Kisalföld logö

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 22°C Még több cikk.

Foglyul ejtette prostituált élettársa ˝vendégét˝ - 12 és fél év fegyházat kapott Győrben

Az osztrák férfi szabadon engedéséért 40 ezer eurót követelt a férfi és prosti élettársa. A nyomaték kedvéért fegyvert dugtak az ügyfél szájába. A Győri Ítélőtáblán szerdán meghozott döntése jogerős.
 
Jogerősen 12 és fél év fegyházbüntetéssel sújtotta szerdán a Győri Ítélőtábla azt a férfit, aki két és fél éve azzal fenyegette meg prostituáltként dolgozó élettársa egyik, foglyul ejtett "vendégét", hogy megöli, ha nem fizet.  
   
Ezzel a Győri Ítélőtábla másfél évvel enyhítette a megyei  törvényszék ítéletét, amely társtettesként elkövetett rablásért és fegyveres emberrablásért, valamint különös kegyetlenséggel  elkövetett súlyos testi sértésért marasztalta el a férfit. Élettársát - aki az első fokú döntés szerint bűnsegédként követte el a testi sértést - nyolc év fegyházbüntetésre ítélte, ezt most hat és fél évre enyhítették.   
   
Széplaki László tanácsvezető bíró az enyhítés indokaként  említette, hogy nem tipikus emberrablás történt, hiszen addig  korlátozták csak a sértett személyi szabadságát, amíg ígéretet nem  tett arra, hogy fizet.  
   
Az első fokú döntés szerint az elsőrendű vádlott közös  lakásukban várta be, hogy élettársához érkezik a később sértetté váló osztrák férfi, majd - miután elvette az áldozat telefonját és  slusszkulcsát - egy riasztófegyverrel ütni kezdte a fejét, a csövet  szájához nyomta, ököllel ütlegelte, elesése után pedig rugdalta a  férfit, amikor pedig menekülni próbált, ebben megakadályozták.  
   
Azt követelte tőle, hogy szabadon engedéséért fizessen 40 ezer eurót, végül az összeg negyedében egyeztek meg. Akkor engedték csak  el, amikor megígérte, hogy fizet, és hallgat a történtekről. A férfi azonban a rendőrségre ment.  
   
A tárgyaláson a férfi védője azzal érvelt, nem rablás és  emberrablás, hanem szerelemféltés történt, ráadásul a bíróság nem is  bizonyította teljes körűen védencének bűnösségét. Maga a vádlott azt  kérte: mentsék fel élettársát, mert csak tolmácsolt közte és az  áldozat között. Egyben kifogásolta, hogy korábban nem vizsgálták  azon védekezését, hogy kábítószer hatása alatt cselekedett.  
   
A nő védője azt emelte ki, hogy a sértett csak tíz hónappal a  történtek után módosított vallomásán, mert addig azt állította, hogy  a fiatalasszony nem bántotta, míg a másodrendű vádlott megbánását  bizonygatta a bíróság előtt.  
   
A fellebbviteli főügyészséget képviselő Horváth Péter a  tárgyaláson azt emelte ki: nem indokolt az első fokú ítélet  megváltoztatása, a jogalkotói szándékot pedig jól mutatja e  kérdésben, hogy ha már az új büntető törvénykönyv hatálya alá esett  volna a cselekmény, akkor halmazatban életfogytiglant kellett volna  a vádlottakra kiszabni, a kérdés csak az volna, hogy 20 vagy 30 év múlva bocsáthatók feltételesen szabadlábra.

Nyitó képünk illusztráció! 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felborult egy autó Tét és Gyömöre között - már halad a forgalom

A gépkocsi két utasa könnyű sérülést szenvedett a szerda délutáni balesetben. Tovább olvasom