Kisalföld logö

2017. 05. 30. kedd - Janka, Zsanett 17°C | 30°C Még több cikk.

Folyók víz nélkül

Győr valamikor a négy folyó városa volt, ma már csak a Rába és a Mosoni-Duna maradt meg. De milyen állapotban?
Győr valamikor a négy folyó városa volt, ma már csak a Rába és a Mosoni-Duna maradt meg. De milyen állapotban? Folyók, víz nélkül. Több évtizeden keresztül nem volt mederkotrás, az eliszaposodást mindenki láthatja. Jelenleg hiányzik minimum két méter vízmennyiség. Víz nélkül a szomszéd területek talajvíz-utánpótlása megszűnik. A szegélyerdők – mint a táj igen fontos jellegzetességei – gyérülnek, kipusztulnak, az élővilág drasztikusan pusztul, fajok tűnnek el a növény- és állatvilágból.

A halállomány még érzékenyebb a folyó romlására. Lassan oda jutunk, hogy nem lehet folyami halat fogni a Mosoni-Dunán. A partok kiszáradnak, sem fatermelésre, sem úgynevezett jóléti erdőnek nem alkalmasak. Pihenőterület funkciója megszűnőben. A Mosoni-Duna torkolati művének megépítésével, a víz felduzzasztásával ezek a bajok és még sok más probléma gyógyíthatók lennének rövid idő alatt. Ez fontos szempont, mert az idő rohan, teendőink pedig igen sürgősek. A Mosoni-Duna kellő mennyiségű vizének megtartásával szinte újjáéledne a folyó, és igen előnyös hatása lenne a Rába életére, élővilágára is.

A duzzasztás előnyös hatásainál nemcsak az élővilág javulására kell gondolni, hanem gazdasági előnyeire is. A turisztikát ma már a gazdasági ágazatok közé sorolják.

Óriási lehetőség rejlik abban, ha a Mosoni-Duna egész évben hajózható lenne. Mosonmagyaróvártól Gönyűig járhatnának a séta- és a szállítóhajók. Ennek kapcsán fontos és eredményes vendégtartó feladatokat láthatna el sok Duna menti község is. Községi kikötők, kempingek, szállodák, éttermek várhatnák a sportszerető turistákat. Győr esetében újraéleszthető lenne az Iparcsatorna szállítási funkciója, hiszen úgyis emiatt készült. A régi ARTI-raktár és mellette több új raktárház is előnyösen működhetne. Talán még az Audi és más üzemek is a nagyon gazdaságos vízi szállítás felé fordulnának.

Ez szolgálná igazán és közvetlenül a környezetvédelem ügyét, amely mellett fővárosunkban rengetegen szónokolnak, de nem tesznek érte semmit. Sőt, ha egy vidéki város tenni akar valami nagyon lényeges dolgot a cél érdekében, azt a budapesti „szakértők" rögtön ellenzik. Pedig már egyszer nagyon megbuktak – a vízlépcsővel kapcsolatosan – „szakértői" képességeikkel, papírtigriseiket is beleértve.

Ezen érvek alapján biztosan kijelenthető, hogy a Mosoni-Duna vizét a Gönyűnél kiépítendő műszaki berendezéssel duzzasztani kell a jelenlegi kis vízálláshoz mérten legalább plusz két méterrel és állandóan – de ennek pontos mértékét döntsék el a szakemberek. A szükséges mértékű műszaki beavatkozás után a Mosoni-Duna újra élni fog, de megújult életereje nagy kihatással lesz a Rábára és a többi folyónkra is. Győr legyen újra a folyók városa!

(A győri városházán ma délután 3 órakor fórumot rendeznek a tervezett vízszintszabályozásról. A levelet ennek előzeteseként közöltük.)
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bontás után nő ki Városrét

Eddig több tízezer négyzetméternyi épületet bontott el az Engel Group, hogy a Rába-gyár volt győri,… Tovább olvasom