Kisalföld logö

2018. 08. 18. szombat - Ilona 18°C | 29°C Még több cikk.

Fogy a műszak, fogy a pótlék, fogy a pénz – Megtehetik ezt?

˝Alapesetben a munkaadó határozza meg a munkarendet és műszakpótlék csak bizonyos műszakrend teljesítése esetén jár.˝

Azt kellene tisztázni, hogy megszakítás nélküli munkarendben foglalkoztatják a dolgozókat vagy csak ˝sima˝ három műszakos munkarendben. Alapesetben a munkaadó határozza meg a munkarendet és műszakpótlék csak bizonyos műszakrend teljesítése esetén jár. Így ha csökken a műszakok száma vagy például megszakítás nélküliből úgy válik 3 műszakossá a munkarend, hogy hétvégén nem kell dolgozni, akkor kevesebb pótlék jár a dolgozóknak. Csökken a keresetük.

A megrendelések visszaesése miatt napjainkban több cég kényszerül ilyen változtatásra. Viszont a kollektív szerződés vagy a dolgozó munkaszerződése fogalmazhat meg olyan kitételt, miszerint ígéretet kap folytonos munkarendben foglalkoztatásra, de ez egyáltalán nem jellemző. Legfeljebb a több műszak lehetőségét szokták beleírni.

Ha kollektív szerződés van érvényben a cégnél, akkor szakszervezetnek is lennie kell. Érdemes olvasónknak a tisztségviselőjéhez fordulnia, ha úgy véli, a több műszakos munkarend csökkentése, megszüntetése miatti keresetcsökkenés nincs összhangban a szerződésekben foglaltakkal.


Olvasói kérdés

Munkahelyemen folytonos munkarendben dolgoztunk, erre 65 százalékos műszakpótlék járt. Jelenleg folyamatos 3 műszakos munkarendben dolgoztatnak, erre már csak 42 százalékos pótlékot fizetnek, ahogy a kollektív szerződésben is szerepel. Munkaszerződésünk folytonos munkarendről szól, ezen nem változtattak. Félő, hogy a későbbiekben 2, majd csak 1 műszak lesz, ezáltal folyamatosan csökken a keresetünk. Csökkenthetik-e ilyen módon a keresetünket vagy kötelesek megfizetni a 65 százalékos pótlékot, mivel nekünk erről van szerződésünk?A munkaügyi tanácsadásban a Kisalföld partnere a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége, tisztségviselőik, Kránitz Pál és Potyondi Antal adnak olvasóinknak válaszokat.

Olvasóink írták

  • 1. knifemaster 2010. január 04. 22:21
    „Olyan szerződést egy cég sem köt,ami számára hátrányos...:D”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiwanis-forintok, jótékony célra

˝Csak a gyermekekért, de értük mindent a világon!˝ – így szól a nemzetközi Kiwanis-mozgalom. Tovább olvasom