Kisalföld logö

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 13°C | 24°C Még több cikk.

Fogyatékosközpont nyílik a bölcsőde helyén

A megyében egyedülálló fogyatékoscentrumot alakítanak ki a győri Török István utcai volt bölcsőde helyén.
A győri közgyűlés 45 millió forintot szavazott meg a város költségvetéséből a Török István utcai egykori bölcsőde felújítására, amelyben értelmi fogyatékosoknak alakítanak ki nappali ellátást biztosító és átmeneti otthont. Jelenleg a győri Páva utcai értelmi fogyatékosok napközi otthona fogadja azokat az önellátásra csak részben képes, sérült felnőtteket, akik értelmi fogyatékosok vagy halmozottan sérültek, s állandó felügyeletre szorulnak. Győrben szerencsére minden rászorulót el tudnak helyezni – harmincan töltik napjaikat a szabadhegyi otthonban –, ami a róluk gondoskodó családtagoknak azért is fontos, mert e nélkül a lehetőség nélkül kiesnének a munkából, s így a sérültek mindennapi ellátása sok családot megoldhatatlan feladat elé állítana.

A jövedelemhez igazított térítési díj fejében nyújtott nappali felügyelet a sérülteknek is jó, hiszen amellett, hogy nap nap után társaságban, közösségben vannak, szakszerű, egyénre szabott fejlesztő foglalkozásokon is részt vehetnek.

Az átalakított családi házban működő intézmény hamarosan megszűnik, lakóit a volt bölcsődei épületben megnyíló fogyatékosközpont veszi át. Az új intézmény a nappali ellátás mellett alkalmas lesz átmeneti bentlakásos elhelyezésre is – összesen tíz hellyel –, amelyre eddig nem volt lehetőség a városban. A néhány hónapos, de szükség szerint akár egy-két éves ott-tartózkodás valódi mentőöv lehet például akkor, ha a sérültről gondoskodó családtag megbetegszik, kórházba kerül és a fogyatékos családtag ellátása lehetetlenné válik.

Panker Mihály, az Egyesített Egészségügyi és Szociális Intézmény igazgatója elmondta, hogy a harmincéves, majdnem ezer négyzetméteres épületegyüttes alapos renoválásra szorul, az épületgépészeti korszerűsítéstől a nyílászárók cseréjéig. Az építészeti átalakítást követően azonban kiválóan alkalmas lesz a kibővült feladatok ellátására: külön helyiség jut majd az egyéni és csoportos fejlesztő foglalkozásokra, a gyógytornára, s mivel a nappali és a bentlakásos ellátás egy helyen működik majd, az intézmény üzemeltetése is gazdaságos lesz. Utóbbira jó példa a Répce utcai, szintén egy bölcsőde helyén kialakított idősek átmeneti gondozóháza és klubja, amely hasonló rendszerben működik.

A Török István utcai épület felújítása két ütemben zajlik majd, először a Páva utcai lakók új otthonát, míg a második szakaszban a bentlakásos otthont alakítják ki. A sérülteket kibővült szakembergárda várja a tervek szerint jövőre elkészülő otthonban – a jogszabályok értelmében már a jelenlegi, hatfős Páva utcai személyzeti létszámot is bővíteni kellene –, ahol ideális körülmények között tölthetik napjaikat a rászorulók.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az első győri roncsautólicit

Győrben ez idáig több tucat roncsot vagy annál kicsit jobb állapotban lévő, de parlagon hagyott autót szállítottak el az utcákról az Alcufer telephelyére. Az országban elsőként a győri önkormányzat két hét múlva árverésre bocsátja az utcákról begyűjtött üzemképtelen autókat. Bárki licitálhat a roncsokra, aki akar, működőképes járgányt is faraghat a Ladákból, Opelekből, Daihatsukból... Tovább olvasom