Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -4°C | 6°C Még több cikk.

Fókuszban Jancsifalu: `a keleti elkerülő út 2016 végére elkészülhet, a Fehérvári út mentesülhet a nagy forgalom alól´

Főként a Fehérvári utat elkerülő keleti út és a vigalmi negyed került célkeresztbe Jancsifalu fóruma során. Online interjú Kalmár Ákos önkormányzati képviselővel.


12 óra 22 perc

Az online interjú Kalmár Ákossal, Jancsifalu önkormányzati képviselőjével véget ért. Köszönjük Olvasóinknak az értékes felvetéseket, Kalmár Ákosnak a részvételt. 

 

Fotó: Bertleff András
Fotó: Bertleff AndrásKérdézz-felelek

- A Győr városát észak-északkeleti irányban elkerülő út beruházási projekt hogyan áll? Elkészültek már a tanulmányok? (Megvalósíthatósági tanulmány és Környezetvédelmi tanulmány).

Az észak-északkeleti irányban elkerülő út beruházásának várható határideje: 2015.12.31. (KIKSZ Közlekedésifejlesztési Zrt. honlapján olvasható) Ez alatt mit értenek? A határidő a tanulmányok elkészítésének a határideje vagy az út elkészítésének a határideje?

Keleti elkerülő út: "a beruházás tervezett befejezésének határideje 2016. december 31." 

Kalmár Ákos válasza: - A tanulmányok elkészültek, a kormány rövidesen elküldi őket Brüsszelbe, ugyanis az elkerülő út megvalósítását Európai Uniós támogatásból kívánják finanszírozni. A beruházás tervezett befejezésének határideje egyébként 2016. december 31.
 

Mikor készül el az elkerülő út? A Jancsifaluban élők már a 2000-es évek közepén demostráltak a Fehérvári út forgalma miatt
Mikor készül el az elkerülő út? A Jancsifaluban élők már a 2000-es évek közepén demostráltak a Fehérvári út forgalma miatt

Kormánygarancia van a Győrt kelet felől elkerülő útra

- Ez az egyik legrosszabb levegőjű városrész. Hallani szeretnénk mi
történt az elmúlt években azért, hogy itt is jó levegő legyen? Mit tettek
képviselő urak az elkerülő útért, vagy bármiért, ami segítené az itt élők
életét, a hatalmas zaj csökkentését!

Kalmár Ákos válasza: - Az előző kérdésre adott válasz részben érinti ezt a kérdést is. Az önkormányzat eredményesen lobbizott a kormánynál annak érdekében, hogy belátható időn belül központi forrásokból építsék meg a Győrt kelet felöl elkerülő utat, összekötve a 81-es főutat és az M1-es autópályát a 14-es úttal. Ahogy a fenti válaszomból kiderül, a kormány már készíti elő ezt a fejlesztést.

"A Fehérvári út valóban rendkívül zajos"

- Győr város zajtérképe szerint a Fehérvári úton minden rendben van? A tanulmány szerint a tehergépkocsi forgalommal terhelt Fehérvári út mentén nincs olyan zaj, mint például a Bácsai úton! Ez hogyan lehet? Milyen intézkedések várhatóak a zaj csökkentésével kapcsolatban és a forgalom korlátozásával kapcsolatban?

A Szigethy Attila úton a kamionok 22 óra és 5 óra között nem mehetnek! A Fehérvári úton is szükség lenne korlátozásokra. A 20 tonnánál nagyobb tehergépkocsik miért mehetnek át a Fehérvári úton? Legyenek rákényszerítve arra, hogy az Audi út felé menjenek (Ipari park, Hecsei úti felüljáró, likócsi csomópont, 4 sávos Mártírok útja, Árkád csomópont).

Kalmár Ákos válasza: - Azt nem tudom megmondani, hogy a Bácsai út zajszintjét milyen megfontolás alapján osztályozza a tanulmány, azt viszont tudom, hogy a Fehérvári út valóban rendkívül zajos, ami az ott lakók számára már-már az elviselhetetlenség kategóriájába tartozik.

A zaj csökkentésével és a forgalom korlátozásával kapcsolatban az egyetlen lehetőségünk az, amit a fenti két válaszban is már megadtam: ha megépül a keleti elkerülő út, akkor a Fehérvári útról (és egyébként a Hédervári útról és a Széchenyi-hídról is) ki lehet tiltani az átmenő kamionforgalmat.

"Az önkormányzatnak nincs rá jogosultsága, hogy a forgalmat bármilyen módon is korlátozza a Fehérvári úton"

Igaz, hogy addig még négy évet ki kell bírniuk az ott lakóknak, de mondhatjuk, hogy már látszik a fény az alagút végén.

A Szigethy Attila úttal ellentétben sajnos a Fehérvári út nem önkormányzati kezelésben, hanem a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kezelésében van, ráadásul nemzetközi tranzitútvonalnak számít, így az önkormányzatnak nincs rá jogosultsága, hogy a forgalmat bármilyen módon is korlátozza. Azzal kapcsolatban mindenesetre megkeresem a Magyar Közút Zrt-t, hogy a 20 t feletti kamionok Audi út felé terelésének kérdését vegyék napirendre.

- A Fehérvári út 32. és 34. számú házak közötti járda felújítás kimaradt a Fehérvári út II. és III. ütem építése során! Miért maradt ki? Ki fogja megcsinálni és mikor?

A Zombor utcai tehergépjármű boltról 

Kalmár Ákos válasza: - Köszönöm, hogy felhívta figyelmemet erre a hiányosságra, jövő tavasszal, mihelyt az időjárás lehetővé teszi a munkálatokat, ez a járdaszakasz lesz az első a választókörzetemben, amit meg fogok csináltatni.

- A Zombor utcai tehergépjármű boltba az időleges tiltások ellenére napi szinten érkeznek a szűk utcába teherautók, kamionok, nagyban zavarva az ott élők nyugalmát, biztonságát. Miként kaphatott engedélyt ilyen tevékenységre az üzlet, amelynek a szakemberek szerint is egyértelműen az Ipari parkban volna a helye?

Kalmár Ákos válasza: - Az üzletek működtetésével kapcsolatos hatósági ügyintézés a jegyző hatáskörébe tartozik, ebbe az önkormányzati képviselőknek beleszólási lehetőségük nincs. A legtöbb, amit tehetünk, hogy a felvetett problémákat jelezzük a jegyző úrnak.

A Zombor utcai tehergépjármű bolt működésére vonatkozó panasszal már korábban is találkoztam és ezeket minden alkalommal továbbítottam a jegyző úr felé. A jegyző úr tájékoztatása szerint a polgármesteri hivatal és a közterületfelügyelet munkatársai több ízben voltak ellenőrizni a bolthoz kötődő tehergépjármű forgalom nagyságát, de nem találták olyan mértékűnek, ami az üzlet bezárását indokolná.

Hozzá kell tenni, hogy a jegyző úr intézkedési lehetőségeit is jogszabályok határolják be és ezek csak nagyon-nagyon nyomós indok esetén teszik lehetővé egy üzlet működési engedélyének visszavonását.

Jancsifalu és a vigalmi negyed

- Jancsifalu az elmúlt években úgynevezett vigalmi negyeddé vált, a szórakozóhelyek, a diszkók - "kupleráj" is akad - gombamódra szaporodtak el.

A nagyobb gond, hogy tapasztalataink szerint ezek nyitvatartását, a dübörgő zene zajszintjét, az éjszakai-hajnali utcai hangoskodást, verekedést, autós száguldozást, nem ellenőrzik, ami pedig főleg vasárnap reggelente fogadja az ott élőket - kitört fák, felborogatott szemetesek, eldobált üvegek - az a Balkánt idézi.

Többszöri lakossági jelzések ellenére a helyzet továbbra is aggasztó, megfelelő intézkedésekkel nem lehetne végre az ott élő adófizető polgárok nyugalmát biztosítani?

"Az éjszakai-hajnali utcai hangoskodást, verekedést, autós száguldozást a rendőrségnek kell megfékeznie"

Kalmár Ákos válasza: - A kérdés több témát is érint. Először is, az üzletek és vendéglátóhelyek nyitvatartását az önkormányzat országos szintű jogszabály előírásai miatt sajnos nem korlátozhatja. A zajszintet rendszeresen ellenőrzi a polgármesteri hivatal, általában több hatósággal (rendőrség, NAV, ÁNTSZ, stb.) közösen végzett razzia során.

Ha ilyenkor a mérések a megengedettnél nagyobb zajszintet mutatnak, akkor az természetesen önkormányzati bírság kiszabását vonja maga után.

Az éjszakai-hajnali utcai hangoskodást, verekedést, autós száguldozást a rendőrségnek kell megfékeznie. A rendőrség nyilvánvalóan tud erről a problémahalmazról, hiszen magam is több ízben felhívtam erre a városi kapitány úr figyelmét, és a jövőben is mindig így fogok tenni, amíg ezzel kapcsolatos panaszok jutnak el hozzám.

Tény azonban, hogy a rendőrség nem önkormányzati fenntartás alá tartozik, így bármit legfeljebb kérni tudunk tőlük.

Nincs akadálya, hogy Jancsifaluban is kutyafuttató épüljön az állatbarátoknak

- Lesz-e a városrészben kutyafuttató? Már szinte mindenhol van, csak itt
nincs egy sem.

Kalmár Ákos válasza: - Ilyen kérés eddig még nem érkezett hozzám, de ezek után meg fogjuk nézni, hogy Jancsifaluban hol van erre alkalmas hely és szerintem semmi akadálya nem lesz annak, hogy jövőre kialakítsunk egyet.

Nem fékezi meg a "fekvőrendőr" a száguldozókat a Schima Bandi utcában? 

- A Schima Bandi utcában veszélyes a közlekedés gyalogosan, ahol nincs járda és sebességkorlátozás sincs, holott ott van egy játszótér.

Ide ha a szülők gyalogosan akarnak a gyerekekkel elsétálni, nehéz dolguk van, mivel még egy mély árok is van az út szélén.

Egész Jancsifalut 30 km/órás övezetté kellene nyilvánítani, hiába a sok-sok "fekvőrendőr", attól még száguldoznak az autósok.

Kalmár Ákos válasza: - A felvetést továbbítom az útkezelő szervezethez. Az ő hatáskörükbe tartozik a 30 km/órás övezetté nyilvánítás és ezek kitáblázása is.

Ha az útkezelő szervezetnek szakmai szempontból nem lesz ellenvetése, akkor akár néhány héten belül eleget lehet tenni ennek a kérésnek.

Előzetes

Olvasóink a Kalmár Ákosnak címzett problémáikat, felvetéseiket az online@kisalfold.hu e-mail címre küldhetik el, vagy írják be a hozzászólások közé - kérdezzenek bátran!

Kérjük, a level tárgyában tüntessék fel: Jancsifalu.

Olvasóink írták

 • 12. borsmenta 2012. december 16. 18:14
  „8. empy

  A múltkor Somogyi doktor válíaszai ugyanilyen semmitmondók voltak. :(”
 • 11. gonzo 2012. december 12. 08:40
  „Az ilyen cikket majd akkor olvasom el ha azt írják,hogy a keleti elkerülő út elkészült,Jancsifalu mentesült a forgalom alól.Addig csak időpocsékolás lenne.A csornai elkerülő is elkészülhet akár 2018-ra is.Valójában meg a jóisten sem tudja mikor.....”
 • 10. Mankapunka 2012. december 11. 16:48
  „Az más! :)”
 • 9. Infamous 2012. december 11. 16:38
  „de gyerekolimpia aaaaz kell... :-(”
 • 8. empy 2012. december 11. 15:54
  „remélem, a képviselő urat 2014-ben nem választják újra Jancsifalu polgárai, mert ilyen impotens válaszokat régen hallottam "online lakossági fórumon". Mondom annak ellenére, hogy nem jancsifalusi vagyok. Viszont a kormány nagyszerű törekvései kapcsán Jancsifalut át lehetne nevezni Szent János falvára :D mert ilyen látszatintézkedések olyan jól állnak az országos vezérkarnak mostanság.”
 • 7. Tike0085 2012. december 11. 13:46
  „Kedves Mankapunka!

  Körkemencénél sok az öngyilkos jelölt! ez így van...
  De én a fehérvári körforgalomról ill. a Körkemence utca elején /régi óvoda/ lévő zebráról beszélek.”
 • 6. Valaki 2012. december 11. 12:59
  „Ja, most rátolják a kamionokat Szentivánra, amikor ott van a 19-es út! Tiszta pénzkidobás az egész.”
 • 5. Accentos 2012. december 11. 12:50
  „Hogy ne legyek kimoderálva,finoman írom: ez volt a lufi borotválása,a puki faragása...A Tisztelt Képviselő Úr gyakorlatilag semmire nem tudott érdemben válaszolni.Sajnos nem az önkormányzat hatásköre,sajnos a jegyzőhöz tartozik,sajnos nem érkezett még ilyen kérés,sajnos még négy évet kell várni,sajnos tehetetlenek vagyunk,sajnos sajnos sajnos...
  Ámde szerencsére van jó kis állásunk,kocsifutás,telefon elszámolható,lényeg,hogy a közért,a választókért dolgozunk,képviseljük az érdekeiket,de ha kérés,panasz,megoldandó feladat van,akkor sajnos csak a széttárt kezek vannak...pfff”
 • 4. Mankapunka 2012. december 11. 11:54
  „Tike

  Hányan szoktak a körkemencénél szabálytalanul átsétálni? Múltkor egyre rá is ordítottam,mit keres ott.”
 • 3. Tike0085 2012. december 11. 11:21
  „Sok a probléma a kamionokkal.. de ez több éves probléma volt rá ígérgetés de abból már milliomosok lettünk..
  A Sok gyorshajtó.. kész életveszély közlekedni még a lámpánál is mert nem veszik figyelembe hogy nekik már percekkel később piros van...nekünk gyalogosoknak meg zöld... még így is félve lépünk le a járdáról nehogy átmenjenek rajtunk..és még nekik áll feljebb... rendőrök ilyenkor persze sehol.... A gyorshajtókat kéne ellenőrizni meg a vezetés közben telefonálókat!”
 • 2. Mankapunka 2012. december 11. 11:10
  „Valaki árulja már el,mi értelme van kirakni egy olyan táblát,hogy 22:00-06:00-ig 30 km/h? Valaki egy nyergessel betartaná,nagyobb lenne a zajszennyezés,mintha 50-nel végiggurítaná.

  Ez az ósdiság van a Pápai úton is. Töltés után lakók hogy örülnének,ha minden régi dízel autóstulaj,ahogy meglátja a táblát,visszadobná a sebességet 3-asba,és felpörögne a motor.”
 • 1. Barka 2012. december 10. 21:31
  „"Jancsifalu"
  Sok-sok "fekvőrendőrt" elhelyeztek az utakon, ahelyett, hogy megszüntetnék az átmenő forgalmat a szűk utcákban, illetve eleve 30 km/h övezetté nyilvánítanák.
  Főleg a Schima Bandi utcában lenne indokolt a sebesség korlátozás, mivel járda sincs, ha valaki kisgyermekekkel meg akarja közelíteni az ott lévő játszóteret, ha szabályosan akar közlekedni - MIVEL JÁRDA NINCS - esetleg választhatja, hogy ha lehúzódik az útról a száguldozó autósok miatt az árokban köt ki gyerekestől.
  Most ugyan nem aktuális, de a játszóteret olyan egyének használják - még szülők is - akik semmibe veszik a dohányzási tilalmat, nem csak a környékén, de még a játszótéren is! Ez napi jelenség, és senki nem ellenőrzi.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A dancehall Mikulás Győrben muzsikál

Dagga Santa, azaz a dancehall Mikulás kicsit megcsúszva ugyan, de idén először, december 22-én… Tovább olvasom