Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Fogyóban az autósok türelme

Még mindig két hetet kell várni arra, hogy helyreálljon a rend Győr szívében. Az építést harmadával rövidebb idő alatt is el lehetett volna végezni, sok bosszúságtól kímélve meg az autósokat, akikből – amikor megkérdeztük a véleményüket  – többnyire önkéntelen, cifra szavak törtek elő...

Faltól falig megújul a tavaly elvégzett munkák után a győri Szent István út újabb szakasza, a Jókai utca és az Újlak utca (illetve tovább, a benzinkútig tartó rész), az állami közútkezelő kht. megrendelésére. A megyeszékhelyen átvezető főútról lévén szó, érthető a közlekedők türelmetlensége: nem lehetett volna szervezettebben, gyorsabban végezni a munkát?

Lehetett volna gyorsabban dolgozni – mondta lapunk kérdésére Kovács Tibor, a kivitelező Strabag Rt. építésvezetője. Legalább egyharmadnyi időt meg lehetett volna takarítani.

– Legalább egyharmadnyi időt meg lehetett volna takarítani a mostani útépítési technológiával, ha történetesen nem egy belvárosi, főútvonali szakaszról van szó, amelyen bár erősen korlátozva van, biztosítani kell a közlekedést – mondta Kovács Tibor építésvezető. – Enélkül az építők szinte „megették" volna ezt a szakaszt sokkal nagyobb teljesítményű gépeikkel, amelyeknek hely kell, s nem milliméterre kiszámolva, hol fér még el mellettük a forgalom.

„Különös kölcsönhatás: az építők lassítják a forgalmat, a forgalom az építőket..."
Kovács Tibor építésvezető

Ám ez csak az egyik része a dolognak. A kivitelezők elméletileg megkapták augusztusban az építési területet, ám a korábban végzett csatornázási munkák trehányságai miatt (erről korábban írtunk) nem építéssel, hanem bontással és újrabetonozással kellett kezdeniük.

Tavaly lerakták, idén felszedik

A gyalogjárdák térburkolása sem zökkenőmentes. A járókelő csak azt látja, hogy a megyei bíróság előtti köveket felszedik, újrarakják – pedig ez tavaly készült el. S persze nem a kövek koptak el egy év alatt. Volt gond a lerakásukkal – az építésvezető nem kívánja minősíteni a tavaly itt dolgozók munkáját. A legfőbb ok mégiscsak az, hogy a Szent István úton a járdák kövei végig más méretűek, mint a bíróság előtt lévők, esztétikailag sem „jön össze" a kettő. Ráadásul a bíróság előtt a kiemelt szegély szintje is változott, újabb ok az újrakövezésre. De most fontosabb, hogy a vállalt határidőig, vagyis október 15-ig átadják-e az utat. Egyelőre úgy állnak, hogy az átadásra pár nappal korábban is sor kerülhet. De esőben nem lehet aszfaltozni.

Parkolásgátlók a járdákon

Mi vár még az átadásig a Szent István úton közlekedőkre? Kedden, szerdán, csütörtökön az útszakasz megkapja a másik aszfaltréteget, vagyis a kopóréteget. Az aszfaltozás után egy-két nappal felfestik a hosszanti útburkolati jeleket. Még ezen a héten felrakják az úgynevezett tartós jeleket, a műanyag zebracsíkokat...

Bár az út már látszólag készen lesz, az építésvezető megjegyzi,  a két szélső sávot még nem nyitják meg a forgalom előtt. A munkák ugyanis folytatódnak a járdákon, az építőknek főleg szállítás miatt szükségük lesz a szélső sávokra. A Szent István úton egészen a városi bíróságig a járda és az úttest között ugyanolyan parkolásgátló oszlopsort helyeznek el, mint az Aradi vértanúk útja és Jókai u. közti szakaszon. A Kazinczy-gimnázium melletti járdaszakaszt a kőburkolat lerakása előtt még fel is kell bontani a szintkülönbség eltüntetéséért.

Az építésvezető azt mondja, a rájuk bízott munkát a lehetőségekhez és körülményekhez képest jó ütemben végezték, szervezési, előkészítési vagy „előmunkálati" dolgokat nem rajtuk kellene számon kérni. De ettől még dühösek a közlekedők.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kevesebb volt a potyavízfogyasztó

A folyamatos ellenőrzéseknek, a tűzcsapok leplombá- lásának és a locsolóvízmérők száma növelésének… Tovább olvasom