Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Földrengés fenyegeti Győrt? - a hír megalapozatlan

A Komárom-Esztergom megyei katasztrófavédelmi igazgatóság közleményt adott ki, amely szerint nem lehet megalapozottan kijelenteni, hogy újabb földrengés következik be.

A földrengéseket nem lehet előre jelezni, ezért nem lehet megalapozottan kijelenteni, hogy Komárom-Esztergom megyében szombaton újabb földrengés következik be - hívta fel a figyelmet a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Czomba Péter igazgató egy országos terjesztésű napilap, a Bors hírére reagált. A cikk szerint szombaton a 2011 január végi oroszlányi földmozgásnál nagyobb erejű rengés várható, amely Komárom és Győr között következhet be.

Az igazgató elmondta, a katasztrófavédelem ügyelete számos telefonhívást kapott, amelyben a lakosság érdeklődött, hogy a nap folyamán várható-e földrengés a megye területén. A tűzoltó alezredes leszögezte: a földrengéseket nem lehet előre jelezni. A lakosság a magatartási szabályokról a BM Országos Katasztrófavédelemi Főigazgatóság honlapjáról, a földrengés veszélyeztetettségről, aktuális és múltbeli földrengésekről a Geodéziai és Geofizikai Kutatóintézet honlapjáról tájékozódhat.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szombati közleménye ehhez még annyit tesz hozzá: a tudomány jelenlegi állása szerint legfeljebb azt lehet vizsgálni, hogy az adott terület földrengés szempontjából veszélyeztetett-e vagy sem.

Előzmények:

Az oroszlányi földrengés után aggasztó jóslat látott napvilágot: ma újabb, még nagyobb erejű mozgás várható. 

Szakértők szerint Komárom és Győr között következhet be a katasztrófa.

A Richter-skála szerinti 4,7-es erősségű földrengés rázta meg fél Magyarországot január 29-én 18 óra 41 perckor. Az 1985-ös berhidai óta ez volt a legerősebb hazai földmozgás, amely több mint egymilliárd forintos kárt okozott.

A világhálón azóta számos prognózis látott napvilágot, amely szerint február 12-én vagy az azt követő napokban egy sokkal pusztítóbb csapás vár hazánkra. A jóslat a tudósok között is vitát gerjeszt: a szakértők egyik fele szerint képtelenség előre jelezni a földrengéseket, a másik tábor azonban úgy vélekedik, hogy be lehet mérni a rengések várható helyét és időpontját - írja a borsonline.hu.

Juhász Árpád geológus ˝kacsának˝ minősítette a közeli földmozgással kapcsolatos híreszteléseket, mert szerinte nem lehet előre jelezni egy ilyen katasztrófát.

– Korai még búcsút venni szeretteinktől, az emberiség hosszú évszázadok óta talál ki magának apokalipszisről, elemi csapásokról szóló jóslatokat – összegzett Juhász a Fejér Megyei Hírlapnak.

Dr. Kováts László Dezső, a Budapesti Műszaki Egyetem egykori professzora azonban azt állítja: a földrengések megfelelő mérésekkel akár előre jelezhetők.

A cikk folytatása >>

A szeizmológusok, s a tudomány jelenlegi állása szerint nem létezik elfogadott földrengés-előrejelző módszer, egy adott területen csakis azt lehet vizsgálni, hogy földrengés szempontjából veszélyeztetett helyzetben van-e.

Olvasóink írták

55 hozzászólás
 • 55. heatanti@freemail.hu 2011. február 18. 19:03
  „...üdvözlettel...
  ....földrengések Győr környékén ,,??
  ...Jó volna már egyszer, tiszta vizet önteni a pohárba... El kellene mondani egy szakértő ( nem mellé beszélő, ..és nem is tudóskodó, de egyszerű nyelvezetű írással ) közreműködésével, hogy mi is van közel, távol kishazánk környezetében...már a talajtani, felszin és a mélyebb rétegekben alattunk.!! ... mert azt mindenki tudja, hogy ..egy medencében, hegykoszorú hatalmas "lavor" öblében élünk! ..de ennek évmilliókkal ezelőtti kialakulásáról ali van fogalma még a "műveltebbembereknek is..!!! ..arról meg szinte semmit sem tudunk"", hogy ezta nagy " tálat" hasogatták, hasogatják kissebb, nagyobb mélységekben u.n. árok, törésvonalak, amelyek nem, alig vagy igeni AKTÍVAK !! ..mondják a tudós fejek, ----nem lehet előre megmondani--- azt nem valóban, ..de, ... ... az ismert aktívitási zónák alapján, igenis a veszélyeztetett térségeket ...KELL !!! ...tudatosítani !!! ..ez nem pánikkeltés !!! ..az elmult 150 - 200 évről pontosnak mondható adataink vannak !!! .. ..sajnos, --itt a VIZES""" területek utólag felmerült gondjaira is utalok, bár e téren csodálatos szakembereink voltak, vannak ...mégis a legritkább esetben foglalkoznak építésrendészeti szinte a várható veszélyekkel !!! (mind két téma) . én /kérem ne meldöngetésnek vegyék, mint gyakorló kertépítő, annó++ mintegy 1000 letisztázott gépelt oldalon feldolgoztam, végigjártam, leírtam M.ország és környéke kőfajtáit, ---felhasználhatósági, hasznosítási érdeklődés motívált! E kapcsán lepődtem meg az általános ismeret - hiányon... Óhatatlanul "rengés" téma is elérhetőségembe került... nem egyszerű a legyintés e tárgyban, ...és nem elhanyagolható a szakemberek, ..az építőipar szempontjából KÜLÖNÖSEN ! ...a talajfelszin mozgásait pedig ../lásd az utóbbi "lösz!" omlásokat , m.o.-ban több mint 250 km -es veszélyzóna --kiemelt!!!--- van ami javarészére nincs figyelem !!!.. s akkor még hol van az a cca 38 000 nkm ami alatt olaj- gáz-termálviz-szén-bauxit-urán stb kitermelés folyik, vagy folyt s mára potenciális élőhely veszélyt jelent ....annélkül hogy riogatni akarnék !!!az akkor volna ha a ..rendelkezésemre álló további cca 5000 oldalnyi "piszkozati anyagomat" borítanám""" ki !!!! ..távol áll tőlem !! de azért ugye, MÉGIS KÉNE EZZEL FOGLALKOZI, ..ÚGY LEGALÁBB SZŐRMENTÉBEN, DE ŐSZINTÉN REÁLIS BEMUTATÁSSAL ...JELZEM, ÉN A TÁRGYBAN nem vagyok szakember, én csak egy nyugdíjas kis kertépítő vagyok, voltam....
  tisztelettel, ÜDVÖZLETTEL ((AZÉRT NEM ÁRTANA, HA VISZONTVÁLASZRA MÉLTATNÁNAK...KÖSZÖNETTEL.. ITT A NETTEL...""" HEATANTI@FREEMAIL.HU !!! KISBETŰVEL!!! SKYPE ESTE 6-7 H között partnerré fogadva" h.a.a.”
 • 54. soppet 2011. február 14. 09:11
  „Rémhírterjesztést a Btk. bünteti.
  Aki így próbálja meg magát népszerűsíteni az ellen a megfelelő büntetőeljárást hivatalból indítsa el az ügyészség!
  Nonszensz, hogy ez is megtörténhet Magyarországon!”
 • 53. Agent 2011. február 13. 21:27
  „52, hát ez így igaz, csak nem egy olyan országban amely nagy arányú szellemi nincstelennel "büszkélkedhet", itt még az öt évente ismétlődő "jön a világvége" jóslatot is képesek komolyan venni:) Ne várjuk az ilyen jellegű humor megértését olyanoktól akik izaura felszabadítására és eszmerálda szemműtétjére is képesek voltak pénzgyűjtésbe fogni....hogy ne is említsem a "meghaltabobijúing" miatti öngyilkosságot:):):)”
 • 52. titokgyula 2011. február 13. 20:40
  „Szerintem jópofa volt a hír. Semmi pánikkeltő nem volt benne. Valamivel ki kel tölteni a sorokat. Egy kis humor nem árt senkinek.”
 • 51. Jandex 2011. február 13. 12:43
  „49. jazmine33 2011.02.13. 09:41
  Jaaaaj,de irigy Valaki! :))) /mikor ütközünk egyet-kettőt?:))) /”
 • 50. Hunicum 2011. február 13. 11:37
  „Bele lehet bolondulni az örökös várakozásba. :)”
 • 49. jazmine33 2011. február 13. 09:41
  „pörkölt....nálunk volt :)) alatunk a szomszéd a 200 kg val..szexeltek :))))”
 • 48. Tibi1 2011. február 13. 08:51
  „Vasárnap van. Egy dolog a tudósítás - egy másik pedig a pánikkeltés...”
 • 47. Jandex 2011. február 13. 07:07
  „Arra ébredtem,hogy nem remeg a föld?! :))) Most mi lesz?:)))”
 • 46. surdilovics69 2011. február 13. 01:53
  „nem volt vazze:) talán majd holnap...”
 • 45. pörkölt 2011. február 13. 01:06
  „volt földrengés?”
 • 44. Hyppolit 2011. február 12. 22:15
  „A nyolcvanas években megjósolták, hogy a Gellért-hegy bele fog csúszni a Dunába. Azóta csúszik...A kacsát nem elhinni, hanem jól megsütve megenni kell, amúgy mindnyájan a Teremtő kezében vagyunk, kár filozofálni..”
 • 43. PityukaBá 2011. február 12. 20:29
  „emberek nemvolt még olyan észrevételük hogy valamit elakartak titkolni és ködösitettek most a szép kormányunkra gondolok és mégis bejött csak kerülik a pánikot azért gondolkodjunk...”
 • 42. Freehill 2011. február 12. 20:10
  „#40, nem csak egyharmad (#38) macskája volt az? :)
  Amúgy tényleg szégyen, hogy egy ilyen, nyilvánvalóan csak pánikkeltésre alkalmas álhír a kisalfold.hu címlapjára kerülhetett...”
 • 41. poltergeist84 2011. február 12. 19:35
  „Miért kell elhinni mindent, amit olvasnak? Hallottak már a HOAX szóról? Nem? Akkor itt az ideje utána nézni! Mondjuk itt: http://xmagazin.hu/pShowCikk.tvn?cid=11059”
 • 40. kisember1 2011. február 12. 19:33
  „Volt földrengés. Feldübörgött az alsószomszéd, mert zenét hallgattunk ...”
 • 39. gabmaster 2011. február 12. 19:20
  „Bármikor lehet földrengés, 150 évente esedékes egy erősebb a komáromi volt valamikor az 1700-as évekbe az utolsó tehát már bőven benne vagyunk az átlagba!”
 • 38. egyharmad 2011. február 12. 17:16
  „Mindenkinek!!

  A macskam mar fel oraja idegesen jarkal fel.ala egnek all a farka es nyavog. ez nemjelent jot!

  Ket dolog lehetseges. 1 Földrenges lesz Györben

  2 Üres a tanyerja! (ez a rosszbb,mert fel kell allni a fotelbol es.....)

  Lemegyek, megnezem.Ha felig van a tanyer,(bar en messze vagyok Györtöl)elökapok egy

  feher lepedöt,es elindulok a temetö fele! biztos ami biztos. Köszönöm a sok vidam percet

  amit Önökkel tölthettem!”
 • 37. kolopeti 2011. február 12. 16:55
  „még az időjárást se tudják előre jelezni nem hogy a földrengést !!!!!!”
 • 36. pörkölt 2011. február 12. 16:37
  „ha meglátom egy hírbe, hogy "bors" már nem is tudom komolyan venni.
  Remélem holnap már azt is megírjátok, hogy Olivér milyen büdöset <moderálva> a villában :D”
55 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Révais szalagavató a Richter Teremben - képriport

Szombaton tartották a győri Révai Miklós Gimnázium szalagavató ünnepségét. Tovább olvasom