Kisalföld logö

2016. 12. 11. vasárnap - Árpád -3°C | 8°C

Folyt a (mű)vér: tragikus baleseteket szimuláltak Győrben

A győri Rotary klub úgy gondolta: a tizenévesek akkor értik meg, hogy az ittas vezetésnek milyen veszélyei lehetnek, ha a saját szemükkel látnak egy halálos balesetet – bemutatón. Ha csak egyetlen tragédiát sikerült ezzel megelőzni, akkor már megérte.


Az elmúlt tíz évben átlagosan kétezer-ötszáz ittasan okozott baleset történt Magyarországon.

Tavaly lényegesen kevesebb ilyen eset volt, de a szám így sem kicsi: 1883. Döntő részt személygépkocsival okozták a baleseteket (897), de a kerékpárosoké is magasnak mondható (480).

Győrben mintegy ezer középiskolás diák nézett meg tegnap egy halálos balesetet: annak pontos szimulációját, ahol a diszkóból hazafelé tartó tinik karamboloznak.

Ebben az évben szeptemberig a biztosítók összesen mintegy 12 ezer balesetet regisztráltak, ezeknek nagyjából a tíz százalékában volt ittas vezetés az ok.

Galéria kép
A szimulációban és a kisfilmben a Keleti István Művészetoktatási Intézmény (KIMI) Győri Tagozatának diákjai vettek részt.

Ezek azok a számok, amelyek a tizenhét-tizennyolc évesek mindennapjaiba nem épültek be; gyaníthatóan nem is tudnak róla, mert ilyen statisztikát nem böngésznek. A győri Rotary klub, s annak ifjúsági szervezete, a Rotaract ezért gondolta úgy, hogy a veszélyre másképp hívja fel a figyelmet – úgy, hogy az a fiatalokhoz is eljusson.

Győrben mintegy ezer középiskolás diák nézett meg tegnap egy halálos balesetet: annak pontos szimulációját, ahol a diszkóból hazafelé tartó tinik karamboloznak. "Azt reméljük, hogy a végén csend lesz a felállított nézőtéren" – mondta a rendezvény előtt Heim Gábor a Rotary Club Győr nevében.

Galéria kép


Vörös Krisztián tizenegyedikes diák ismeretségi körében voltak kisebb balesetek, de ahogy mondja, szerencsére egyik sem volt súlyos.

Ezek nyilvánvalóan hatottak rá, s a barátaira is, de ő maga mondja, hogy egy ilyen, sokkoló "játék" kell ahhoz, hogy valóban felfogják: egy felelőtlen döntés az életükbe kerülhet. Gulyás Éva végzős a Kazinczy-gimnáziumban, ő szerencsésebb, mert környezetében még senkit nem ért baleset.

"Akit én ismerek, nem ül ittas vezető mellé, de azt nem állítom, hogy nem láttam már ilyet. Akkor fogjuk fel, hogy mi történhet, ha már láttunk ilyet. Most láttunk."

 A rendezvényen mindenki ingyenesen vállalta a részvételt. A szereplőkön kívül a mentők, a tűzoltók, a rendőrség, a katasztrófavédelem és a temetkezési vállalat is, amely a halottszállító autót küldte. Megrázó volt a "játék", amelyet lehet, a nézők is utólag értenek meg.

"Ha csak egyetlen tragédiát sikerült ezzel megelőzni, akkor már megérte" – mondta Horváth Csaba városi rendőrkapitány, aki személyében képviselte a rendőrhatóságot.

Korábban:

Tragikus baleset szimuláltak Győrben az Eszperantó út Tihanyi Árpád út és Mészáros Lőrinc út közötti szakaszon. Fotók, videó.

A Rotary Club és Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata a területen az alkohol és drogfogyasztás veszélyeinek kihangsúlyozását szolgáló baleseti szimulációt tartott, amelynek célja: drámai eszközökkel rádöbbenteni a jogosítványuk megszerzése közelében álló fiatalokat az alkoholos és más tudatmódosító szerek hatása alatti vezetés beláthatatlan, nem ritkán tragikus következményeire.

Videó: Cseh Róbert

A Rotary a világ több országában mutat be hasonló szimulációs történeteket, Győr városa pedig kiemelt hangsúlyt fektet a prevencióra, a fiatal korosztályt megcélzó, figyelemfelkeltő kampányokra.

Galéria! Fotók: H. Baranyai Edina

Olvasóink írták

 • 15. Morpheus 2011. október 14. 12:35
  „6. Bogado:
  Háborog a rosseb, nem vagyok én tenger :) (amúgy se vagyok egy nagy hozzászóló + tudtommal nem is találkoztunk még :) ). Csak megjegyeztem. Lehet hogy volt róla cikk itt is, de az elveszett a hétvégi partybeszámolók, a "Hogyan parkolunk ma" x10-el, valamint a "milyen színű papucsot viselt fluor" színvonalú "tudósítások" folyamában...”
 • 14. matuskaszilveszter 2011. október 14. 08:53
  „csak az a baj hogy a normálissabbak mentek el, aki meg sz. ik az egész kreszre , másokra, az nem volt ott .Egyébbként szelektív az emlékezet, most megráz ,de OTT ABBAN A PILLANATBAN! elmegy az ész és kész a tragédia!Hányszor olvastuk már az egyébként jótanuló ,rendes, visszafogott fiatalokról szóló nekrológokat......”
 • 13. orkodo 2011. október 14. 08:38
  „Erről van szó! Több ilyen bemutatót!!”
 • 12. kisember1 2011. október 14. 07:38
  „Több mint egy évtizeddel ezelőtt sikerült egyet Budapesten látnom, ami sajnos valós volt és az áldozat egy kisgyerek volt. Hibás? A motoros volt és a szülő. A motoros, aki 120-as tempóban bevágott előbb a busz elé, amin utaztam, majd egy több autót előzgetett hol jobbról hol balról. Majd 5 perc múlva utolértük, a motoros az úton feküdt, hatalmas vértócsa, így valószínűleg áldozata is lett a dolognak. Az anyuka, aki vezette az autó, valószínűleg elkapta a motoros jóvoltából a kormányt és a villanyoszlopra kenődött. A kisgyerek az autó előtt hevert, ott is jelentős vértócsa volta, az anyukája hangosan sikítozott (a kisgyerek csak úgy lehetett az úton, ha nem volt bekötve.
  Olyan 5 éves lehetett és nem mozdult. A mentők nem értek még ki, máig nem tudom, hogy kivel mi lett, de az osztálytársaimmal végigsírtuk az utat, úgy sokkolt az eset minket.”
 • 11. Levi104 2011. október 14. 06:56
  „Eddig egyszer fordult elő velem,h épp részese voltam egy olyan balesetnek amikor,ketten ültek a kocsiban (fiú és lány- valószinű egy pár voltak).
  A srác meguszta kisebb-nagyobb sérülésekkel,míg a lány sajnos beszorulva a kocsiban hunyt el...a srác folyamatosan kérdezgette,saját ellátása közben,h "Mi van a kedvesemmel?!?!... a kollegámra maradt, h közölje vele...hasonló,szívszorító...”
 • 10. pongibongi 2011. október 14. 00:09
  „2:10-nél nálam is eltört a mécses... senki ne élje át ezt! ezt kívánom! az egyik leg értelmetlenebb halál közúti balesetben meghalni. főleg vétlenül...”
 • 9. poltergeist84 2011. október 13. 23:25
  „Joooóóó! Le a kalappal, szép volt! Még sok ilyet, mindenhol, kötelező jelleggel! (Persze csak prezentáció szinten!)”
 • 8. Levi104 2011. október 13. 20:40
  „Kellett nagyon ez a sokkoló prezentáció...remélem elgondolkodnak azok,akik "érintettek"...
  Ügyesek voltatok srácok...a megszokott felállás...”
 • 7. Mátyásfeketeserege 2011. október 13. 20:14
  „jeleznénk a tisztelt rendőrség felé is,de úgyse fog történni semmi.na mind1......

  Honnét tudod? Ha meg sem probálod
  Ha meg szóltál és nem történik semmi te akkor is megtettél minden tőled telhetőt.”
 • 6. bogabo 2011. október 13. 19:35
  „Morpheus: pár nappal ezelőtt azon háborogtak a hozzád hasonlók, hogy miért kell ebből ennyit kihozni.”
 • 5. misskittina30 2011. október 13. 19:15
  „Erre kivitték az iskolák a diákokat kötelező jelleggel? Én se hallottam, hogy annyira hirdették volna...”
 • 4. laca123 2011. október 13. 19:12
  „FIGYELEM!!!nemsokára élesben is lesz ilyen baleset este 5-6 között,Hegyeshalom kishatár és y elágazás közöttt.MERT A KRG-... RENDSZÁMÚ TUSKÓ SZÜRKE BMW-S ingázó CSÁVÓ MIATT MEGHAL VALAKI(k),..Mindkét vasúti átjáróban előzve (nem 70el előzve a sorokat),záróvonalak nuku,más autók leszorítása az útról-szembejövők is (NEM VICC),minden este!!!!!mindenki fél ha megjelenik,nagyon elegünk van már! jeleznénk a tisztelt rendőrség felé is,de úgyse fog történni semmi.na mind1......
  csak egyszer nehogy álló helyzetben találkozzunk........
  Ha a moderátor véletlenül olvasná,nyugodtan küldheti az óvári rendőrségre.köszönjük...”
 • 3. Titti8814 2011. október 13. 18:31
  „Itt is volt róla cikk, hogy lesz!”
 • 2. Guci01 2011. október 13. 18:07
  „Húúúúúúúú, ez a film átkozottul sokkoló! ! ! Én bevallom derekasan, lejöttek a könnyeim. Már a baleset gondolata végett is, de amikor letakarták azt a fiút, majd pedig berakták a koporsóba, ISZONYÚ! ! ! Hááát, sajnos sokan vagyunk, akik ezt már átélhettük, de kívánom ezeknek a fiataloknak, hogy SOHA NE TUDJÁK MEG, milyen érzés, mikor egy barátjukat, hozzátartozójukat elveszítik ily módon! Remélem, nekik ez egy emlékezetes előadás volt!”
 • 1. Morpheus 2011. október 13. 17:04
  „Tök jó, hogy "ilyen sok" helyen meg volt hirdetve ez a program...”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aláírásokat gyűjt a Győri SZDP

"Építsenek azonnal szociális lakásokat az önkormányzatok!" - áll a SZDP Győri Városi Szervezete… Tovább olvasom