Kisalföld logö

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 13°C | 22°C Még több cikk.

Fókuszban a gyermekvédelem

Változott és bővül a győri Gyermekjóléti Központ profilja, amely négy speciális szolgáltatásra kapott felhatalmazást.
Változott és bővül a győri Gyermekjóléti Központ profilja, amely négy speciális szolgáltatásra: az utcai, a kórházi és a lakótelepi szociális munkára, valamint a kapcsolattartási ügyeletre kapott felhatalmazást a közgyűléstől.

Egy múlt évi törvénymódosítás értelmében többek között a megyei jogú városok feladata ez a fajta ellátás. Páternoszter Piroska, a győri polgármesteri hivatal egészségügyi és szociálpolitikai irodájának vezetője úgy tájékoztatta lapunkat, hogy a gyermekvédelmi központ alaptevékenységein túl speciális szolgáltatásokat is kínál, amely magában foglalja az utcai, a kórházi és a lakótelepi szociális munkát, valamint a készenléti szolgálatot.

– Elsődleges célunk a csellengő gyerekek értelmes időtöltésének elősegítése, amit a velünk együttműködő iskolák, művelődési házak, civil szervezetek bevonásával szeretnénk elérni – fogalmazott az irodavezető. – A kórházi szociális munka keretében a szociális válsághelyzetben lévő anyák és gyermekek segítése a feladat, míg a kapcsolattartási ügyeletben a gyermeknek és a kapcsolattartásra jogosult szülőnek kínálunk semleges helyet, konfliktuskezelő szolgáltatást. A készenléti szolgálat a Gyermekjóléti Központ nyitvatartási idején túl, felmerülő krízishelyzetekben egy később kialakított ingyenes számon nyújthat segítséget, szakmai tanácsot a bajbajutottaknak.

– Az utcai lakótelepi szociális munka kapcsán az igények felmérése folyamatos, ezeket a napokban egyeztetjük a lehetőségekkel – egészítette ki az elmondottakat Komjátiné Antal Erzsébet, a Gyermekjóléti Központ vezetője. – Pszichológus, jogász munkájára, tevékenységére eddig is bizton támaszkodhattunk, a profil a jövőben például gyógypedagógiai fejlesztő tanácsadással bővül.

Az intézmény egyfajta közösségteremtő erővel is bír: nemcsak a droggal, alkohollal kapcsolatos megelőzés színterévé, hanem a segítőszakmák jó értelemben vett műhelyévé is válhatna. Tapasztaljuk, sok a válásos probléma, a szülők egymás közötti konfliktusa a gyerekek előtt zajlik, ezekben az esetekben óhatatlanul is szükség lehet külső segítségre.

Elérhetőségek

Gyermekjóléti Központ, 9022 Győr, Lajta u. 18.; tel.: 96/414-983, 96/414-992, 96/414-983. Érdeklődni személyesen hétfőn-kedden-csütörtökön reggel 8 órától este 6-ig, szerdán 2–6-ig, pénteken 8-tól délután 1 óráig lehet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Cukorbeteg gyerekek ausztriai sítábora

A győri Cukorbeteg Gyermekeket Támogató Egyesület idén ismét sítábort szervezett diabéteszeseknek. Tovább olvasom