Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -4°C | 6°C Még több cikk.

Fogynak az állatok

Bőny - Reményt keltően apad a létszám a bőny-szőlőhegyi állatmenhelyen. Mint hírül adtuk, amíg a működtető Csizmás Kandúr alapítvány eltűnt vezetőjét keresi a rendőrség, állatbarátok közben a magukra maradt kutyákat, cicákat vették gondozásba.
Zsombori Katalin önkéntes rendre naprakész információkat közöl a www.csizmaskandur.hu honlapon. Legutóbb arról számolt be, hogy a zalaegerszegi Bogáncs állatmenhely lelkes csapata kedden az összes kennelt és cicaházat alaposan kitakarította, a kutyákat és cicákat megetette. Elvittek 10 kutyát és 8 cicát, és a saját menhelyükön gondozzák tovább.

A győri Emberek az Állatokért Alapítvány vezetője, Nagy Péter sokat segít a bőnyieknek jogi kérdésekben is, titkárukkal együttműködési megállapodást kötött a menhelylakók kiadását illetően. Munkatársa, Nagy Kata a helyszínről tegnap délután azt jelentette, hogy még mindig 40 kutya és 35 macska van a telepen, ám lassan, de biztatóan apad a létszám: két kutyát már lefoglaltak, és további érdeklődők is jelentkeztek.


Korábban:

Bőny-Szőlőhegy - A győri Emberek az Állatokért Alapítvány önkéntesei gondjaikba vették a másfél éve engedély nélkül működő bőny-szőlőhegyi állatmenhelyet. A kutyák csaknem fele már gazdára talált, de még cica is akad bőven.

A Csizmás Kandúr Alapítvány égisze alatt működött menhely vezetőjének nyoma veszett, nővérének bejelentése alapján péntek óta keresi a rendőrség. A felügyelet nélkül maradt telepen kialakult áldatlan állapot megszüntetése érdekében a győri Emberek az Állatokért Alapítvány sietett a bőnyiek titkára, Brucknerné Vad Virág segítségére.

– Le a kalappal a győriek előtt – jelentette ki az esetről érdeklődésünkre Zsombori Katalin, a Csizmás Kandúr egyik önkéntese. Katalin elmondta, korábban ő is sokat dolgozott a menhely érdekében, még családja rovására is, ám valahogy soha nem jutottak egyről kettőre. Most örömmel tapasztalja, hogy a gazdátlanná vált állatok sorsát valóban átérző, értő emberek hatékony munkát végeznek a telepen.

– A beteg, legyengült állatokat a saját menhelyükre vitték, intézik a hivatalos kiadásukat. Rendes Marika (az Emberek az Állatokért Alapítvány önkéntese - a szerk.) egészében vállalta a gondozás megszervezését – sorolta a jó híreket.

Bőny-Szőlőhegyre érve a látottak őt igazolták. Az eredetileg ott talált hetvenegy kutyából már csak negyven van a telepen, ám ottjártunkkor is éppen érdeklődők érkeztek örökbefogadás céljával. Adott pillanatban már több a cica, mint a kutya, most nekik is nagyobb hírverést kell csapni, hogy mielőbb megfelelő kezekbe kerülhessenek. Rendes Marika elmondja, egy kivételével az összes anyakutyát a győri menhelyre szállították. Bizony, jobban körülnézve még vasárnap is találtak elbújt, rettegő kiskutyákat az egyik házban.

Új helyükre vihetők: A hétfő délután még a bőnyi menhelyen talált negyven kutya vár leendő gazdájára. További fotók: Bertleff András

Sorra járjuk a kennelekben maradt ebeket, egyenként portrékat készítve róluk, hátha így is sikerül feléleszteni leendő gazdáik érdeklődését. Mintha tudnák, miről van szó, némelyikük még „pózol" is a kamerába... Mások féltékenyen ugatnak, vicsorognak a szomszédra, aki róluk akarja elterelni a látogatók figyelmét. Sok a mulatságos keverék. Egy drótszőrű magyar vizslához hasonló menhelylakó pénteken társával még vidáman szökdécselt ketrecében, hétfőre azonban, egyedül maradván, már bánatosan bujkált a fényképezőgép lencséje elől. Más-más módon fejezik ki, de mindegyikük ég a vágytól, hogy végre valamely istenített kétlábú társaságát élvezhesse.

Brucknerné Vad Virágot a bőnyi menhely sorsáról kérdezzük. Az ismételt engedélyért folyamodást vagy a telep felszámolását tartják ésszerűbb megoldásnak? A titkár kérdésünkre bejelentette: a felszámolás mellett döntöttek. Az állatokat megmentik, a bőnyi telepet bezárják – ha rajtuk múlik. Aki még beleszólhatna, az alapítvány elnöke, Eva Rhodes, aki egyelőre nem jelentkezik.

Eva Rhodes:A menhely eltűnt vezetője egyelőre nem jelentkezik.
Eva Rhodes:A menhely eltűnt vezetője egyelőre nem jelentkezik.

Elérhetőség, segítség

A kutyák, cicák után érdeklődők, segítségüket felajánlók részletes hívhatják az alapítvány titkárát, Brucknerné Vad Virágot a 20/411-7146-os telefonon. Az állateledel-adományokat Győrben, a Fressnapf Áruházban kérik leadni, Budapesten pedig a Budaörsi Állatmenhelyen. A gazdára váró állatokat (nemük, életkoruk stb.) folyamatosan frissülő és bővülő weboldalon is megtekinthetik a http://gallery.site.hu/u/Bony-Szolohegy/ címen.

Olvasóink írták

72 hozzászólás
 • 72. Korrekt 2008. október 02. 01:16
  „...bocs,...kommun=járás-helység”
 • 71. mu-ha-ha-ha-ha 2008. szeptember 27. 15:40
  „68.

  Össze kellene zárni őket és akor talán csökkenne a létszám!

  70.

  Mi a rák az a kommun?”
 • 70. Korrekt 2008. szeptember 27. 10:45
  „....már korábban teritékre került az országban elharapódzó, ugynevezett ALAPITVÁNYOK.

  Akkor is megmondtam, kevé kivátelével mind szélhámosságok, egy ingyenélö szervezés.
  Legyen ez privát, egyházi, és politikai.

  Nem engednék meg ilyen szerveszkedést, csak akkor ha letesznek egy nagy összeget (nagyon nagyot), amihez ilyen ezetben a kommun vagy az állam hozzáfér.

  Persze ez mind vonatkozik a privát ovodákra, iskolákra, stb.”
 • 69. ebure 2008. szeptember 26. 22:35
  „A szervezett eboltás dátumát a helyi önkormányzat tudja megmondani, mert minden attól függ, hogy hol laksz.

  Tényszerű, kérlek, minden nap írd be hány állat maradt még, akiket menteni kell. Köszönöm!”
 • 68. tényszerű 2008. szeptember 26. 21:45
  „29 kutya és 33 cica vár még gazdira a mai állás szerint. Ez még mindig rengeteg.

  Nagyon fontos lenne, hogy ne egymást sértegessétek és marjátok, mert ezzel nem jutunk előbbre. A saját szegénységi bizonyítványotokat állítjátok ki, ha belementek ilyen értelmetlen vitákba.

  Fel kell emelni a fenekeket és segíteni. Nekem bevált.
  Egyébként ez fele annyi energiába kerül, mint gyűlölködni.
  Szóval szombaton 10-től lehet jönni, aztán értelmes ember módjára akár itt is megosztani, mit tettetek az állatokért...”
 • 67. Tudvalakisegiteni? 2008. szeptember 26. 07:48
  „Tudom hogy ez nem idevaló téma,de nem tudja valaki mikor lesz a szervezett eboltás?Lehet hogy elkerülte a figyelmem, irjátok meg légyszi.Előre is köszönöm.
  Elismerésem minden önzetlenül segitőnek, itt mutatkozik meg ki az igazi állatbarát...”
 • 66. macskusz45 2008. szeptember 26. 06:59
  „Kedves örökbefogadók, akik ezután szeretnének állatot örökbe fogadni Bőnyből, kérjük, hogy pórázt, illetve a cicákhoz macskaszállító bokszot hozzanak magukkal az állatok biztonságos elszállítása érdekében. Nagyon köszönjük.”
 • 65. pit 2008. szeptember 25. 21:52
  „Sziasztok.Egy jó hir.Voltam a menhelyen vittünk az állatoknak egy kis eleséget,és egyik ismerősnek tudtam szerezni egy kb 1,5-2.éves tacskót.Nagyon örültem hogy egy kicsit segitettem,és hogy a kutyuli jó helyre került.Kérek mindenkit,,,persze csak jó érzésű embereket,,,,ha tudnak segitsenek,akár elhelyezésben,vagy eledellel.Biztos vagyok benne hogy ezek a kis állatok hálásnak lesznek,ha egy jó helyre kerülnek.Mindenkinek köszönöm aki segit.”
 • 64. Zsiba 2008. szeptember 25. 18:59
  „Köszönöm válaszaitokat!”
 • 63. kuty 2008. szeptember 25. 18:51
  „Zsiba,
  én rendszeresen fogadok be ideiglenesen kutyákat. Szerintem a kutya (re)szocializációja miatt ez jobb, mert újra megtanul ember mellett, családban élni. Persze rossz az elválás mindig, de én ezt úgy fogom fel, hogy aki ideiglenesen van nálam, az nem az én kutyám, hanem valaki másé, aki megkért rá, hogy vigyázzak rá, viseljem gondját átmenetileg. Ha megtartom, akkor egy idő után telítődik a hely, ha új gazdihoz továbbmegy, akkor lesz helye nálam egy újabb rászorulónak, akinek másképp nem lenne esélye.”
 • 62. Harcona Marcos 2008. szeptember 25. 18:45
  „Kedves Zsiba!

  Természetesen nem jó az ideiglenes befogadás - ez egy szükség megoldás.
  Jelenleg -többféle értelemben is- gond a bőnyi telepre való kijutás, hétközben munka mellett nehéz megszervezni, hogy még világosban kijussanak az önkéntesek, éshát nem is kevés pénzbe kerül a napi 40 km megtétele autóval. Miután ellátásuk és felügyeletük csak ideiglenes megoldott, mindenképp célszerű mihamarabb elvinni onnét az állatokat - akár ideiglenes befogadókhoz is.”
 • 61. Zsiba 2008. szeptember 25. 18:00
  „Semmi gond Kriszta, csak gondoltam még mielőtt ezt is valaki kiforgatja, szólok :) Lenne egy kérdésem, de tényleg semmi rosszindulat vagy kötekedés, senki ne értse félre! Vajon jót tesz szegények lelkének az ideiglenes befogadás? Hogy mire megszokják, hogy van családjuk, újra költözhetnek? Másrészről ti hogy élitek ezt meg? Megvallom, én két kutyust is azzal - utólag nézve önámítással- fogadtam be, hogy keresek nekik gazdit, csak addig lesznek itt, aztán mindenketten itt ragadtak :) Vagy lehet én is kezdek "kutyagyűjtő" lenni?”
 • 60. Kriszta78 2008. szeptember 25. 15:05
  „mi hétvégén viszünk egy nagyobb szállítmány tápot. addig is vakargasd meg helyettem is a blökiket meg a cicákat.
  köszi”
 • 59. pit-a 2008. szeptember 25. 15:04
  „Helo Kriszta 78.Elásnám valahol.Ez vicc volt.Egyébként ma megyek viszek a kutyuliknak egy kis eledelt.Lehet hogy valamelyiket ideiglenesen el is hozom.Az a baj hogy nekem is van négy kutyulim ezért csak ideiglenesen.”
 • 58. Kriszta78 2008. szeptember 25. 14:56
  „pit
  nem érné meg. annyit kapnál érte mint egy normális emberért:-)”
 • 57. pitt-i 2008. szeptember 25. 14:55
  „52.És még állatkának nevezi az állatbarátokat.Lehet hogy mezitlábasnak nem csak állata nem volt gyerekkorában de Gyerekszobája sem.Az meg hogy az iq-jával dobálózik nem valami nyerő dolog.Szerintem nem akkora észlény ha ilyeneket irogat.Szerintem hagyjuk a fenébe had irogasson,majd megunja.ÜDV minden jóérzésű állatbarátnak.”
 • 56. pit 2008. szeptember 25. 14:47
  „Sziasztok.Szerintem jobb lessz,ha nem foglalkozunk ezzel a mezitlábas állatgyűlölővel,mert azon röhög,hogy minket milyen jól felhúzott most.Ne irjatok neki vissza most az állatok a fontosabbak.Egyébként nem minden ember 70-kg-os,én 98vagyok,de ha megfognám a nyakát,adná isten akkor nem a kutyák aludnának el hanem mezitlábas,de örökre.Azt hiszem 12-év boxolás után ez nem jelentene gondot.Arra kérem a jóistent egyszer hozzon vele össze a sors.ÁLLATBARÁTOK KITARTÁS.”
 • 55. Kriszta78 2008. szeptember 25. 14:03
  „Zsiba
  azt hiszem úgy kb 3 oldallal ezelőtt én parasztoztam le ezt a jóembert, de nem úgy gondoltam ahogy te értelmezted. semmi bajom a falusiakkal,merthogy én is az vagyok. abban a megnyilvánulásomban teljesen más értelmet kap ez a magyar szó.
  hát igen, szép nyelv is a magyar!”
 • 54. Zsiba 2008. szeptember 25. 13:22
  „Én hoztam haza 8 kutyust az évek során, s ahogy mondod élek velük a szomszédok nagy örömére :D Elég nagy a telek, és mivel rendesen kapnak enni, orvos látja őket rendszeresen,ivartalanítva vannak,stb. semmi gond nincs velük. Igaz játék közben azért elég ricsajosak, de ettől eltekintve semmi negatívum.
  Ja, és nem tudom ki írta lentebb, de azért nem kell szidni a "parasztokat" egy ilyen tapló miatt. Én is falusi vagyok :)”
 • 53. LIN 2008. szeptember 25. 12:42
  „Én soha nem tettem ki állatot- ellenben veled- viszont fogadtam be. Nem terjesztenek betegséget, hazaviszed, elviszed beoltatni, meg kell fürdetni, ki kell tisztítani a szőrét, kell rá egy bolhanyakörv és már készen is van.-Természetesen egy állatra áldozni is kell, nem úgy müködik, hogy hazaviszem és már működik is....!
  Az a baj, hogy sokan igy gondolkoznak "hazaviszem, kiteszem az udvarra, néha-néha etetem..az sem baj ha kolbászol valahol". Ilyen embernek nem való sem kutya, sem macska...semmilyen állat.
  És hidd el köztünk (állatvédők között) nincs olyan aki ezt megtenné. És Éva egyikőnknek sem példaképe, én igenis megvetem a viselkedése miatt...korábban sem tetszett a felfogása.

  De a gondolkodásod szerint akkor az összes kobór embert is el kellene altatni?? Ezeket az állatokat be kell fogadni (természetesen ez annak szól akinek van rá kapacitása mind anyagilag, mind szociális érzékben, mind megfelelő környezetben). Akinek ilyen nincs, az tényleg ne fogadjon be állatot....igy mezitlábas pandúr, neked sem kéne állatot befogadnod.”
72 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Technika az autókért

Győr - Az autó iparág és a tudomány szereplőinek kínál találkozási lehetőséget a Széchenyi István… Tovább olvasom