Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

Főhajtás az aradi tizenhármak előtt - fotók

Ma délután emlékeztek a győriek az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc vértanúira a Batthyány téren állított Batthyány-emlékoszlopnál.

"Uram, tudd meg, hogy nem akarok élni,/Csak magyar földön és csak magyarul./ Ha bűn, hogy lelket nem tudok cserélni,/ Jobb is, ha szárnyam már most porba hull:/De ezt a lelket itt hagyom örökbe/S ez ott vijjog majd Kárpát havasán/És belesírom minden ősi rögbe:/El innen rablók, — ez az én hazám!" - Sajéó Sándor szavaival kezdte ünnepi beszédét Somogyi Tivadar alpolgármester. Mint mondta: "A magyarságnak minden korban fel kellett kiáltania, hogy >>ez az én hazám!<<".

Az aradi vértanúkra emlékeztek Győrben - képek: Mészáros Mátyás.


Emlékeztetett: az aradi tizenhármak kortól, hovatartozástól, származástól függetlenül adták életüket a hazáért, egy közös volt bennük: a szabadságba vetett hitük. Az alpolgármester szerint "még ha tragédia, gyász kíséri is ezt a napot, összeköti a magyar nemzetet". Hozzátette: "A magyar nép erőt tud meríteni a múltból, még ha véres is".

Az alpolgármester hangsúlyozta: "Minden kornak meg van a maga üzenete. Az aradi tizenhármak azt üzenik ma is, hogy azért, amiben hiszünk, érdemes áldozatot hozni". Úgy véli: "A magyar nép egységben a legerősebb", s ezt a történelem során számtalanszor bizonyította már.
A koszorúzást megelőzően a Kazinczy Ferenc Gimnázium diákjai adtak ünnepi műsort.

Az aradi vértanúkra koszorúval és főhajtással emlékezett: a győri önkormányzat, a Magyar Honvédség 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred, a Győr-Moson-Sopron megyei Rendőr-főkapitányság és a Győri Rendőrkapitányság, a Magyar Nemzetőrség "Török István" Győr-Moson-Sopron megyei Szövetsége, a Zichy Ottó Nemzetőr Szervezet, Történelmi és Hagyományőrző Nemzetőr Szervezet, a Fidesz Magyar Polgári Szövetség győri szervezete, a Kereszténydemokrata Néppárt győri és megyei szervezete, a Magyar Szocialista Párt Győr és környéke Szervezete, a győri Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat, a Széchenyi István Egyetem, a Jeruzsálemi Szent Lázár Katonai és Kórházi Lovagrend, a Győri Római Katolikus Püspökség, Győr közoktatási intézményeinek pedagógusai, dolgozói és a győri polgárok.

Olvasóink írták

 • 14. Mankapunka 2012. október 07. 17:00
  „Szilben állított szobor posztjánál várom a válaszod.”
 • 13. Santos 2012. október 07. 12:30
  „Elemér is ott van a 13 között?”
 • 12. IV.Béla 2012. október 07. 09:02
  „11. Mankapunka!

  Ugye nem olvastad el a cikkeket, amit kidobott a google? Most akkor tegyed meg, és látni fogod, hogy nem ünnepről, hanem MEGEMLÉKEZÉS-ről van szó!”
 • 11. Mankapunka 2012. október 07. 00:46
  „Jah,hogy te sem tudsz válaszolni a nagyérdeműnek torabora. Köszönöm,ez nekem bőven elég egy bizonyítéknak.

  IV.Béla Beírod a google keresőbe,akkor miért azt írják,hogy ünnep? Akkor azok mindg hülyék?”
 • 10. IV.Béla 2012. október 06. 21:05
  „7. Mankapunka!

  Ez nem ünnep, hanem tisztelgés, egy emléknap. Lehet, hogy vissza kéne menned az iskolába megint, csak most el is kéne végezni.”
 • 9. gyugyu1 2012. október 06. 21:03
  „Tizenhatan voltak az aradi vértanúk
  Szegő Iván Miklós|2012. 10. 05., 22:58|Utolsó módosítás:2012. 10. 06., 9:35|
  Címkék:Ormai Norbert, Ludwig Hauk, Kazinczy Lajos, Haynau, Pest, Arad, megtorlás, aradi vértanúk, 1848-49-es szabadságharc

  Az aradi vértanúk nem tizenhárman voltak, hanem tizenhatan. Az 1848-49-es szabadságharc résztvevői közül ugyanis egyet már korábban, kettőt pedig a tizenhármak kivégzése után ítéltek halálra az osztrák hatóságok. Lett volna egy további is, de az elborult elméjű tizenhetediket az osztrákok nem végezték ki, inkább csak meghalni hagyták.”
 • 8. torabora 2012. október 06. 19:43
  „Az a válaszom ,h neked nincs válaszom te kvakkvarakvakk!”
 • 7. Mankapunka 2012. október 06. 18:29
  „torabora

  Kíváncsian várom te válaszod,ha már a történelem tanárok sem tudják igazából a választ,de műsort csináltatnak erről a gyerekekkel.

  Az még elmegy,hogy a télapóról kegyesen hazudozunk,de pár birka miatt ne legyen már ünnepség országosan.”
 • 6. háté 2012. október 06. 13:50
  „Hősi halottainkért egy imát!
  Hiába, ezekben nincs szégyenérzet!- a hősi halottaink, nem tudnak visszaszólni a hazug beszédre!”
 • 5. feryke74 2012. október 06. 13:25
  „Kossuth beszéde:

  ,, A világ birája, a történelem fog e kérdésre felelni. Legyenek a szentemlékű vértanúk megáldottak poraikban, szellemeikben a hon szabadság Istenének legjobb áldásaival az örökké valóságon keresztűl; engem, ki nem borúlhatok le a magyar Golgota porába, engem October 6ka térdeimre borúlva fog hontalanságom remete lakában látni a mint az engem kitagadott Haza felé nyujtva agg karjaimat a hála hő érzelmével áldom a vértanúk szent emlékét hűségükért a Haza iránt, ´s a magasztos példáért, melyet az utódóknak adtanak; ´s buzgó imával kérem a magyarok Istenét hogy tegye diadalmassá a velőkig ható szózatot, mely Hungária ajkairol a magyar nemzethez zeng. Úgy legyen. Amen! "- Kossuth Lajos, Torino, 1890. szeptember 20.”
 • 4. torabora 2012. október 06. 12:34
  „1 hozod a formád te kvakkvarakvakk!”
 • 3. mekkmester 2012. október 06. 09:53
  „inteligencs vagy!!!!!!!”
 • 2. hunmohikan 2012. október 06. 09:36
  „"Istenem, mily nagyszerű küldöttséget küldött Hozzád a Magyar Nemzet 1849. otóber 6.-án"

  E megindító mondatot tegnap hallottam a Kossuth rádióban valakitől.

  Emlékezzünk ma küldötteinkre!”
 • 1. Mankapunka 2012. október 06. 00:23
  „Ugye,ha ők is csendben maradtak volna.............................

  Ezen mit kell ünnepelni,pontosan még a töri tanárok sem tudtak rá válaszolni a kérdésre,hogy ezek után valami lényeges változás lépett e az ország életébe?

  Kussoltak volna,nem itt tartanánk.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kutyát találtak Gyirmóton - fotók

Az állat tulajdonosa a gyirmóti Viktória Lovas Klubnál érdeklődhet a kutya felől. Tovább olvasom