Kisalföld logö

2017. 04. 24. hétfő - György 3°C | 14°C Még több cikk.

Főigazgatókat neveznek ki a győri általános iskolák élére?

Portálunk információi szerint a győri általános iskolák élére több főigazgatót tervez kinevezni a Városháza.

Úgy tudjuk, hogy az általános iskolák, illetve adott iskolához tartozó óvodák ezentúl tagintézményi rendszerben működhetnek, s ezzel a kérdéskörrel a győri közgyűlés oktatási bizottsága is foglalkozott már.

A téma a jövő szerdai bizottsági ülésen ismét terítékre kerül.

A koncepció úgy valósulna meg, hogy győri általános iskolákat területi alapon szerveznék meg, magyarán az egymáshoz közel fekvő iskolák "laza láncolata" valósulna meg három-három tagintézménnyel.

A területi elv alól kivételt jelentene a gyirmóti, a ménfőcsanaki és a győrszentiváni iskolák tagintézményi rendszere.


Fotónk illusztráció.
Fotónk illusztráció.


A kisalfold.hu információi szerint a győri iskolák jelenlegi igazgatói helyükön maradnának, azaz továbbra is ellátnák a mostani feladatukat, de a három-három iskolát összefogó tagintézmények egy-egy főigazgatót is kapnának a jövőben, akik elsősorban gazdasági, pénzügyi kérdésekkel foglalkoznának

Forrásaink szerint a tagintézményi rendszertől nem csupán költséghatékonyságot várnak a győri önkormányzatnál - például a közös beszerzések révén -, de előnye lehet az is, hogy könnyebb lesz szakköröket, fakultációkat szervezni a tagintézményi rendszeren belül.

A szóban forgó átalakításban nyilvánvalóan szerepe van a demográfiai mutatóknak is, hiszen egyre kevesebb gyerek születik Győrben és a város környékén, s e téren a jövőben sem várható jelentős változás.

(Utóbbi probléma a Jókai-iskola bezárásakor is az egyik okként szerepelt a közgyűlési előterjesztésben, mint ahogy az idén induló győri középiskolai osztályok rendkívüli felvételi eljárása is az egyre kevesebb gyerekről árulkodik.)

A kisalfold.hu megkereste a szóban forgó tervezet kapcsán Papp Andrást, a győri oktatási osztály vezetőjét, aki egyelőre nem kívánta kommentálni értesüléseinket.

Úgy tudjuk, a tagintézményi rendszert vezető főigazgatókról már a május végi győri közgyűlés dönthet.

Ha mindez így történik, akkor szeptemberben jó eséllyel az új rendszerrel kezdik a tanévet a győri általános iskolák.

Összevonják a szombathelyi iskolákat

"A Savariát a Puskással és a Gépiparival, a Horváth Boldizsárt az Orlayval -, a Regulyt pedig a Désivel társítanák.

A Művészeti Szakközépiskolát a város átpasszolná a megyei önkormányzatnak" - olvasható a nyugatmagyar.hu cikkében.

A szombathelyi oktatást érintő változásokról ide kattintva olvashatnak bővebben!

Olvasóink írták

41 hozzászólás
 • 41. gyugyu1 2011. május 16. 14:12
  „Az alpolgármester magyarázza a mechanizmust,hogy miért jó nekünk ha a pártársak rokonainak lesz jól fizető seggvakarós állás ! A jóöreg "pinológus" inkább azon elmélkedhetne miért nincsenek fehérgyerekek ! Ehhez kellene a megfelelő életfeltételeket biztositani,hogy legyen a fiataloknak kedvük és lehetőségük a gyerekvállaláshoz és gyerekneveléshez,ne azon gondolkozzanak,hogy külföldön keressék a boldogulásukat ! Tulajdonképpen ez lenne a kormánypártok feladata ezért kaptak bizalmat ,nem azért hogy saját zsebüket tömjék !!Nem a megélhetési népszaporulatot kellene támogatni, hanem a tudatos gyereknevelést kellene elősegiteni és nem siránkozni !Az öregeknek ez lenne a feladata !/mert már a népszaporulat növelése érdekében tenni nem tudnak !!/ ezért kelleni minden lehetőséget megadni a fiataloknak aki legalább3 gyereket nevel !! /a 3-nál több purdrét meg adóztatni szigoruan !! /ezzel is megakadályozandó a megélhetési gyerekszaporitás !!”
 • 40. homokvihar 2011. május 15. 15:17
  „Jonas!

  Az általad leírt történethez hasonló Győrben történt de sokkal korábban:
  2003. április 4., péntek 15:03

  Győrben a tanév végén megszűnik egy általános és egy középiskola, a nyári hónapokban bezárnak két bölcsődét és egy óvodát, 2006 nyarán pedig még egy középiskola jut ugyanerre a sorsra. Balogh József (Szoci) polgármester elmondta: az oktatási intézményhálózat átszervezését a gyermeklétszám csökkenése, valamint a munkaerőpiac átalakulása tette szükségessé. A bezárásra ítélt iskolák diákjait a többi intézménybe helyezik át. Az átszervezés több mint 300 pedagógust, technikai munkát végző alkalmazottat és gyermekgondozót érint. A polgármester hangsúlyozta: döntő hányaduknak az önkormányzat munkalehetőséget tud biztosítani. Elmondása szerint 20-25 ember munkája válik feleslegessé, de számukra is keresik az elhelyezkedési lehetőséget. Soha, sehol nem ajánlott fel állást, sőt!!!!
  http://www.kisalfold.hu/gyori_hirek/iskolabezarasok_dobbenet_es_tiltakozasok/1038305/
  A legundorítóbb a levezénylésben az volt, hogy a vezérkart akkor is kimentették, mint ahogy tudtak biztosítani állást azoknak a pedagógusoknak, akik ugyan minőségben nem igazán jeleskedtek, de az összeköttetések vonalán annál inkább. Nyilván nem fogják kitenni egy felsőbb vezető, főiskolai tanár, orvos feleségét szemben egy szimpla, de jó tanárral Ezt hívják-hívták érdeknek.”
 • 39. Jonas 2011. május 15. 09:24
  „2007 Pécs
  A Fidesz Tiltakozik Pécsett az iskola-összevonások ellen
  Sok vita és személyeskedés árnyékolja be Pécsett az oktatást érintő átalakításokat. A szocialista többség szavazati fölényét fegyelmezetten kihasználva, a szabálytalanságoktól sem visszariadva próbálja keresztülerőltetni, a meglehetősen átgondolatlannak mondható ,,oktatási reform" csomagját. Az ellenzéki képviselők (FIDESZ) számtalanszor felhívták a figyelmet az átalakítások szakmaiatlan mivoltára, valamint azt is jelezték, hogy az intézményi integráció során a személyi döntéseket politikai alapon hozzák meg. http://hirklub.hu/?page=cikk&rovat=37&id=5064
  2011 Győr
  MASZOP által Pécsen bevezetett iskola-összevonás a minta most Győrben. Azért a pécsi komcsik valamit mégiscsak tudtak, hisz tettük követendő példa lett! Nehogy értesüljenek róla a pécsi FIDESZESEK, mert még eljönnek tiltakozni.
  :-)”
 • 38. anonymus3 2011. május 15. 00:37
  „A színvonal egyértelműen esett.
  A "miértre" csak elképzelésem van...”
 • 37. toto72 2011. május 14. 23:26
  „36.
  Kérdezd az iskola vezetőjét, hogy miért??”
 • 36. anonymus3 2011. május 14. 21:32
  „A Jókai röpke két év alatt szintén majd tucat jó pedagógust engedett el...”
 • 35. homokvihar 2011. május 14. 13:35
  „Nocsak! Melyik iskolavezetőnek szűnik meg az állása? 5 éve, amikor az Arany éves szinten tucatnyi pedagógust vágott utcára (nyugdíjas ismerősök, rokonok dolgozhattak tovább), nem fájt a feje a városvezetésnek, pedig volt olyan, aki 3 iskoláskorú eltartásáról gondoskodva lett állástalan. Nem kellene tovább emelni a naplopók táborát, így is a színvonal egyre lejjebb csúszik...”
 • 34. hazafi60 2011. május 14. 10:26
  „Pfújjj,görények,kellenek a zsíros állások a tehetségtelen pártfunkciknak? Borkainak már egyetlen sumák tettén sem csodálkozom. Konkrétan tudom,hogyan helyezi el protekciósait költségvetési intézményekbe,mondvacsinált állásokba. Ráadásul nyugdíjast,aki felveszi a jó nyugdíját az államtól,a fizetését szintén az államtól,a számítógépet pedig bekapcsolni se tudja. Pedig a számítógép ismerete és használata az általa betöltött munkakörben kötelező.”
 • 33. anonymus3 2011. május 13. 18:41
  „odre
  Igazad van. Ez a legnagyobb baj, hogy olyanok nevezik ki az intézményvezetőket, akiknek - érthető módon - fogalmuk sincs a munkájukról. Némelyik óvodavezető kiskirálynak érzi magát, és azt gondolja, hogy "felülírhatja" a törvényeket. Én itt is elrendelném az alkalmassági vizsgálatot!”
 • 32. odre 2011. május 13. 16:35
  „kiskukta, az iskolák eddig is csak látszólag voltak függetlenek. az igazgatókat (leszámítva persze az egyházi és magániskolákat) az önkormányzat nevezte ki...”
 • 31. tradermike 2011. május 13. 16:20
  „Régi viccek új köntösben. 1990 táján nem ugyanez történt? Megkeressem ezt a részt a Szomszédok című kordokumentumból? :o)”
 • 30. azmiaz 2011. május 13. 15:40
  „Valakinek úgy látszik kell egy új poszt, hát létrehoztak új mondvacsinált munkakört!”
 • 29. kiskukta 2011. május 13. 11:44
  „mondjuk Győrszentiván egyik/nagyobb/ iskolájában is csökkenne a felelőtlen döntések száma, ha felülről napiparancsok lennének. De ezzel egytt mélységesen felháborító a rendszer! A gyerekeinket önálló oktatási intézményekre bíztuk és nem csatlósokra.Eddig az iskola óvoda önálló műhelyként működött, működni tudott,most meg már kell a kézivezérlés?Nevetséges!
  Persze van a városban tanítóképző,jó lenne hallani a szakemberek véleményét is.Mert azt valahogy nem mondják,hogy mi lesz ennek az egész rendszernek a hatása az okatatásra.és mégis ennek kéne a legontosabbnak lenni.”
 • 28. Alfonz23 2011. május 13. 10:59
  „Itt kezdődik a pártkatona képzés már általánosban. Aztán pártgimnázium (várható) , majd a már frissen létrehozott pártegyetem.”
 • 27. zsukov 2011. május 13. 10:03
  „Meg azt nen kéne???”
 • 26. Jonas 2011. május 13. 07:24
  „Orbán Viktor és pártja ellenzékiként rendszeresen ostorozta az akkori kormányt, amiért az összevont, vagy bezárt iskolákat. A tanítvány most túlnőtt mesterén: a Fidesz-kormány egy éve alatt már több iskola bezárásáról döntöttek, mint amennyiről a szocialisták akár csak álmodni mertek.”
 • 25. AntiFricc 2011. május 12. 22:41
  „OFF
  "Elindult egy hecc-kampány, ami a cigányságban keresi a bűnbakot?"
  Úgy szeretem az ilyen hozzászólás lehetőségét megtiltó cikkeket. Demokrácia? Itt ezen az oldalon? Sosem volt.
  Én csak azt nem értem, hogy a mindenki által ismert igazságot miért kell leplezni?
  ON”
 • 24. odre 2011. május 12. 22:34
  „egymáshoz közel levő iskolák.... :) a győrszentiváni iskolát meg hozzácsapták a csanaki és a gyirmóti iskolákhoz... :D
  arról nem is beszélve, hogy ha az összevont intézmények tanárai áttaníthatnak a másik iskolába (miért is ne, hisz ha minden igaz névleg egy intézménnyé válnak), akkor pár tanári állás feleslegessé is válik...”
 • 23. apex 2011. május 12. 22:05
  „Az Inszolt is a költséghatékonyság miatt hozták létre. Azóta a szemétdíj a triplájára emelkedett.”
 • 22. hazafi60 2011. május 12. 21:52
  „Pofátlanság!!! Nesze semmi,fogd meg jól!

  Miért is ez jut az eszembe? Móricz Zsigmond : Rokonok.”
41 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ki főz ránk 2012-ben?

A nemrég megnyílt munkaerőpiac a legnagyobb mértékben a szakácsokat szívja el tőlünk egy most… Tovább olvasom