytatják a kutatást a Himalájában eltűnt hegymászók megtalálásáért – tudatta a Magyar Távirati Iroda tudósítójával Kusai Sándor magyar nagykövet Pekingben. Portálunkon  olvashatták, hogy a csapat tagjai között van egy győri származású fiatalember is, Pechtol Balázs.

Kusai Sándor helyi idő szerint szerda délután a kínai külügyminisztériumban felkereste az európai ügyekért felelős főosztályvezetőt, és miután megköszönte a kínai fél eddigi erőfeszítéseit, tolmácsolta a magyar kormány, a külügyminisztérium és a hozzátartozók kérését, hogy minden lehetséges eszközzel folytassák a keresést, amíg a legkisebb esély is van még a hegymászók megtalálására.

A magyar misszióvezető ígéretet kapott a kutatás folytatására. A mentőcsoport eddig öt alkalommal volt fenn a hegyen, ahol az alaptáborban megtalálták a magyarok hátrahagyott felszerelését, és mintegy ötezer méteres magasságban a rendelkezésükre álló technikai felszereléssel, nagy erejű távcsövekkel nyomkutatást végeztek, de nem jutottak eredményre.

A 4–6 tagú keresőcsapat, amelynek résztvevőit a kimerítő feladat miatt időnként váltják, hamarosan ismét útnak indul. Ezúttal egy másik útvonalon, új irányból igyekeznek megközelíteni azt az 5200–5400 méter magasan lévő területet, ahol a magyarokat sejtik. A helikopterek bevetésére vonatkozó kérdésre a nagykövet azt mondta, hogy a kínai hadsereg számára rendelkezésre álló helikopterek – az aerodinamikai sajátosságok miatt – legfeljebb 4000–4200 méter magasságban tudnak repülni, az pedig az alaptábor szintje. A nagykövet közölte, korábbi információkból tudni lehet, hogy az előrejutást a kritikus szakaszon ötszáz-ezer négyzetméteres jégomlások akadályozzák.

Olvasóink írták

  • 1. Révfalusi-szúnyog 2009. november 15. 16:00
    „Helyi kínaiak szerint figyelmeztették őket, hogy jégomlás várható. Nem lavina!, hanem jégomlás. Az pedig adott esetben jégpengeként vágja ketté a delikvenst. Azt is elmondták nekik, hogy arrafelé sosem járt még ember, kerüljék, menjenek arra, amerre már viszonylag ismerősebb a terep. Nem fogadtak szót.Valószínűleg jégkocka lett belőlük.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Docens lett a tábornok

A Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem szenátusa címzetes egyetemi docens címet adományozott Varga… Tovább olvasom