Kisalföld logö

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -6°C | 2°C Még több cikk.

Fókuszban Győr-Ménfőcsanak: ősszel jelzőlámpás csomópont épülhet a nagy forgalmú úton

Családi házak mellet parkoló kamionok, zsúfolt lakóparkok, kátyús utak - többek közt ezek a témák kerültek terítékre pénteki online interjúnkban.


13.07

Az online interjú véget: köszönjük Olvasóinknak az értékes kérdéseket, Győr-Ménfőcsanak önkormányzati képviselőinek a válaszokat.

Fotó: Bertleff András
Fotó: Bertleff András

Kérdezz-felelek Szabó Jenővel és Takács Tímeával

- A Hármashatár, Forráskút utca és CBA környékén egyre épülnek a többlakásos társasházak, viszont a régebbi társasházakhoz sincs garázslehetőség és az úttesten parkoló autóktól sokszor szinte lehetetlen közlekedni. Érdeklődni szeretnék építési tervezetben nem szerepel-e azon a környéken garázssor építése, vagy olyan hely, ahol a garázst lehetne építeni. A lakók részéről igény lenne rá.

Szabó Jenő válasza: - Garázsok építéséről nincs tudomásom. Ehhez megfelelő építési terület szükséges és főként vállalkozói szándék.

- Érdeklődnék, hogy Ménfőcsanakon terveznek-e játszóteret építeni az Új Élet-Hármashatár-Malom-83-as főút közötti területen? Nagy szűkség lenne rá.

Szabó Jenő válasza: - Ez a terület magántulajdonban van, amennyiben a tulajdonos eladja, szeretnénk mindenképpen játszóteret építtetni.

"Gyalogolunk 2 km-ert, hogyvisszajussunk Győrbe"

- Noha Ménfőcsanak állítólag Győrhöz tartozik, a városi közlekedés a Hegyalja utcában nem megoldott. A városi járat az utca Győrújbarát felőli végétől több mint 2 km-re van. Vagy gyalogolunk 2 km-ert, hogy be-, és visszajussunk Győrbe, vagy felszállhatunk a győrújbaráthegyi buszra, aminek a menetrendje siralmas. Hogy el tudják képzelni, ezt mit jelent, leírom a menetrendet, hogy lássák, milyen hatalamas a választékunk főleg egy ünnepnapon, de hétköznap a csúcsidők kivételével:
Csak az egyik irányt írom, visszafelé értelemszerűleg ugyanennyi busz közlekedik:
Győrből a Hegylaja utca felé Győrújbarátra:
Hétköznap: 5.20 (tanítási napokon), 5.55, 6.30, 7.15, 9.10, 10.30, 11.55, 13.30(tanítási napokon), 13.50, 14.30, 15.10, 15.50, 16.30, 17.10, 18.30, 20.00 ill. 22.25 (ez már vissza nem megy, tehát az utsó busz innen 21 órakor elmegy).
Szombat: 5.20, 6.30, 9.10, 10.30, 11.55, 13.50, 15.10, 15.50, 17.10, 18.30 ill. 22.45
Vasárnap: 6.30, 9.10, 10.25, 11.55, 15.10, 17.10, 18.30, 20.00 ill. 22.45
Ha jól megnézik, látják, hogy estefelé milyen ritka a járat
Valamint én mint kisgyermekes anyuka azt is sérelmezem, hogy legtöbbször errefelé távolsági járat jön, és babakocsit nem lehet feltenni rá, tehát gyakorlatilag babakocsival lehetetlenség innen Győrbe bejutni (pedig hát Győrhöz tartozunk... állítólag).

Takács Tímea válasza: - A Településfejlesztési főosztály munkatársai már több ízben foglalkoztak a kérdéssel, felmerült a lehetősége, hogy a Győzelem utcába közlekedő járat az Újkút utca felé menne tovább, és így a Hegyalja utcát is bekapcsolná a közlekedésbe, azonban az Újkút utca adottságai ezt nem teszik lehetővé.

- Orvosi rendelőnél a parkolásnak nagyon kevés helye van,és ezt az útépítés sem fogja megoldani. Valamint az orvosi rendelőnél van egy kapu, csak az ott dolgozók tudják nyitni, csukni. Babakocsival nem lehet felmenni a gyógyszertárhoz, azt csak a kapunál lehetne betolni, amit úgy lehet kinyittatni, hogy a gyerekeket az utcán hagyom, amíg megkérem őket, hogy nyissák ki (a mozgássérültek is úgy tudnak bejutni, ha valaki bemegy személysesen szólni, hogy nyissák ki). Egyszerűbb lenne, ha a gyalogos bejáraton keresztül lenne akadálymentes közlekedés.

Takács Tímea válasza: - Az orvosi rendelők elhelyezése sajnos nem szerencsés helyen történt (Ménfőcsanak központjában kellett volna az orvosi rendelőt megépíteni, ahol a parkolási gondokat is meg lehetett volna oldani.). A jelenlegi helyen a jogszabályok nem teszik lehetővé parkolók kialakítását.

"Tisztázatlan forgalomtechnikai helyzetet is sikerült a csomópont kiépítésével orvosolni"

- A legtöbb ménfőcsanaki lakos, (főként a csanakiak) úgy gondolom joggal felháborodott a ménfői Győri út kastélynál épült körfogalom építése miatt. Még nem találkoztam olyan csanakival, aki értené, hogy miért kellett oda az a körfogalom, ennél feleslegesebb helyre már nem lehetett volna ennyi pénzt kidobni (több száz millió ft), Csanakon pedig járhatatlan utak vannak parkolóhelyek nélkül.

Szabó Jenő válasza: - Ez a terv már öt évvel ezelőtt elkészült, pályázat útján sikerült a forrás nagyobb részét biztosítani. A Bezerédj-kastélyt gyalogátkelőhellyel és járdával biztonságosan meg lehet közelíteni. Közvilágítással ki lett építve a csomópont, valamint harminc parkolóhely létesült.

Egy tisztázatlan forgalomtechnikai helyzetet is sikerült a csomópont kiépítésével orvosolni: balra nem lehetett a záróvonal miatt kanyarodni a Fekete István, a Zsellér, Csanakhegyi, Győzelem és Horgas utcákba, valamint a gyermek orvosi rendelő, posta, iskola, óvoda irányába. Természetesen még nagyon sok megoldandó feladat van a településen, de csak meglévő tervek birtokában lehet eredményt elérni.

- Ménfőcsanakot "gazdagították" egy lakóteleppel, amiből egyesek igen nagy haszonra tettek szert, de az infrastruktúra kiépítésével elfelejtettek foglalkozni: kevés az óvodai férőhely (hamarosan az iskolai is kevés lesz); pl. az én fiamat sem vették fel, mivel aug 31-ig nem tölti be a 3. évét, még szerencsém, hogy van még egy kisfiam, és itthon tudok vele lenni, de ha dolgoznom kellene, akkor hordhatnám Győrbe óvodába a gyermeket, én, mint törzsgyökeres csanaki, ezzel a fent említett szuper buszjárattal (már nem tudjuk hogy sírjunk vagy nevessünk).

Szabó Jenő válasza: - 2006 óta van Településrendezési szerződés, így hét éve lehet megkövetelni a fejlesztőktől, vállalkozóktól, hogy az új területek beépítése infrastruktúrális fejlesztéssel valósuljanak meg. Például közintézmények (óvoda, iskola, orvosi rendelő) építésére, bővítésére van lehetőség, melyeket előzőleg nem lehetett megkövetelni.

"A papír- és műanyag gyűjtő edényeket hatszor, az üveg- és fém gyűjtő edényeket hetente egyszer ürítik"

- Győr-Ménfőcsanak önkormányzati képviselőihez két kérdésem lenne.

1. A Brico mögött, a Mediterrán lakópark azon része is mostanra teljesen kiépült, már mintegy száz család lakik ott... A Málna utca mögötti területnél minden napos a kamionok parkolása, jó időben, amikor már nyitott ablaknál alszunk, kénytelenek vagyunk hajnalban a kamionok beindítására kelni, a kamionosok által maguk mögött hagyott szemétről nem is beszélve. A nagy füves terület tele van szeméttel.

2. A másik problémát az ugyanitt lévő szelektív hulladékgyűjtő sziget jelenti... Ennyi emberre úgy tűnik, kevés ennyi szemetes, vagy ritka az ürítés, minden héten kifolyik belőle a szemét, a sziget környéke is megtelik zsákokkal, mire eljön az ürítés ideje. Nem szép látvány, a melegben tapasztalható szagról nem is beszélve. Ráadásul épp a játszótér mellett.

Nem lehetne ezek ellen valamit tenni?

Takács Tímea és Szabó Jenő közös válasza: - A szóban forgó kamionos parkolási gond a Közterület felügyelet hatásköre, továbbítjuk feléjük az olvasói észrevételt. A papír- és műanyag gyűjtő edényeket hatszor, az üveg- és fém gyűjtő edényeket hetente egyszer ürítik. Sajnos a szelektív gyűjtőszigetek kapcsán az a probléma forrása, hogy a lakosok nem rendeltetésszerűen használják az edényeket, sok esetben nem oda való hulladékot raknak le és ez okozza a köztisztasági problémákat. Megjegyezzük, hogy a gyűjtőszigeteket naponta takarítják a Győr-Szol munkatársai, ennek ellenére akadnak Ménfőcsanakon is olyan szelektív gyűjtők, melyek folyamatosan, gyorsan megtelnek.

"A problémák egy tőről fakadnak: 2006 előtt nem volt Településrendezési szerződés"

- A Galgóczi utcában sok helyen nincs járda, viszont sok gyalogos, kisgyerekek és babakocsis anyukák közlekednek az út szélén. Az autóforgalom néha nagy, néha egy-egy versenyző is előfordul. Milyen módon lehetne komfortosabbá vagy legalábbis biztonságosabbá tenni a gyalogosok közlekedését? Járda mindenhova? (Nem hiszem, hogy megvalósítható.) Sebességkorlátozó tábla? Fekvőrendőrök?

- A Vadvirág utcában is kaotikus a parkolási helyzet. Az utca közepén lévő játszótér mellett lévő üres füves területen nem lehetne kialakítani parkolókat a rendezettebb utcakép érdekében? Sajnos a Vadvirág utca elején sincs járda, így a bevezető szakaszon a gyalogosoknak a parkoló és a gyakran nagy sebességgel érkező autók között kell manőverezni. Mivel sok kisgyermekes család lakik a környéken a parkoló autók közül kiszaladó kicsik nagy veszélynek vannak kitéve. Csoda, hogy ezidáig nem történt gázolásos baleset. Javasolt a Malom utca és Vadvirág utca eleje közé egy fekvőrendőr elhelyezése.

- Elsőként kezdtük meg házunképítését az utcában és immár 6 éve élünk családi házunkban, Málna utca 14. számalatt, a többiek az utcában kizárólag társasházban élő lakástulajdonosok. Ugyanaz építési telek megvásárlása során szóbeli megegyezés történt az utca családiházas övezet kialakításáról, sajnos ez nem így alakult az építési hatóságrészéről. Ennek ellenére mi mindent megtettünk környezetünk harmonikusrendezésére, szépítésre.

A parkolási problémák évek ótafennállnak, de látványosan a szemközti társasházakba való beköltözés után váltak elviselhetetlenné. Egyre csak nőtt az autósok száma az utcában, így egyre nagyobb lett a káosz a parkolás területén.

A házunk mellett lévő valamennyi társasház rendelkezik saját parkolóval, de ezt ők önkényesen nem hajlandók igénybe venni. A parkolási területüket kertesítették, a parkolóhoz vezető utat lezárták és raktárként használják. Ezáltal azok az autótulajdonosak, akik a ház előtt már nem tudnak parkolni és azok, akik látogatóba érkeznek valakihez, az úttesten és sok esetben a mi családi házunk előtti parkolnak, akadályozva ezzel a normális autóközlekedést az utcában. Az igazi gondot az okozza, amikor egy parkoló autó a garázsunk bejárata elé parkol, akadályozva ezzel a szabadki-beállást a saját ingatlanunkból.

Nem tartjuk etikus megoldásnak a jelenlegi helyzetet, hiszen ezeknek a társasházaknak kijelölt parkolási területe van, ahová be kellene állni az autókkal, ezáltal nem hemzsegnének az autók a házunk előtt. Másfelől, a KRESZ szerint 3,5 méternek szabadon kell maradnia az úttest egyik oldalán, ami biztosítja a kétirányú forgalmat és ez így nincs biztosítva.

Hosszú évek alatt a helyzet csak romlott és a lakók nincsenek tekintettel ránk. Rendszeresen használják az úttesten parkolásra, hiszen számukra az úttest közterület és semmi hajlandóság nincs bennük a helyzet rendezésére.

Kérésünk az lenne, hogy vizsgálják meg a fennálló helyzetet és STOP táblával, Parkolni Tilos táblával vagy útburkolati felfestéssel akadályozzák meg a parkolást az utca elejétől a családi házunkig tartó szakaszon.

- Mediterrán lakóparkok környékén parkolókat, garázsokat kellene
létesíteni. Galgóczy út környékén különösen. Fedett buszvárókra is szükség lenne. Távolsági buszok nem állnak meg a 83-úton (Aranyhal, Gyirmóti elágazás) kevés kivétellel.

Takács Tímea és Szabó Jenő közös válasza: - Azért kértük ezeknek a kérdéseknek az összevonását, mert a problémák egy tőről fakadnak, ugyanis 2006 előtt nem volt Településrendezési szerződés és ennek következtében nem lehetett megkövetelni a fejlesztőktől az út-, járda-, parkolók-, csapadékvízelvezetés-, közvilágítás kiépítését. Ezen feladatok megoldása az önkormányzatra maradt, aminek pótlása nem egyszerű és költséges feladat, melyet csak fokozatosan lehet megvalósítani. Például önkormányzati fejlesztéseknek köszönhetően a Garan János, Halász Ödön, Hóvirág utat már sikerült megépíttetni. Idén a Halász Ödön utcában járdaépítés fog történni.

A Kisalföld Volánnal évekig tárgyaltunk a távolsági járatokról, de a közlekedési társaság elzárkózott attól, hogy a buszok megálljanak az említett szakaszon. Az Újélet utcában fedett buszváró kiépítésére már jeleztem igényemet az önkormányzat városépítési osztályán, jövő évben szeretném, ha megvalósulna ez a fejlesztés.

Száguldoznak egyes sofőrök: a fekvőrendőr az egyedüli megoldás?

- Kisgyermek korom óta ménfőcsanaki vagyok és saját családommal is maradtunk Győr ezen részén. Az autóforgalom nagyon megnövekedett és a korábban nyugodt részek is nagyon forgalmassá váltak, hiába sok helyen a 30-as tábla, ezt nagyon kevesen tartják be.

Talán legrosszabb a helyzet a Horgas utcában, amelynek az óvoda bővítés miatt hatalmas forgalma lett, nagyon sokak közlekednek itt gyalogosan és biciklivel is, kisgyermekekkel. Így azonban, hogy az autósok figyelmen kívül hagyják a 30 táblát, az amúgy is szűk utca sokszor életveszélyes!

Ez a Győzelem utcáról szintén elmondható, ott az iskola és a posta miatt nagy a forgalom, és sokszor 70-80 km/h-val száguldoznak az autók.

Úgy vélem, bár magam is itt közlekedem és tudom, hogy nem kellemes
naponta többször fekvőrendőrön átzötyögni, de mégis ez lehetne az egyetlen olyan megoldás, ami lassabb közlekedésre kényszerítené az autósokat, még mielőtt tragédia történik!

Takács Tímea és Szabó Jenő közös válasza: - Bennünket is felháborít sajnos egyes autósok közlekedési morálja. A Győri Útkezelő Szervezet munkatársainak felvetjük, hogy kivitelezhető-e az említett utcákban a fekvőrendőrök elhelyezése. Tömegközlekedési útvonalon (Győzelem út) azonban nincs erre lehetőség.

Ősszel jelzőlámpás csomópont épülhet a Malom út-Hegyalja út-Győri út kereszteződésben   

- Szeretném megkérdezni, hogy a rendkívül balesetveszélyes és nagy forgalmú Malom út-Hegyalja út-Győri út kereszteződés mikor kaphat biztonságos közlekedési formát akár körforgalom, akár jelzőlámpás útkereszteződés formájában? Továbbá a rendkívül magas járdaszegélyek miatt kisgyermekkel, babakocsival is nagyon nehézkes itt a közlekedés.

Takács Tímea válasza: - A csomópont tervezési folyamata elkezdődött, reményeink szerint ősszel elkezdődhetnek az építési munkálatok, amennyiben az engedélyeztetési eljárás nem húzódik el. Az említett kereszteződésben jelzőlámpás csomópontot építenek ki a szakemberek.

- Két visszatérő témában szeretném a segítségüket kérni. A Sokorópátkai úton lakom. Az utca forgalma, mióta Sokorópátka-Gic községek közötti összeköttetés megvalósult és Győrújbarát Ménfőcsanak felőli része beépült, szinte vetekszik egy főút forgalmával. Főleg a teherforgalom nőtt meg. A meglévő gödrök nagyot dobnak a pótkocsis illetve utánfutós szerelvényeken, nyitott ablaknál alig hallani egymás szavát a lakásban. Az út burkolatát nem oly rég javították, de nem valószínű, hogy erre a forgalomra lett tervezve.

Nem kell vidámparkba menni, hogy az ember hullámvasúton érezze magát. Szeretném kérni, hogy a következő útfelújításoknál a Sokorópátkai utat is vegyék be a felújítandó utcák közé, figyelembe véve az átmenő forgalom miatti igénybevételt. Van erre reális lehetőség? A másik kérdés, ami már évek óta visszatér, hogy mikor lesz végre az utca végén körforgalom, buszmegálló, hogy a 22-es járat odáig el tudjon jönni.

Végül a Ménfői részen lakók nevében köszönöm, hogy az orvosi rendelőt megnyitották, sok idős embernek könnyebbé téve az orvoshoz való eljutást. Kérem, amennyiben erre lehetőségük van, érdemben válaszoljanak kérdéseimre.

"Sajnos a 22-es buszjárat gazdaságossági szempont miatt nem tud végigmenni a Sokorópátkai úton"

Szabó Jenő válasza: - Először is köszönöm az elismerést az orvosi rendelőért. Ismerem a Sokorópátkai út állapotát, sokat közlekedek rajta. Az út az Állami Közútkezelő kezelésében van, folyamatosan jelzem a felújítási igényt. Mindent megteszek annak érdekében, hogy az útfelújítás megvalósuljon. Ez a projekt viszont nagyon költséges. Sajnos a 22-es buszjárat gazdaságossági szempont miatt nem tud végigmenni a Sokorópátkai úton. Azon dolgozunk, hogy a helyi és a helyközi járatok buszmenetrendjét sikerüljön összekapcsolni és Győrújbarát hegyen keresztül a Hegyalja utat is érintve közlekedjenek a buszok.

- A Horgas utca-Mandula utcai csomópont használata a reggeli és délutáni csúcsforgalomban a következőképpen alakul. Reggel a Mandula utca elejét mindkét oldalon parkoló autók foglalják el. Ennek következtében a kukás autó nem, vagy csak nagyon nehezen tud az utcába feljönni. Továbbá akadályozzák a kétirányú közlekedést és balesetveszélyes helyzeteket idéznek elő a gyermeküket kocsiból kiugrasztó és futásra ösztönző szülők. Megoldási javaslatom, hogy a tisztelt szülők használják a város által korszerűen megépített Győzelem utcai valamint Horgas utcai parkolókat és a Mandula utcai bejáratot zárják le. Valamint a Mandula utca elejére helyezzenek ki egy "megállni és várakozni tilos" táblát. Ui: Tisztában vagyok vele, hogy egyesek számára a KRESZ tábla díszítősor, a zebra pedig aszfaltfirka, de talán ennek következtében konszolidálódik a jelenlegi balkáni állapot.

Elkezdték a tervezést, de a MÁV-nál lassan jár az óra

Takács Tímea válasza:
- A felvetést továbbítjuk a Győri Útkezelő Szervezet vezetőjének: a munkatársaival biztosan kivizsgálják az említett kérdést.

- Az online fórumon a Malomnál lévő vasúti átjáróval kapcsolatosan szeretném jelezni, hogy sürgős szükség lenne járdára! A gyalogosforgalom évtizedek óta az úton halad, mivel nincs járda. Több ezren kelnek át ezen a vasúti átjárón nap mint nap, mivel Csanak jelentős részét elvágja a központi területtől, iskola, óvoda, orvosi rendelő, buszmegálló, boltok. Az iskolások, babakocsis anyukák és az összes gyalogos az autók között kel át ezen az igencsak forgalmas szakaszon. Hogy lehetne biztonságosabbá tenni az átkelést?

Takács Tímea válasza: - Már kértem a tervezés megkezdését, amihez a MÁV hozzájárulása is szükséges, ez a procedúra várhatóan hosszabb ideig fog tartani. Követni fogom a fejleményeket.

- Kérdezném, hogy a Malom út és az elkerülő út találkozásánál lévő, az füves terület egy ideig eladó volt, de már lekerült róla a tábla. Mi lesz ott?

Takács Tímea válasza: - Tudomásom szerint az érintett terület magántulajdonban van. Ez ügyben az önkormányzat nem illetékes.

Előzetes

Győr-Ménfőcsanak önkormányzati képviselői, Szabó Jenő és Takács Tímea megérkeztek a Kisalföld szerkesztőségébe, az online interjú elkezdődött.

Olvasóink a Szabó Jenőnek és Takács Tímeának címzett problémáikat, felvetéseiket az online@kisalfold.hu e-mail címre küldhetik el, vagy írják be a hozzászólások közé - kérdezzenek bátran!

Kérjük, a level tárgyában tüntessék fel: Győr-Ménfőcsanak.

Olvasóink írták

 • 19. georgbob 2013. május 20. 19:56
  „A hölgy álnéven:zuzorné
  Az a lakópark már inkább a csőcselék gyűjtőhelye. Nyáron a szomszéd gyerekszobájának ablaka alatt tüzijátékozó ballábas focista, szocpolból műmelleket csináltató és pofátlanul mutogató asszonyka...stb.
  Aki teheti elmenekül onnan...”
 • 18. InciFinci 2013. május 18. 12:22
  „15. umberto 2013.05.17. 21:56 Csak tudnám, ki választotta meg őket?!
  16. zoli78 2013.05.18. 00:32 Járda, parkoló, játszótér vagy talán orvosi rendelő nem épülhet, mert anno a városházán volt egy rábólintó asszony, aki elé letették a lakópark tervét és a borítékot, ő meg azt mondta: da!
  Mikor mi építkeztünk ezerkilencszázvalahányban, akkor is ő döntött. A ház gerince merőleges lett volna az utcafrontra, a többi, már meglévő házé párhuzamos volt. Na, mivel a mi házunk rontotta volna az utcaképet, újra kellett tervezni. Lehet,hogy a boríték segített volna, mert azóta már mindenféle irány megengedett.”
 • 17. Pikulics 2013. május 18. 11:02
  „"Fókuszban Győr-Ménfőcsanak: ősszel jelzőlámpás csomópont épülhet a nagy forgalmú úton"

  Nagy volt az örömöm, hogy végre rendbe teszik a sok-sok balesetet okozó METRO keresztezödést. Hát tévedtem.
  Az csak egy mezei vadváltó, mindenfajta forgalom nélkül. Nem tartozik sem Györhöz, sem Csanakhoz, igazi senki földje.
  A lényeg, hogy a városháza néha gondol rá, néha máshol is megemliti, ásit egy nagyot, átfordul a másik oldalára és tovább alussza az igazak álmát.”
 • 16. zoli78 2013. május 18. 00:32
  „Ez nevetséges:
  -Járda nem épül, mert nincs hely
  -Parkoló nem épül mert nincs hely
  -játszótér sem épül, mert eladták a helyet ami alkalmas lenne
  -Busz nem jár be mert nincs hely
  ugyanakkor 2006 óta van településrendezési szerződés, mi a <moderálva>?
  ki a <moderálva> tervezte ezt az egész <moderálva>?
  miért nem ül börtönben? ilyen egy <moderálva> országot nem értem!”
 • 15. umberto 2013. május 17. 21:56
  „Nekem ebből az egészből csak az jött le, hogy semmi szükség önkormányzati képviselőkre.

  Vagy kitérnek a válasz elől, vagy másra hárítják a felelősséget, vagy azt mondják, hogy jeleztük XY felé a problémát és bízunk a megoldásban.

  Köszönjük szépen, de ennek így semmi értelme.

  Nagyon hasznos cikk, egy város szeme nyílt ki most (legalábbis remélem).”
 • 14. Klappantyu 2013. május 17. 18:28
  „A Mediterránon lakom. Jelenleg Mankapunkának igazat kell, hogy adjak, a Lakó-Pihenő övezet tábla kint van a Vadvirág utca mindkét végén. Ha jól tudom, ilyen övezetben 30km/h a megengedett max sebesség.
  A lakóparkon belül nincs kitéve sehol elsőbbségadás kötelező tábla. Ami nekem automatikusan azt jelenti, hogy jobbkéz szabály van.
  Mióta a Brico megszűnt, kamion a legritkább esetben parkol a most épített társasházak elé. Kamionok, teherautók a tűzépnél szoktak parkolni.
  Aztán meg lehetne még említeni, hogy a Metroból kihajtó autósnak elsőbbséget kellene adnia a Metro melletti útról fel és lehajtóknak. Sajnos vannak olyanok, akik nem igazán ismerik a 3szögletű tábla jelentését...”
 • 13. dsj 2013. május 17. 17:13
  „Bezzeg, ahova kellene körforgalom, vagy más élet- és időmentő megoldás, akár jelzőlámpa!
  Pl. Győr, Nép utca 1-es főút, M1 autópálya kijárat Pápa felé, stb.”
 • 12. Mankapunka 2013. május 17. 15:53
  „Nem zavarna, mert elég sok veszélyes egyén jár a főútvonalakon is. Azok, akik arrafelé járnak kispiskóták.”
 • 11. richter 2013. május 17. 13:35
  „két egyenrangú út találkozásánál jobb kéz szabály van.a kölcsönös udvariasság már más kategória.sajnos a szabályokat nem csak a közlekedésben nem tartják be ezért tartanám szükségesnek a fekvőrendőr elhelyezését.
  Mankapunka nem tudom mit értesz a síráson,a tábla tudjuk hogy kint van,vagy épp téged nem zavarna a gyorshajtás vagy a baleset veszély”
 • 10. Mankapunka 2013. május 17. 13:01
  „Jól emlékszem, pár helyen ott kint van a Lakó-pihenő övezet tábla. Akkor miért is megy megint a sírás?”
 • 9. Lívia66 2013. május 17. 11:51
  „7. richter.
  Engem is érdekelne, hogy a vadvirág utcában milyen közlekedési szabályok vannak. Ha valaki zsákutcából, nekem jobbról jön ki, akkor elsőbbsége van? Én úgy tudom nem, de ahogy látom itt mindenki össze vissza autózik, és az udvariasság dönti el, hogy ki merre és mikor kanyarodik, megy.
  Én pl. a vadvirág és a cseresznyés u. kereszteződéseire vagyok kiváncsi.
  Állítólag a málnás ut és a vadvirág utca kereszteződésében jobbkéz szabály van.
  Embert nem láttam aki ott betartotta volna..Vagy nincs igazam?”
 • 8. vigaszsag 2013. május 17. 11:24
  „Amikor valaki más településrészekhez képest sokkal olcsóbban veszik meg a telket, lakást tisztában van az elhelyezkedésével, a rendelkezésre álló infrastruktúrával.
  Ez nem csak Ménkőcsanakra igaz, sőt.
  Egyesek képesek kiköltözni a szántóföld közepébe is, aztán meg közpénzből várják, hogy sztrádát építsenek neki, arra menjen a helyi busz, legyen ovi, iskola, orvos, bolt, minden közvetlen közelében.
  Amikor meg a háza elé kerül a buszmegálló, akkor meg az a baj, hogy odafüstöl, zajos, nagy a forgalom.
  Dobják össze az ilyen helyre költözők az út, parkoló, óvoda árát, ez nem közérdek, ne közpénzt akarják saját luxuscéljaikra elszórni.”
 • 7. richter 2013. május 17. 11:06
  „Én is szeretném kérni a rendőreit komolyabb bírságolásokra és ellenőrzésre,tűrhetetlen,hogy a Vadvirág utcában 70-80km/h sebességgel közlekednek a jobb kéz szabály és a gyerekek figyelembe vétele nélkül.Tessék fekvő rendőröket és táblákat kihelyezni.(A baj megtörténése már csak idő kérdése).Ezen kívül a szülőket is figyelmeztetni kéne,hogy 5 és 10 év közötti gyermekeik ne felügyelet nélkül csatangoljanak a zsákutcákban az autók között.Tessék játszótérre vinni őket,mert van aki éjjel is dolgozik és napközben pihenni szeretne.”
 • 6. Freehill 2013. május 17. 10:50
  „dw748a: teljesen igazad van! És sajnos a parkoló autók miatt nem mehet be az autóbusz sem, pedig sokkal több értelme lenne, ha a lakóparkon keresztül járna a 22-es, nem az elkerülőn. Rövidebb is lenne az útvonala, így az üzemeltetése is olcsóbb lenne, és nem kellene kizarándokolni a 83-asig, főleg az iskolás gyerekeknek. Több ezren laknak már a Mediterránban.”
 • 5. dw748a 2013. május 17. 07:28
  „Hurrá lehet hőzöngeni :)
  A Galgóczi utcából mikor fognak végre az autók eltakarodni az út széléről mert rettentően idegesítő és balesetveszélyes hogy gyakorlatilag sokszor már mind a két oldalon parkolnak autók! Sokszor 1 kocsi is épp hogy elfér köztük ... és ha jól tudom tábla is tiltja az önkényes parkolásukat!
  Plusz ott van a Galgóczi és Garam J. utca kereszteződésnél az a 2-3 autó amit gyakorlatilag mindent kitakar a kereszteződésből. Szabálytalanul parkolnak minden nap!!!! Ahhoz volt erejük hogy a sziklákat az árok mellé tegyék hogy más ne álljon oda, de ebből kifolyólag mikor odaállnak már a fél úttestet elfoglalják!
  Rengeteg a kisgyermek arra és csak idő kérdése hogy valakit elüssenek...”
 • 4. InciFinci 2013. május 16. 23:53
  „Lesz-e valaha fedett buszmegálló az Új élet utcában?
  A délutáni órákban megállhatna néhány vidéki busz az Aranyhalnál, oda-vissza.”
 • 3. Mankapunka 2013. május 16. 16:17
  „Van aknátok, és szerelni kellene a kocsit?”
 • 2. libanáj 2013. május 16. 11:43
  „Akkor lesz szuper, ha az udvarunka is be tudunk majd járni, mert egyenlőre ez nem lehetséges.”
 • 1. Mankapunka 2013. május 16. 11:23
  „Szuper lesz a Hegyalja út, de jó lenne, ha a 82-esig kivinnék a kollégáikkal egyeztetve. (Tudom, arrébb már nem az a neve, mielőtt beugrik valamelyik helyi erkölcsrendész)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rádiót és élelmiszereket lopott Győrben - felismeri az elkövetőt?

A képen látható férfi gyanúsítható azzal, hogy egy győri bevásárlóközpontból lopott. Tovább olvasom