Kisalföld logö

2018. 10. 21. vasárnap - Orsolya 7°C | 15°C Még több cikk.

Főhajtás Vilmos püspök előtt

Boldog Apor Vilmos liturgikus ünnepén hétfőn szentmisével emlékeztek a vértanú püspökre.
Boldog Apor Vilmos liturgikus ünnepén hétfőn szentmisével emlékeztek a vértanú püspökre a győri bazilikában, majd a hittudományi főiskola udvarán megáldották a diktatúrák papi áldozatainak emlékhelyét.
Hatvan évvel ezelőtt vértanúként halt meg báró Apor Vilmos püspök, akinek teste negyven évig Győrött, a karmelita templom kriptájában pihent.

A püspökség 1986. május 23-ra kapott engedélyt, hogy „a nyilvánosság és az ünnepélyesség kizárásával", a kora reggeli órákban felhozzák a holttestet a kriptából és átvigyék a székesegyházba. II. János Pál a püspök felhozatalának napját jelölte ki a boldog vértanú emlékére. Ezen a napon – minden évben – az egyházmegye papsága és hívei közös szentmisén vesznek részt a győri bazilikában.

Az idei jubileumi ünnepségen Ternyák Csaba érsek, a Papi Kongregáció titkára mondott szentbeszédet. Szent János evangéliuma alapján a jó pásztor példáját idézte és számba vette azokat a tulajdonságokat, amelyek annak idején Apor Vilmos püspököt jellemezték és szolgálatában a mai kor papságának is irányt kell hogy mutassanak. Eszerint „a jó pásztor ismeri, táplálja, tanítja, védi, gyarapítja juhait és ha kell, életét adja értük. Jézus és Boldog Vilmos életáldozatával reményt és küldetést adott, hogy minden keresztény Isten jóságának apostola legyen."
A szentmise befejezéseként az egyházmegye papi közössége Apor püspök szarkofágjához vonult és közös imádsággal emlékezett a boldog vértanúról.

Az ünnepi istentisztelet után a Győri Hittudományi Főiskola és Papnevelő Intézet udvarán tegnap megáldották Lipovics János szobrász a diktatúrák áldozatául esett papok emlékét megörökítő művét. A látványos alkotás része az 1945 nagypéntekjén lelőtt Apor Vilmos vértanúról készült dombormű, az 1957-ben brutálisan, 32 késszúrással meggyilkolt Brenner János áldozópap – a papnevelő egykori növendéke – mellszobra, illetve az az oltárkő, amellyel a művész a diktatúrák ismert és ismeretlen papi áldozatainak állít emléket. Avatóbeszédében Pápai Lajos megyés püspök hangsúlyozta: „Ez az emlékhely nemcsak főhajtás a múlt életáldozatai előtt, hanem üzenet a jövő papságának is."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ünnepeltek a gönyűi protestánsok

Ritka dolognak számít, ha két különböző vallású gyülekezet épít közös templomot. A gönyűi 22 millió forintos költségéhez a püspökségek és a hívők is hozzájárultak. Így szombaton ünnepélyesen átadták azt rendeltetésének. Ittzés János evangélikus és dr. Márkus Mihály református püspök a templom harangját és az új épületet is felszentelte. Tovább olvasom