Kisalföld logö

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 16°C | 26°C Még több cikk.

Földhasználat korlátokkal

A családi gazdaságokat táplálná, a mezőgazdasági üzemeket viszont kiszárítaná a földtörvény tervezete, amit kedden kezdett tárgyalni az Országgyűlés.

A jövőben csak magyar földművesek vehessenek és magyar gazdálkodók bérelhessenek termőföldet – ezt nevezte az új földtörvény egyik céljának Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a parlamentben a jogszabálytervezet tegnap kezdődött általános vitáján. A politikus hangsúlyozta azt is, hogy a kormány szeretné megerősíteni az agrárközéposztályt és támogatni a családi gazdaságokon alapuló középbirtokokat.

Az ördög persze ezúttal is a részletekben rejlik. Az új szabályozásra azért van szükség, mert 2014. május 1-jén lejár a földvásárlási moratórium, akkortól – a jelenlegi gyakorlattal ellentétben – minden magyar és uniós állampolgár egyforma feltételekkel vehet földet (vagy erdőt). Azaz a jogszabály éppen hogy lehetővé tenné a nem magyarok földhöz jutását is, igaz, olyan korlátokkal, amelyeket aligha teljesítenek. Eszerint földtulajdona alapesetben csak a földműveseknek lehet, akiken egyrészt azokat az egyéni gazdálkodókat, őstermelőket, családi gazdálkodókat kell érteni, akik legalább középfokú mezőgazdasági végzettséggel rendelkeznek. Rajtuk kívül ebbe a kategóriába tartoznak az ezüst- és aranykalászos gazdák, illetve akikről a hatóság igazolást ad ki, hogy legalább három éve mezőgazdasággal foglalkoznak. Ráadásul a vásárlást az állam megakadályozhatja, ugyanis – a Nemzeti Földalapon keresztül – elővásárlási jogot élvez.

A törvénytervezet birtokplafont is tartalmaz: egy gazda és közeli hozzátartozói kezén legfeljebb 1200 hektár föld lehet. Ugyanez a korlát vonatkozik a cégekre, volt téeszekre is, amelyek azonban a maximális területet csak akkor bérelhetik, ha a legutóbbi három évben legalább átlagosan száz embert foglalkoztattak. Tizenöt főnél kevesebb alkalmazott esetén legfeljebb 300 hektár „jár".

Éppen az utóbbi szabály miatt fő a feje sok vállalkozásnak a megyében is, köztük a Bácsai Agrár Zrt.-nek. Holczer József, a győri cég vezetője kérdésünkre elmondta: jelenleg 2300 hektárt használnak, amelynek felét – amennyiben így fogadják el a törvényt – fel kell majd adniuk a 2014 utáni években, ahogy bérleti szerződéseik lejárnak. Ez viszont szerinte azzal a következménnyel jár, hogy a megmaradó terület a mostani 95–100 helyett csak 50–60 munkást tud majd eltartani, így sokakat el kell bocsátani. „Az embereknek folyamatosan mondom, hogy 2020-ig leépítések lesznek" – tette hozzá Holczer József.

"A földtörvény évente néhány száz családi vállalkozást hozna helyzetbe, valamint azokat a kisparasztokat, akiknek nincs pénzük földet venni, de az államtól majd valamennyit bérelhetnek. Emellett a profi társas vállalkozások elleni támadásról van szó, a foglalkoztatási kötelezettség előírása ugyanis irracionális, így csak tönkremenni lehet. Erre jó példa, hogy az USA-ban ezerkétszáz hektárt három-négy ember művel, Franciaországban öt-hatszáz hektárral elbír egy család" – nyilatkozta a Kisalföldnek Raskó György.

A dunakiliti származású, 1994-től 1998-ig Kapuváron országgyűlési képviselő, az Antall-kormányban államtitkár agrárszakember ugyanakkor megjegyezte, hogy nem eszik olyan forrón a kását. A törvény ugyanis egyrészt másfél év múlva lépne életbe, másrészt a hosszú távú bérleti szerződések lejártukig – ami hosszú éveket is jelenthet – életben maradnának.

Olvasóink írták

  • 1. pancser 2012. október 17. 17:54
    „Az egész agrárgazdaságot irányító apparátus nemzet és vállalkozásellenes, a fantazmagóriák világában él. A Jakabot ha meglátom felmegy bennem a pumpa, de az összes többitől is a miniszterig bezárólag. A magyar mezőgazdaságot lezüllesztik, tönkreteszik, elriasztják a befektetőket. Látom, hogy az Agrárkamara prominens tagja, volt megyénkbeli tsz elnök a Jobbik kéretlenül bedobott újságjában hirdeti nacionalista, országellenes eszméit, hergeli az embereket a becsületes osztrák földhasználók ellen.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Petz-kórház: belépő a szuperszárnyba

Szerdán megnyitják a B épületet a D-vel összekötő, első emeleti folyosót a Petz-kórházban, amely már a "szuperszárny" része. Tovább olvasom