Kisalföld logö

2017. 07. 21. péntek - Dániel, Daniella 21°C | 31°C Még több cikk.

Főhajtás a Golgotánál

Győr - Győrött is mintegy ötven szervezet helyezte el koszorúit tegnap a Golgota-emlékműnél. Borkai Zsolt polgármester beszédében rámutatott: „a kommunista hatalom éppen az elnyomás gyakorlatával ismerte el, hogy fél az emberektől".

A kérlelhetetlenül szakadó eső dacára kétszáz ünneplő vonult ki tegnap a győri Bisinger sétányra, ahol több tucat civil, rendvédelmi és politikai szervezet képviselője hajtott fejet az ötvenhatos hősök emléke előtt. Az eddig megszokott megemlékezések képétől csupán annyiban tért el a mostani, hogy a hangszórók szava mellett a „sapkát le" vezényszó is átszűrődött a sorokon, a Magyar Gárda tisztelgését jelezve. A vitatott egyesület annak rendje szerint elhelyezte koszorúit a Golgotánál, közvetlenül a győri pedagógusok és diákok közös főhajtása előtt.
Rupnik Károly színművész szavalata után Borkai Zsolt vette át a mikrofont. A polgármester ’56-ról szólva így fogalmazott: „Mi, magyarok nem szeretjük a bizonytalanságot és kerüljük a zűrzavart. Ezt igazolja vissza egész történelmünk. A magyar nemzet mindig józanul, megfontoltan és békésen akart változtatni. Így akart 1848-ban, 1956-ban és 1990-ben is. Az emberek, amint kezükbe vehették a saját sorsuk irányítását, minden apparátusnál gyorsabban és sikeresebben oldották meg az élet újjászervezését. (...) Az események sodrában pedig volt egy város, Győr, amely hősies, megalkuvást nem ismerő munkásai, irodalmárai és vezetői révén beírta nevét a történelemkönyvek hasábjaira, a forradalom második fővárosaként hátvédje és egyben támogató ereje volt Nagy Imre kormányának."

A polgármester e múltba tekintés után a jelenre terelte a szót: „Eltelt több mint fél évszázad, és az elmúlt év történései miatt bizalmatlanság és félelem árnyékolja be ünnepünket. Hiányzik az összefogás és az egyetértés. Mintha éppen 1956 lényege hiányozna, a mindent elsöprő nemzeti tetterő, az »aki magyar velünk tart« élménye, amely helytállásra, együttműködésre sarkallt akkoriban. (...) A holnaphoz nem a semmibe kanyargó, zavaros és számolatlan ígéretek ösvénye vezet, hanem tettek és elszántság. Igen, a holnaphoz őszinteségre, igazságra, átlátható viszonyokra, a korrupció és a visszaélések teljes felszámolására és összefogásra lesz szükség. 1956 öröksége ezt üzeni a ma emberének" – mondta Borkai Zsolt, aki végül e szavakkal zárta ünnepi beszédét: „soha nem a népnek kell felmondania a leckét a hatalom szigorú tekintete előtt, hanem végül mindig a hatalomnak kell elszámolnia a nép előtt".

A baloldal szerint befeketítették az ünnepet

Az MSZP Győr és Környéke Szervezete az alábbi közleményt küldte el szerkesztőségünknek: „Győr hivatalos október 23-i ünnepi megemlékezésének méltóságát befeketítette, tönkretette egy maroknyi, megtévesztett fiatalokból álló csoportosulás, mely magát Magyar Gárdának nevezi. Szigethy Attila és mártírtársai emléke megköveteli, hogy szót emeljünk a szélsőséges eszméket valló társaság ellen, hiszen ’56 nemes eszméje mentes minden zavaros, magyarkodás mögé bújtatott fasiszta nézettől. Ezért az ilyen szervezetnek nincs és nem is lehet helye egy demokratikus ország, város hivatalos rendezvényén.
Az ügyészség szerint törvényellenesen működő Magyar Gárda Győrben egyértelmű támogatást kapott a várost jelenleg vezető jobboldaltól, amikor a Fideszhez közeli »NE-Felejcs« Polgári Egyesület  szeptember 19-én megalakulásakor szolidaritásáról biztosította a Magyar Gárdát. A »gyilkosok közt cinkos, aki néma« örök igazsága alapján nem hagyhatjuk szó nélkül, hogy Győrben polgárjogot nyerjen a szélsőjobboldal!"

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ingyenparkolók, szigorúbb ellenőrzés

Győr - Ötven új, ingyenes parkolót használhatnak – várhatóan már a karácsonyi ünnepek előtt… Tovább olvasom