Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 1°C Még több cikk.

Folyik az azbesztmentesítés

Befejeződött az első négy lépcsőház azbesztmentesítése Győrben, az Ifjúság körúton.

Országosan elsők között kezdődött el a veszélyes hőszigetelő anyag eltávolítása a panelépületekből a városban. Egy év alatt 22 ezer négyzetmétert mentesítenek a kivitelezők, erre 570 millió forint áll rendelkezésre.

Titokzatos labirintus: Az azbesztmentesítési munkálatokat hermetikusan elzárt sátrakban végzik
A győri házgyárban a ’70-es években gyártott panelházak építésénél azbesztet használtak az alagsori helyiségek, garázsok plafonjainak hőszigetelésére, tűzmentesítésére. Ezt a technológiát szinte csak a Győrben – a városban 70 ezer négyzetméter azbesztfelület van a panelekben –, illetve néhány Budapesten épített lakótelepen alkalmazták.

– A mentesítési programban az első négy lépcsőházzal elkészültek a kivitelezők – mondta lapunknak a helyszínen Janicsek Tibor, a város megbízásából az azbesztmentesítést koordináló Inszol Rt. ügyvezető igazgatója –, két és fél héttel ezelőtt kezdődtek el a munkálatok. A mentesítés ütemét, helyét az ÁNTSZ által megállapított veszélyességi sorrend alapján határoztuk meg, ezért fordulhat elő, hogy nem az épületek sorrendjében folynak a munkák.

Az igazgató elmondta: az azbeszt lebontására a győri önkormányzat 570 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert. Ebből az összegből 450 millió forintot az Európai Regionális Fejlesztési Alapból kapott a város, s további 120 millió forint a magyar költségvetési forrás. Az önkormányzat önrésze 30 millió forint. Ehhez a Belügyminisztérium EU-önerőalap-támogatási szerződése 18 millió forintot vállalt át. A projektre fordítható pénzből 59 lakóépület azbesztmentesítését végzik el, ez mintegy harmada a szükségesnek.
– A munkáknak az szabott határt, hogy a pályázatra legfeljebb hatszázmillió forint összegig lehet jelentkezni – tudtuk meg Janicsek Tibortól.

Az Ifjúság körút 57–63-as számú házak közös képviselője, Németh Imréné elmondta, hogy a közösségükhöz tartozó 7 lépcsőházból négyet azbesztmentesítettek. „Nagy bánatunk, hogy kimaradt három lépcsőház, de reméljük, később azokra is sor kerül. Az azbeszt helyett másik hőszigetelést kell felrakni, ez nem kis összeg lesz. Az árajánlatok két- és ötezer forint négyzetméterenkénti árat tartalmaznak. De legalább a rákkeltő anyagú szigetelés nem veszélyezteti tovább a lakók egészségét" – hangsúlyozta Némethné.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegényes győri pályázat

Eger, Pécs, Budapest, Debrecen, Miskolc honlapjaira elég rápillantani, komolyan veszik a második fordulót, hogy elnyerjék az Európa Kulturális Fővárosa címet 2010-ben. A gyor.hu oldalakon a mára már szinte lényegtelenné vált Rechnitzer-féle anyag jön csak fel. A benyújtandó anyag sok általánosságot tartalmaz, s eddig igazán gazdája sem volt a pályázatnak. Tovább olvasom