Kisalföld logö

2017. 12. 11. hétfő - Árpád 4°C | 14°C Még több cikk.

Fokozódik a jeges helyzet: a Duna teljes befagyása több szakaszon várható

Az érkező víz erős túlhűlése és az apadás következtében a kisebb víztömeg miatt több szakaszon várható a Duna teljes befagyása a hét végéig, még a kritikus -150 fokos negatív hőösszeg elérése előtt.

I. Folyók vízjárása, hidrometeorológiai helyzet

Vízfolyásainkon továbbra is kisvízi állapot a jellemző és ebben a helyzetben a következő napokban sem várható lényeges változás.

A hideg időjárás továbbra is megmarad, ugyanakkor a hét végétől lassú enyhülés kezdődik, gyengülnek az éjszakai fagyok és a jövő hét közepén napközben már sokfelé fagypont közelében alakulhat a hőmérséklet maximuma.


Ide kattintva tekinthetik meg videós riportunkat Magyarország legnagyobb jégtörő hajójáról, a Széchenyiről, mely csütörtökön fél egykor indult Gönyűről Bajára.


II. A folyók jéghelyzete

Duna:

A Duna Pozsonynál tegnapelőtt este teljes szélességben befagyott, hasonlóan az osztrák folyószakasz egy részéhez. A Budapest feletti szakaszon továbbra is erős, illetve helyenként igen erős (70-90%-os) a zajlás, megközelítve a teljes jégborítást.

Az érkező víz erős túlhűlése és az apadás következtében a kisebb víztömeg miatt több szakaszon várható a Duna teljes befagyása a hét végéig, még a kritikus -150 fokos negatív hőösszeg elérése előtt!


Fotó: MTI.
Fotó: MTI.


A dunai jégbeállás egyik feltételeként számon tartott -150 Celsius-fok negatív hőösszeg, -amelyet napi két adat átlagból számolnak és naponta összeadnak,- a számítások szerint várhatóan a hónap közepén érheti el a dunai jégbeállás hőmérsékleti feltételét.

A folyón kialakuló és várható jégviszonyokat, a ténylegesen bekövetkező hőmérsékleti viszonyok és a vízbevezetések által okozott hőszennyezés jelentősen befolyásolja.

A negatív hőösszeg Budapestnél mára -86,1 Celsius-fok, Bajánál -112,0 Celsius-fok. A Paks alatti folyószakasz jegesedése - az atomerőmű hűtővizének melegítő hatása miatt - a felső Duna szakaszaitól később, néhány napos időeltolódással következik be.

Tisza:

A folyó teljes hazai szakaszán kisebb megszakításokkal áll a jég, melynek vastagsága átlagosan 10-20 cm között van.

Mellékfolyók

Duna és a Tisza mellékfolyóin az elmúlt naphoz képest az állójeges szakaszok jégvastagsága tovább nőtt. A korábbi jégzajlásból kialakult jégtorlódásokat is folyamatosan figyelemmel kísérik, beavatkozást egyelőre nem igényeltek.

III. Jeges árvíz elleni készültség:

Készültségi fokozatok:
• I. fokú jeges árvíz elleni készültség:
A Tiszán január 31-től, míg a Dunán február 03-tól van érvényben.
• II. fokú jeges árvíz elleni készültség:
A Duna mentén a Dunakiliti szakaszon és a Rábán Nick térségében.
• III. fokú jeges árvíz elleni készültség:
A Mosoni-Duna, torkolati szakaszára, pontszerűen, a Gönyűi kikötő védelme érdekében van érvényben III. fokú készültség. Operatív beavatkozás keretében a Neptun jégtörő folyamatosan biztosítja a hajózó utat.

III. fokú készültség van érvényben Baján a Kamarás-Duna téli kikötőjében. A jeges árvíz miatt a téli menedéket igénybe vevő hajók itt köthetnek ki biztonságosan, emiatt folyamatosan gondoskodnak a jégtörőhajók a jégmentesítésről. 

• A Tisza és a Duna jeges árvíz elleni védelmét összesen 13 jégtörőhajó biztosítja a kiszolgáló hajókkal együtt. (A Tiszán Tokajban 4, Tiszalökön 2, Kiskörén 2 jégtörőhajó, míg a Dunán Baján 3 és Gönyűben 2 jégtörőhajó áll készenlétben.)

• A szakemberek folyamatos jégfigyelő szolgálatot látnak el és gondoskodnak a jégtörőhajók, úszójárművek jégtelenítéséről. A motorok járatásával és a kormányművek átmozgatásával 24 órán keresztül melegen tartják a jégtörő hajókat és ellátják a jégkormányzási feladatokat a kikötők területén.

Olvasóink írták

  • 1. tradermike 2012. február 09. 15:17
    „Csak Pestnél be ne fagyjon a Duna, mert még megkoronázzák... :o)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Petárda robbant a kezében - Győrben műtötték

Csuklóból kellett amputálni Győrben annak a fiatalembernek a kezét, akinek a tenyerében felrobbant… Tovább olvasom